Ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο στα Ηλύσια Πεδία του Παρισίου, καθώς η αστυνομία πυροδότησε δακρυγόνα και κανόνια νερού σε χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις στον φόρου καυσίμων και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν.
Η περιοχή γύρω απο την Αψίδα του Θριάμβου καλύφθηκε από σύννεφα δακρυγόνων ενώ οι διαδηλωτές που οι γάλλοι δημοσιογράφοι ονομάζουν «κίτρινα γιλέκα» έβαλαν φωτιά σε ένα τρέιλερ και διάφορα οδοφράγματα στην πιο διάσημη λεωφόρο του Παρισιού.
Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν “Macron démission” (Macron παραιτήσου) και κάποιοι τραγουδούσαν το τραγούδι U2 “Sunday Bloody Sunday”, σχετικά με τη σφαγή των διαδηλωτών στη Βόρεια Ιρλανδία το 1972.
Ο υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner κατηγόρησε την Marine Le Pen, την ακροδεξιό ηγέτη, ότι ενθαρρύνει τους διαδηλωτές να έρθουν σε σύγκρουση με την αστυνομία. ”
Η υπερκρατική Δεξιά κινητοποιείται και κατασκευάζει οδοφράγματα στα Ηλύσια Πεδία”, δήλωσε ο Castaner ενώ η κ. Le Pen, απάντησε λέγοντας απλά ότι υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες: “Δεν ζήτησα ποτέ οποιαδήποτε βία.”
Ο κ. Castaner κατηγόρησε ότι τις συγκρούσεις τις προκαλεί μια μειοψηφία ταραχοποιών που έριξαν πέτρες και μπουκάλια στην αστυνομία, ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές διαδήλωναν ειρηνικά.
Οι αρχές ανέφεραν ότι περίπου 8.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού, εκ των οποίων 5.000 συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία. Στο Παρίσι αναπτύχθηκαν περίπου 3.000 αστυνομικοί και χιλιάδες ακόμη έξω από την πρωτεύουσα.
Τα “κίτρινα γιλέκα” – τα αποκαλούμενα έτσι, επειδή φορούν σακάκια υψηλής ορατότητας – αποτελούν μέρος ενός κινήματος που ξεκίνησε ως εξέγερση ενάντια στην φορολογία των καυσίμων, αλλά τώρα περιλαμβάνει ευρύτερες διαμαρτυρίες για το υψηλό κόστος ζωής που πλήττει την χώρα.
Ο κ . Macron δικαιολογεί τις αυξήσεις φόρων, οι οποίες έχουν προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου ντίζελ κατά 23% τους τελευταίους 12 μήνες ως μέτρο κατά της ρύπανσης.
Οι αναταραχές αποτελούν μείζονα πρόκληση για τον πολιορκημένο πρόεδρο, του οποίου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του έχουν πέσει κάτω από το 30%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Γάλλων βλέπουν θετικά τις διαμαρτυρίες.