Μήπως πλησιάζουν τα πρώτα -ήντα και αρχίζετε να πανικοβάλεστε; Κακώς! Όλα είναι στο μυαλό ακόμα και αν το σώμα μας αλλάζει και γερνάει, οι ειδικοί µας αποκαλύπτουν πώς θα κατορθώσετε να δείχνετε όπως αισθάνεστε, δηλαδή νέοι και υγιείς, ετών 50 .
Η ηλικία των 50 είναι «σταθµός» για κάθε άνδρα. Πρωταρχικός στόχος σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι η διατήρηση ή η βελτίωση της υγείας. Στην εποχή µας, πλέον, οι 50άρηδες εντάσσονται στην κατηγορία των νέων.
Όµως, αναπόφευκτα, µε το πέρασµα των χρόνων γίνονται διάφορες βιοχηµικές, ψυχολογικές, µηχανικές αλλαγές – µεταβολές και «φθορές χρήσης» στον οργανισµό.
«Αυτές οι αλλαγές συνήθως είναι αναπόφευκτες. Σε συνδυασµό µε το οικογενειακό ιστορικό (κοινό γενετικό υλικό) µπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της υγείας», εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστηµονικός συνεργάτης Πανεπιστηµίου Κρήτης, Γιώργος Γουδέβενος.
Σε ορµονικό επίπεδο έχουµε µεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, µείωση του µεταβολισµού και άλλα.
Σε ψυχολογικό επίπεδο έχουµε, επίσης, αρκετές µεταπτώσεις. Πολλοί άνδρες µπορεί να παρουσιάζουν συµπτώµατα κατάθλιψης, έντονου άγχους και στρες, µε αποτέλεσµα την απώλεια βάρους και τις διαταραχές ύπνου και συµπεριφοράς.
Παρουσιάζονται αλλαγές στο αναπνευστικό και στο ουροποιητικό σύστηµα, στο δέρµα και στο τριχωτό – ειδικά το τελευταίο τους επηρεάζει πολύ.
Τέλος, επηρεάζεται και στο µυοσκελετικό σύστηµα.
Πιο συγκεκριµένα:
Παρατηρούνται αλλαγές στις δοµές των οστών (οστεοφυτώσεις ή εµφάνιση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης).
Συνήθως τα οστά των ισχίων, της σπονδυλικής στήλης και των καρπών είναι πιο επιρρεπή σε κατάγµατα.
Δηµιουργούνται εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις (οστεοαρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα), που προκαλούν δυσκαµψία και πόνο.
Παρατηρείται εκφύλιση των µεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή αφυδάτωσή τους.
Σε πολλές περιπτώσεις η στάση του σώµατος αλλάζει, µε αποτέλεσµα να εµφανίζεται αυχενικό σύνδροµο, οσφυαλγία και κυφωτική στάση.
Η απώλεια της µυϊκής µάζας συνήθως είναι σηµαντική.
Μειώνεται η ισορροπία στάσης και βάδισης, µε αύξηση της πιθανότητας πτώσεων.
Παλιά χτυπήµατα ή κατάγµατα κάνουν πάλι την εµφάνισή τους µε την ύπαρξη πόνου.
Επιπλέον παρατηρούνται και άλλες συνδυαστικές αλλαγές, ιδίως όπου συνυπάρχουν διάφορες άλλες παθήσεις.
Στην προσπάθεια µείωσης του ρυθµού γήρανσης και της αποφυγής της νοσηρότητας και της θνησιµότητας, οι ειδικοί κατέληξαν ότι:
Οι παράγοντες που δεν µπορούν να τροποποιηθούν (ηλικία, οικογενειακό ιστορικό) επηρεάζουν πολύ λιγότερο την έκβαση της υγείας σε σχέση µε τους παράγοντες που µπορούν να τροποποιηθούν (διατροφή, σωµατική δραστηριότητα, κάπνισµα κ.τ.λ.).
Συγκεκριµένα:
1) Η υγιεινή διατροφή µπορεί να µειώσει τις πιθανότητες µιας σειράς ασθενειών.
2) Η µείωση ή η οριστική διακοπή του καπνίσµατος βοηθάει κυρίως καρδιαναπνευστικά.
3) Ο έλεγχος του στρες, µε τεχνικές διαχείρισής του, επίσης βοηθάει να παραµένετε υγιείς.
4) Οι επιστήµονες του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ συστήνουν 150 λεπτά µέτριας έντασης άσκηση κάθε εβδοµάδα, τα οποία είναι αρκετά, λένε. Μέτριας έντασης άσκηση µπορεί να θεωρηθεί το ζωηρό περπάτηµα.
5) Η σωµατική δραστηριότητα πολλές φορές είναι η καλύτερη µορφή θεραπείας για µια σειρά ασθενειών. Μπορεί να µειώσει σηµαντικά τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του µαστού και του παχέος εντέρου, κατάθλιψης και των πτώσεων. Βελτιώνει τη διάθεση, τον ύπνο, την αντοχή, τον έλεγχο της γλυκόζης του αίµατος, ακόµη και το σeξ.