Η αντιμετώπιση του φαινομένου του παράνομου εμπορίου στον Πειραιά, η αυξημένη διακίνηση προϊόντων λαθρεμπορίου, απομιμητικών προϊόντων αλλά και επικινδύνων για τον καταναλωτή τροφίμων ήταν το θέμα συζήτησης στη σύσκεψη που έγινε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με τη συμμετοχή του….
…γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη, του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκου Μανεσιώτη, του εκτελεστικού υπευθύνου του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου Βασίλη Μαστρογιάννη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου Πειραιώς με αρμοδιότητα για το εμπόριο και την αστυνόμευση.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ένα σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων που στόχο θα έχουν την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε βάθος χρόνου και με τη συνεχή συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης σε δήλωσή του τόνισε:
Είναι γνωστό ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί μία από τις κυριότερες και σημαντικότερες πύλες εισόδου και διακίνησης πάσης φύσεως εμπορευμάτων και αγαθών. Η συστηματική εποπτεία και έλεγχος των διακινούμενων εμπορευμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την εν γένει προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Στον Πειραιά είναι γνωστό το εκτεταμένο φαινόμενο συγκρότησης και λειτουργίας παράνομων αγορών, οι οποίες λειτουργούν σε βάρος της πόλης και των αναγκών της. Στόχος μας είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες, δράσεις και παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και της αγοράς, την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, την αντιστροφή της αισθητικής και λειτουργικής υποβάθμισης περιοχών του ιστορικού κέντρου της πόλης, την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας προϊόντων και τελικά την προστασία του καταναλωτή και του δημοσίου συμφέροντος.