Μεγάλη γιορτή για την Χριστιανοσύνη η 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ και του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ μας ΝΑΥΤΙΚΟΥ.
Μεγάλη γιορτή και για τους Ναυτικούς όλου του κόσμου αφού ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται προστάτης των ναυτικών σε όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο. Κάποτε αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο στους Άγιους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν.
Ο Άγιος όμως δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Ο μύθος λέει ότι ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε….
Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται φέτος, σήμερα Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, από την Εκκλησία μας.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες.
Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα.
Όταν το έμαθε αυτό ο Άγιος Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία.
Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά.
Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων.
Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.
Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Άγιος Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.
Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμηση του το 330 μ.Χ.
Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του.
Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.
Ο Άγιος Νικόλαος αποδήμησε στις 6 Δεκεμβρίου του 343 μ.Χ. και μετά την κοίμηση του ονομάστηκε «μυροβλήτης».
Το 1087 κάποιοι ναύτες αφαίρεσαν τα λείψανά του από τα Μύρα της Λυκίας και τα μετέφεραν στο Μπάρι της Ιταλίας. Τοποθετήθηκαν στον Ναό του Αγίου Στεφάνου, όπου -σύμφωνα με τον θρύλο- κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, τα ιερά λείψανα άρχισαν να αναβλύζουν τόσο μύρο, που οι πιστοί το συνέλεγαν σε δοχεία, για να το χρησιμοποιήσουν για θεραπεία σε διάφορες ασθένειες….
Η δεξιά του Αγίου βρίσκεται στoν Ναό Αγίου Γεωργίου του Νέου Βουκουρεστίου.
Ο αριστερός βραχίονας του Αγίου βρίσκεται στον ομώνυμο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Ρίμινι Ιταλίας.
Απότμημα του αριστερού βραχίονος του Αγίου βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό Βόλου.
Μέρος των Λειψάνων του Αγίου βρίσκεται στην ομώνυμη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Μπάρι Ιταλίας.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας Ευβοίας και Φανερωμένης Σαλαμίνος, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Μόσχας, στον ομώνυμο Ναό Αγίας Πετρουπόλεως και στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.
Ένας εκ των οδόντων του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.
Τον τιμούμε την 6 Δεκεμβρίου.
Ο Άγιος Νικόλαος στον Πειραιά
Στον Πειραιά ο Άγιος Νικόλαος αξίζει ξεχωριστής μνείας από τους πιστούς λόγω και της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Ὁ Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι κόσμημα στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας και η επιβλητική Του παρουσία δεσπόζει στο ΝΑ τμήμα του λιμένα μας εκεί που ελλιμενίζονται καθημερινώς κρουαζιερόπλοια με επισκεψιμότητα άνω των 3.000.000 τουριστών προερχόμενοι από όλα τα κράτη.
Ο σημερινός Ιερός Ναός είναι τρίτος κατά σειράν θεμελιώσεως. Ο πρώτος Ναός θεμελιώθηκε στις 22 Ιουλίου του 1844 σε μορφή μικρού Ναού, σχεδιάστηκε για τον συνοικισμό Υδραίων το 1839 από το Δημοτικό Αρχιτέκτονα Lorenzen, ως απλή μονόκλιτη Βασιλική αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκής δια τις ανάγκες της περιοχής.
Ακολούθησε η ανέγερση του νέου Ναού βάσει σχεδίου που συνέταξε ο επίσης Δημοτικός μηχανικός Πετιμεζάς το 1851.
Το 1852 ξεκίνησε οι ανοικοδόμηση μιας νέας βασιλικής με διαστάσεις 19 μέτρων και ύψος 9 μέτρων για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα περισσότερα στοιχεία.
Ο σημερινός Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1879 και ολοκληρώθηκε το 1902 και κτίστηκε βάσει σχεδίου των Ι. Λαζαρίμου με την συμβολή του Δημοτικού Αρχιτέκτονα Παναγιώτου Ζηζήλα.
Ο Ναός ανήκει στον τύπο σταυροειδών εγγεγραμμένων τετρακιόνων ναών και η μορφή του ακολουθεί τα πρότυπα του νεοκλασικισμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα τρία μνημειώδη πρόπυλα στη Δυτική Βόρεια και Νότια όψη που παραπέμπουν στο τύπο του Αρχαίου Κορινθιακού ρυθμού.
Λιτάνευση Εικόνας Αγίου Νικολάου
Η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 3:30 μ.μ.