Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να βάλει φρένο στις επιδιώξεις της εταιρείας
Επιμένει η Oil One να ρίχνει επεξεργασμένα πετρελαϊκά λύματα στον Σαρωνικό Κόλπο επικαλούμενη απροσδιόριστα έκτακτες ανάγκες, παρότι με απόφασή τους το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της το απαγορεύουν.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ζητάει εκ νέου «άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανιών από την πόλη».
Με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Oil One ισχυρίζεται ότι η υποδομή επεξεργασίας των πετρελαϊκών λυμάτων του λιμένα Πειραιά είναι «άμεσα συνυφασμένη με την αδιάλειπτη λειτουργία του λιμένος και την προστασία του περιβάλλοντος» και ως εκ τούτου θεωρεί ότι πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την αιτιολογία της «υπέρβασης αρμοδιότητας».
Η εταιρεία επικαλείται την αρχική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2013 και την ακόλουθη σύμβαση της εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, διάρκειας 35 ετών.
Η εταιρεία δικαιολογεί, μάλιστα, την απόρριψη των λυμάτων στον ήδη επιβαρυμένο Σαρωνικό Κόλπο με τον ισχυρισμό της «αδυναμίας» του δικτύου της ΕΥΔΑΠ «να δεχτεί τα επεξεργασμένα υγρά λόγω βλάβης ή παρακωλύσεως λειτουργίας από οιαδήποτε ανωτέρα βία» και εξαιτίας «περίπτωσης ατυχήματος διαρροής πετρελαιοειδών στον Σαρωνικό»
. Γι’ αυτό τον λόγο η εταιρεία ζητάει «να τροποποιηθεί η ΑΕΠΟ και να προβλεφθεί, ειδικώς για περιπτώσεις όπως η βλάβη ή η αστοχία στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και το θαλάσσιο ατύχημα με διαρροή πετρελαιοειδών, η δυνατότητα εναλλακτικής διαθέσεως της κατάλληλα επεξεργασμένης εκροής της Μονάδας στον θαλάσσιο αποδέκτη» με βάση απόφαση του 1979!
Η εταιρεία επικαλείται τη συγκεκριμένη απόφαση για την απευθείας διάθεση των αποβλήτων στον Σαρωνικό Κόλπο, όπως ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για εταιρείες.
Στην απαίτηση που έχει ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, όπως καταγράφεται με προηγηθείσα προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να προσδιορίζονται επακριβώς οι ποσότητες των υγρών αποβλήτων που θα απορρίπτονται στην θάλασσα, η εταιρεία αναφέρει: «Δεν δύναται να προβλεφθεί ούτε και η ποσότητα των υγρών αποβλήτων που θα απαιτηθεί να διατεθούν στον θαλάσσιο αποδέκτη έως την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της Μονάδας […] καθώς δεν προσδιορίστηκαν αριθμητικά από την αδειοδοτούσα αρχή».
Από την πλευρά του, ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας καταγγέλλει ότι «η Oil One επιμένει να ζητάει όχι μόνο να δηλητηριάζει τον αέρα που αναπνέουμε με καρκινογόνο βενζόλιο, αλλά να μολύνει και τα νερά που μας περιτριγυρίζουν».
Συνεπώς, ζητάει από το Συμβούλιο της Επικρατείας «να βάλει φρένο στις επιδιώξεις της εταιρείας».
Παράλληλα, καλεί τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα «να σεβαστεί και να στηρίξει την απόφαση του προκατόχου του Κωστή Χατζηδάκη».