Με μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία απαίτησαν να σταματήσουν τα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης και
Δυναμική απάντηση στο νέο έγκλημα που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές στην ήδη επιβαρυμένη ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έδωσαν οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος που συγκροτούν το Συντονιστικό ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό.
Με την συγκέντρωση που διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης στα Λιπάσματα, με σύνθημα: «Η ανάπτυξή τους δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα, όχι στη ΜΕΑ, όχι στα καζάνια και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας», διατράνωσαν ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα.
Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία με την καλλιτεχνική συμβολή των τραγουδιστών Πολυξένης Καράκογλου και Παντελή Κυραμαργιού.
Με την απόφαση των φορέων της περιοχής που οργάνωσαν πολύμορφες κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και μέσα στην καραντίνα, ενάντια στην νέα υποβάθμιση της ζωής τους, άρχισε την ομιλία της εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής η Εύη Χαβελέ.
Πρόκειται για την δράση των δύο Συλλόγων Γυναικών Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας «Τερψηχώρος», των δύο Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης», του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Χαραυγής», του Σωματείου Καθαριστών-τριων Πειραιά, του Σωματείου Εργαζομένων στις προβλήτες της Cosco, των εργαζόμενων του Δήμου Περάματος, των Συνταξιουχικών Σωματείων.
Δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση
Από την συναυλία
Οπως υπογράμμισε η ομιλήτρια: «Λέμε σε όλους τους τόνους ότι δεν ανεχόμαστε το σκουπιδαριό στις γειτονιές μας. Δεν ανεχόμαστε να εισπνέουμε άλλον καρκίνο, άλλη υποβάθμιση στη ζωή των παιδιών μας και στο περιβάλλον που ζούμε.
Εδώ έχει σχεδιαστεί και προχωράει προς υλοποίηση ένα μεγάλο έγκλημα: η κυβέρνηση της ΝΔ και η Περιφερειακή αρχή Πατούλη, πατώντας στον σχεδιασμό της προηγούμενης των ΣΥΡΙΖΑ- Δούρου πάει να φτιάξει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ ) στο Σχιστό, όπου σχεδιάζουν να επεξεργάζονται τουλάχιστον 180 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων το χρόνο, για τα επόμενα 30 χρόνια!
Το έργο προχωράει ταχύτατα καθώς κατέληξαν στην εταιρεία – τεχνικό σύμβουλο και καθόρισαν και τις λεπτομέρειες του έργου.
Είχαν μάλιστα το θράσος να περάσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο και στη ζούλα τροπολογία στη Βουλή που επιτρέπει σε όλες τις ζώνες προστασίας του όρους Αιγάλεω την κατασκευή εγκαταστάσεων για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων.
Δηλαδή, αυτό το μαύρο καλοκαίρι που κάηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους, η κυβέρνηση αποχαρακτήρισε τμήμα του όρους Αιγάλεω από προστατευόμενη περιοχή για να φτιάξει σκουπιδότοπο εκατοντάδων χιλιάδων τόνων!».
«Σκοπός της ΜΕΑ είναι μέσω της επεξεργασίας να βγαίνει καύσιμη ύλη που θα καίγεται στις βιομηχανίες τσιμέντου όπως γίνεται στον Βόλο ή σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μιλάμε για καρκίνο σκέτο… Αρκεί κανείς να ανατρέξει σε ερευνητικά δεδομένα, όπως αυτό του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και θα δει ότι ακόμη και σε χώρες που το καύσιμο σκουπίδι το επεξεργάζονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες, τα επίπεδα καρκίνου- αναπνευστικών και καρδιακών νοσημάτων είναι ανεβασμένα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους εργαζόμενους.
Ομως, εκτός από την τεράστια υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η καύση των σκουπιδιών που βαφτίζεται «πράσινη», άλλη είναι η μεγάλη έννοια τους!
Τα απορρίμματα είναι χρυσός για τα τεράστια κέρδη επιχειρηματικών ομίλων!
Ετσι στα πλαίσια της «Πράσινης Ανάπτυξης», της στρατηγικής της ΕΕ και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται μια αγορά που τα κέρδη των ομίλων του κλάδου θα φτάσουν τα 7,5 δις ευρώ από τη λειτουργία ΜΕΑ σε ορίζοντα 25ετίας…
Αυτό τι σημαίνει για το λαό, εκτός -βέβαια- από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή; Οτι ο τομέας των απορριμμάτων, παραδίδεται στις ορέξεις και τα σχέδια για κερδοφορία των επιχειρηματιών!»
Τόνισε ακόμη ανάμεσα σε άλλα για τις ευθύνες των τοπικών δημοτικών αρχών, που στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα: «Διεκδικούν εδώ και τώρα να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει οδηγήσει σε αύξηση των νεοπλασιών, δηλαδή του καρκίνου, κατά 30% στην Δυτική Αθήνα;
Κανένα από τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι δεν τον αμφισβητεί.
Αντίθετα, κουβέντα δεν λένε για το νέο «πανωσήκωμα» στη Φυλή, την αδειοδότηση «έκτακτου» ΧΥΤΑ εκτός Φυλής στην παλαιά των Ανω Λιοσίων, την ετοιμασία και τρίτου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική.
Μήπως αμφισβητούν την περεταίρω ιδιωτικοποίηση σε όλα τα επίπεδα; Τις συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, τα ανταποδοτικά τέλη, την λογική «πληρώνω όσο ρυπαίνω» ή την πιο ακραία «πληρώνω όσο πετάω» που θα φορτώσει νέα βάρη και χαράτσια σε μας;
Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο δεν αμφισβητούν όλα τα παραπάνω αλλά η πολιτική τους αυτά υπηρετεί εδώ και χρόνια. Τα σχέδια τους είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τον βιομηχάνων, ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπαίνουν στον δίκαιο αγώνα μας είναι για να θολώσουν τα νερά για την πραγματική δική τους ευθύνη. Παλιά τους τέχνη κόσκινο…
Εμείς λέμε: Φτάνει πια! Ως εδώ! Δεν έχουμε δύο ζωές για να χαρίσουμε τη μία στις βιομηχανίες τσιμέντου και πετρελαίου. Ούτε ονειρευόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας μια ζωή μέσα στον κίνδυνο του καρκίνου.
Ολα όσα κάναμε ως σήμερα ήταν μόνο η αρχή, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω».
Και κατέληξε: «Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι απαιτητικός και σε αυτόν καλούμε κάθε σωματείο, κάθε σύλλογο και εργαζόμενο των πόλεων μας να πάρει θέση. Μόνο με τον μαζικό και οργανωμένο αγώνα υπάρχει ελπίδα τα σχέδια τους να ματαιωθούν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Οχι στην δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό.
Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
Αμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.
Καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Συνεχίζουμε, λοιπόν.
Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, κι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας.
Ο αγώνας μας χρειάζεται να δυναμώσει μέρα την μέρα, άνθρωπο τον άνθρωπο.
Κανείς δεν περισσεύει.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός του Πειραιά θα υπερασπιστούμε την υγεία μας και των παιδιών μας κόντρα σε κάθε σχέδιο που την απειλεί».
Η «πράσινη ανάπτυξή» τους σκοτώνει
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Μάρκος Μπεκρής από το Σωματείο εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO που αφού αναφέρθηκε στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Αφού επέβαλαν μισθούς και συντάξεις πείνας , τσακισμένα δικαιώματα με ποινικοποίηση των απεργιών και έλεγχο από την εργοδοσία των σωματείων , αφού ξεπούλησαν και άφησαν ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας , αφού άφησαν ολόκληρες περιοχές να καούν έρχονται να μας πουν πως αυτοί είναι που ξέρουν πως θα έρθουμε πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης και μάλιστα της “πράσινης”.
Είναι υποκριτές, πρώτον γιατί προσπαθούν να κρύψουν ότι κάθε επένδυση γίνεται με σκοπό να αυγατίζουν τα κέρδη τους και δεύτερον, διότι είναι οι ένοχοι για πλήθος περιβαλλοντικών εγκλημάτων!
Συγκεκριμένα στην περιοχή του Πειραιά: Στο Πέραμα τα ”καζάνια του θανάτου”, με χωρητικότητα 150.000 τόνων πετρελαιοειδών ενεργοποιήθηκαν ξανά και επεκτείνουν την δραστηριότητα τους, μετά την δημιουργία του προβλήτα πετρελαιοειδών της Cosco. Ο οικιστικός χώρος ξεκινάει μόλις 8 μέτρα από τα ”καζάνια”, όταν οι ίδιες οι εταιρίες καταθέτουν σχέδια πιθανών Β.Α.Μ.Ε στην Πολιτική Προστασία με ακτίνα, ”κόλασης” θα λέγαμε, τα 250 μέτρα.
Δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που δόθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ για την ανανέωση αδειών αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το άρθρο 70 του Μεσοπρόθεσμου 2019-2022 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και δίνει την δυνατότητα ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής χρήσης γης που θα κρίνει την εγκατάσταση μη συμβατή να διατηρηθεί η δραστηριότητα αυτής για άλλα 20 χρόνια. Αυτό βέβαια αφορά και εδώ την ”Oil One” (ν.4549/2018).
Είναι ένοχοι για τα Λιπάσματα εδώ στην Δραπετσώνα. Εχουμε ένα τεράστιο χώρο που από την μια θα μπορούσε να αποτελεί μια πραγματική ανάσα για τον λαό του ευρύτερου Πειραιά, αλλά αυτός μολύνεται από τις υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου από την εγκατάσταση της ”Oil One” Μάλιστα με το γνωστό πρόβλημα που όταν καλοκαιριάζει, γίνεται τόσο αποπνικτική η ατμόσφαιρα μέχρι που αναγκάζονται να κλείνουν σχολεία».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι φορέων. Η Σοφία Τσολακίδου από τον Εξωραϊστικό Σύλλογος Χαραυγής, ο Βασίλης Βατίστας από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α’ Εκπαίδευσης Κερατσινου και Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», ο Κώστας Κουλουράς, από την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, η Ελένη Κορδονέλη, από την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου και Δραπετσώνας, ο Νίκος Κωστάκος από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Γυμνασίου Κερατσινίου, η Νικολέτα Σαμοίλη, από τον Γυναικείο Σύλλογο Περάματος «Η εστία της γυναικας» , ο Κομνηνός Μιχάλης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετσώνας «Τερψηχωρος» και η Δημοφίλη Χαλκιώτη, από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στην χωματερής της Φυλής.
Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία με την καλλιτεχνική συμβολή των τραγουδιστών Πολυξένης Καράκογλου και Παντελή Κυραμαργιού, ενώ τον χώρο κοσμούσαν οι υπέροχες ζωγραφιές παιδιών σχολείων της περιοχής που εξέφραζαν τη λαχτάρα τους να ζουν σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον.