Στις 6 Νοεμβρίου 2006 ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε την τιμή να χτυπήσει το κουδούνι που σημαίνει την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).Αφορμή η είσοδος της Aegean Marine Petroleum Network, της εταιρίας στο χώρο του ναυτιλιακού καυσίμου που είχε δημιουργήσει.
Κατά μία διαβολική σύμπτωση ήταν πάλι 6 Νοεμβρίου, του 2018 αυτή τη φορά, που η Aegean Marine Petroleum Network ενημερώθηκε από τη διοίκηση του NYSE ότι το χρηματιστήριο προτίθεται να βγάλει τη μετοχή της εταιρείας από τον κατάλογο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με την οριστική διαγραφή να γίνεται στις 3 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, στις 6 Νοεμβρίου ανέστειλε και τη διαπραγμάτευση.
Η έξοδος της μετοχής της Aegean MarinePetroleum Network από το Χρηματιστήριο ήταν το φυσικό επακόλουθο της υπαγωγής της εταιρείας στις διατάξεις του αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα, ως τμήμα της προσπάθειας της νέας διοίκησης να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας.
Άλλωστε, ήταν η ίδια η διοίκηση της εταιρείας που είχε ενημερώσει την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι στο τέλος της διαδικασίας πώλησης οι κάτοχοι κοινών μετοχών της εταιρείας (η τιμή της οποίας είχε καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες) δεν θα λάβουν τίποτα και προειδοποιούσε το κοινό για τον κίνδυνο τυχόν επένδυσης.
Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνεται μια ιδιαίτερα δραματική χρονιά για την Aegean Marine Petroleum Network.
Αρχικά είχαμε τη συζήτηση για την εξαγορά της HEC από την Aegean Marine Petroleum Network, κίνηση που θεωρήθηκε ότι σηματοδοτεί και την επιστροφή της πλευράς Μελισσανίδη στη διοίκηση της εταιρείας (εφόσον η εξαγορά θα γινόταν και με χορήγηση μετοχών της εταιρείας).
Στη συνέχεια είχαμε την αντίδραση των «ακτιβιστών μετόχων» που απέτρεψαν την εξαγορά, επέβαλαν αλλαγές στη διοίκηση και οδήγησαν στον λογιστικό έλεγχο της επιχείρησης που έφερε στο φως μεγάλα προβλήματα κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής 200 εκατομμυρίων δολαρίων που αναφέρονταν στους ισολογισμούς της εταιρείας ως «εισπράξιμα» αλλά στοιχεία για διοχέτευση πόρων της εταιρείας προς άλλες εταιρείες μέσα από υπερκοστολογήσεις σε σχέση με την κατασκευή τερματικού σταθμού στην Φουτζέιρα.
Τμήμα αυτού του ελέγχου και οι σαφείς κατηγορίες κατά της προηγούμενης διοίκησης όπως επίσης και αναφορές σε δυσκολίες που συνάντησαν όσοι είχαν αναλάβει τον έλεγχο στην προσπάθειά τους να βρουν στοιχεία στην πρώην έδρα της εταιρείας στον Πειραιά.
Μάλιστα για τα προβλήματα κακοδιαχείρισης στην Aegean Marine Petroleum Network διεξάγεται και έρευνα από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, με την νέα διοίκηση να προσφέρει τη συνεργασία της.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων ήταν η εταιρεία να μην αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών της και να προχωρήσει σε αίτημα υπαγωγής της στις διατάξεις του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου με σκοπό να αναζητηθεί πωλητής, μετά και τη διευκόλυνση που προσφέρει η συνεργασία με την Mercuria, μια εταιρεία που ειδικεύεται στο εμπόριο πρώτον υλών και η οποία προσφέρει ρευστότητα αλλά και βοήθεια στην επίτευξη υψηλού τιμήματος κατά την πώληση.
Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα βήματα της Aegean Marine Petroleum Network, με όποια μορφή και εάν συνεχίσει, δεν θα περιλαμβάνουν τον Δημήτρη Μελισσανίδη, έστω και εάν αυτός ήταν για μεγάλο διάστημα η «πραγματική» ηγετική φυσιογνωμία στη διοίκηση της εταιρείας.