Aπό τον Στάθη Παλαιολόγο.
“PRESS-GR“
«δίχασε» την Ύδρα…
Διχασμένο όσο ποτέ άλλοτε, το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ύδρας δεν κατάφερε τελικά να ομονοήσει στην ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε «επίτιμο δημότη Ύδρας» και έτσι στα…«Μιαούλεια» που έρχονται δεν θα παραλάβει τελικά το «χρυσό κλειδί» της Ύδρας όπως είχε προγραμματίσει και πρότεινε ο Δήμαρχος του νησιού Γ. Κουκουδάκης!
Παρά τις εκκλήσεις και τις…. παρακλήσεις του Δημάρχου για ομόφωνη απόφαση, η αντιπολίτευση δεν ψήφισε με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανέφελη και καθαρή απόφαση και, κάπως έτσι ο Πρόεδρος δεν θα πάει στην Ύδρα, αφού το νησί διχάστηκε με την πρόταση του Δημάρχου η οποία πήρε 7 ψήφους έναντι 5 αρνητικών, δηλαδή…. ουσιαστικά ΟΧΙ.
Γιατί, εδώ που τα λέμε, πώς να πάει στην Ύδρα ο Προκόπης Παυλόπουλος όταν οι μισοί σίγουρα δεν θεωρούν ότι υπήρχε λόγος να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης;
Εδώ πρέπει να ειπωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου στο Προεδρικό Μέγαρο, μάλλον υπήρξε αστοχία, αφού ο Γ. Κουκουδάκης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο –για δεύτερη φορά, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 2015- για την ομοφωνία, πράγμα που ήταν απολύτως αναληθές, αφού ήξερε ότι η αντιπολίτευση ΠΟΤΕ δεν θα συναινούσε!
Τώρα, ας πάμε στην ουσία και τις αλήθειες πίσω από τη βιτρίνα, αλήθειες που ο Δήμαρχος δεν έλαβε υπόψη του εκθέτοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την Ύδρα, ούτε καμία συγκεκριμένη ανάμιξη και προσφορά που να δικαιολογεί μια τέτοια τιμή –αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ και…. ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ: Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμείχθηκε –ως δικηγόρος- το 2014 στις δικαστικές διαμάχες του νυν Δημάρχου με τον πρώην, υποστηρίζοντας τον Γ. Κουκουδάκη!
Ήταν δηλαδή ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δικηγόρος και πετυχημένος συνήγορος του νυν Δημάρχου, κατά του προηγούμενου σε μια σκληρή διαμάχη στο εκλογοδικείο την οποία… κέρδισε!
Τότε, ο Προκόπης Παυλόπουλος ενεπλάκη νομικά σε δύο δίκες που έγιναν για το κύρος και την τύχη των Δημοτικών εκλογών στην Ύδρα, ως εξής:
1. Στο πρώτο δικαστήριο, στο διοικητικό Πρωτοδικείο, παρουσιάστηκε από την πλευρά του νυν Δημάρχου Γιώργου Κουκουδάκη μια δική του γραπτή Ερμηνεία του Νόμου που στήριζε τα επιχειρήματά του και ήταν σαφώς κατά της προσφυγής του τέως Δημάρχου!
2. Το πιο σημαντικό όμως συνέβη κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, την οποία, στο Συμβούλιο Της Επικρατείας, ανέλαβε και έφερε εις πέρας ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος!
Προφανώς, ο κερδισμένος Δήμαρχος θέλοντας να τον ευχαριστήσει για αυτή του την στήριξη, έκρινε σκόπιμο να τον ανακηρύξει «Επίτιμο Υδραίο», αλλά κάπου εδώ αρχίζει η μικροπολιτική και η ιδιοτέλεια, κάτι που δεν άρεσε στην πλειοψηφία των Υδραίων, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών εντάξεων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Πρόεδρος εκτέθηκε στην Ύδρα χωρίς λόγο από την επιπολαιότητα ενός νεαρού Δημάρχου που δεν υπολόγισε ότι…. με προσωπικούς υπολογισμούς δεν προωθείται το κοινό συμφέρον, αλλά οι προσωπικές δημόσιες σχέσεις.
Επεισοδιακό ήταν το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σε πρώτη φάση, για να λάβει απόφαση ώστε να προβεί σε ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο Δημότη Ύδρας. Κατά πλειοψηφία ήταν θετική η απόφαση και όχι ομόφωνα από όλους τους δημοτικούς συμβούλους με 7 υπέρ και 5 κατά.
Ο κ. Παυλόπουλος κατά την ψηφοφορία του θέματος δεν θα λάβει το χρυσό κλειδί της πόλης της Ύδρας, μια και ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη, δεν θα σταλεί καμιά πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν θα είναι παρών στα Μιαούλεια και ούτε στα εγκαίνια του δρόμου Καμίνι-Βλυχός (Οδός Παναγιώτη Τέτση).
Την έντονη δυσαρέσκειά του δήλωσε ο Δήμαρχος Ύδρας, Γ. Κουκουδάκης ζητώντας σε όσους δημοτικούς συμβούλους καταψήφισαν την πρόταση, να πουν επακριβώς τους λόγους της αντίρρησής τους και να αναιρέσουν την αρνητική απόφασή τους.
Και τόνισε: «Είναι μια άσχημη μέρα για το Δημοτικό Συμβούλιο η σημερινή. Προσβάλλουν τον ανώτερο πολιτειακό θεσμό όσοι καταψήφισαν. Ο κ. Παυλόπουλος εμπνέει σε όλους σεβασμό. Μιλάμε για τον Διάδοχο του Παύλου Κουντουριώτη. Δεν επιθυμούν την ανάπτυξη και την προκοπή στον τόπο τους. Ζουν μάλιστα από τουριστικά επαγγέλματα. Είναι αρνητική διαφήμιση για το νησί η απόφασή τους και θα τους κρίνει ο κόσμος. Σε όλους τους γειτονικούς δήμους έχει ανακηρυχτεί σε Επίτιμο Δημότη». Ενώ τέλος ο κ. Δήμαρχος άφησε αιχμές προς τους δημοτικούς συμβούλους που καταψήφισαν την πρόταση ότι τήρησαν μια προεκλογική στάση.
Για την ιστορία να πούμε εδώ ότι ψήφισαν υπέρ της πρότασης οι: Αριστοτέλης Καλύβας, Γιάννης Μπελεγρής, Μανώλης Καραμήτσος, Παναγιώτης Χαραμής, Κατερίνα Μαραγκού, Γρηγόρης Κοτρομάγιας και Μανόλης Τσακίρης. (7 ψήφοι)
Ο κ. Τσακίρης διαχώρισε τον νομικό επιστήμονα Προκόπη Παυλόπουλο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις αποφάσεις του ΣτΕ και ψήφισε θετικά.
ΟΧΙ ψήφισαν οι: Παναγιώτης Μαρκαντώνης, Λουκία Λούλου και Λευτέρης Μαύρος όπου μετά από ενημέρωση του κ. Μαρκαντώνη ειπώθηκε ότι καταψηφίζουν την πρόταση του Δημάρχου Ύδρας και δεν επιθυμούν να ανακηρυχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε Επίτιμο Δημότη Ύδρας. Ανέφερε δε, ο κ. Μαρκαντώνης ότι δεν θα δευτερολογήσει και ούτε θα απαντήσει σε όποια ερώτηση γίνει επί του θέματος. Ενώ, τόνισε ότι έχουν αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, η οποία όπως υποστήριξε, είναι κατά τη συντριπτική πλειοψηφία της, αρνητική με την ανακήρυξη.
Όχι ψήφισαν επίσης, ο Γιάννης Κόκκος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έκανε τίποτα για την Ύδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέλος ο Τάσος Σωτηρόπουλος που καταψήφισε ομοίως, συμφωνώντας με τους λόγους που ανέφερε η παράταξη του κ. Μαρκαντώνη και ο Γιάννης Κόκκος. (5 ψήφοι).
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της θετικής ψήφισης ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ράππας, ο οποίος όμως απουσίαζε στο Εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι οφείλουμε σεβασμό στον Πρώτο Πολίτη της Χώρας και η Ύδρα πρέπει να προηγείται.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Η Ύδρα έχει πολλούς λόγους να καυχάται, όχι μόνο για την ένδοξη ανά τους αιώνες ιστορία της, όχι μόνο επειδή ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή όταν και όπου χρειάστηκε αλλά και γιατί γέννησε προσωπικότητες σε όλους τους τομείς του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού βίου που χάραξαν την γέννηση και την πορεία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, εξέχουσα θέση κατέχει ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, ο πρωταγωνιστής των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων, ο θριαμβευτής Κυβερνήτης του θωρηκτού Αβέρωφ στο Αιγαίο αλλά και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διάδοχος του Παύλου Κουντουριώτη είναι και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγκριτος καθηγητής της Νομικής κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.
Πριν λίγες εβδομάδες πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθώ με τον κ. Πρόεδρο και να του ζητήσω να τιμήσει με την παρουσία Του τόσο τις εκδηλώσεις των φετινών Μιαουλείων, όσο και την τελετή εγκαινίων του νέου λιθόστρωτου μονοπατιού που θα λάβει το όνομα “Παναγιώτης Τέτσης”. Του επίσης μεγάλου συμπολίτη μας, που υπήρξε προσωπικός φίλος του Προέδρου και πίνακας του οποίου, με θέμα μάλιστα την Ύδρα, κοσμεί το Προεδρικό Μέγαρο. Και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται σε έναν τόπο για πρώτη φορά, ο οικείος Δήμος τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη και του παραδίδει το χρυσό κλειδί της πόλης όπως απαιτούν οι εδώ και δεκαετίες εφαρμοζόμενοι κανόνες της εθιμοτυπίας. Τόπος κοινός όπου πρυτανεύει η λογική.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει για την απονομή του τίτλου του επίτιμου δημότη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσωπικά συμφέροντα, προσωπικές πικρίες και ανυπόστατες φαντασιώσεις ορισμένων, άχαρα υπολείμματα από τις εκλογές του 2014, επικράτησαν απέναντι στην κοινή λογική και κυρίως στο γενικό συμφέρον της Ύδρας και του Δήμου μας.
Η καταψήφιση του θέματος από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης δείχνει ακόμα μια φορά πόσο επιπόλαιοι τελικά μπορεί να είναι. Αλλά και η εμμονή τους να ακολουθούν πιστά τους -απελθόντες ευτυχώς από τα κοινά- μέντορές τους, την αδυναμία τους να διαμορφώσουν αντικειμενική θέση και να την υπερασπιστούν με σθένος. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καταψηφίζουν χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δώσουν εξηγήσεις, ούτε να αισθανθούν την ανάγκη να δικαιολογήσουν την στάση τους. Αλλά ακόμα χειρότερα, ακολουθώντας την γνωστή τακτική του Πόντιου Πιλάτου, να μεταθέτουν την ευθύνη ψιθυριστά και γενικά και αόριστα, στο Λαό της Ύδρας που φαίνεται μόνο σε αυτούς εμπιστεύτηκε την αντίθεση του να υποδεχτεί τον Πρώτο Πολίτη της χώρας.
Είναι εκείνοι που ενώ αξίωσαν την διοίκηση του Δήμου υποσχόμενοι έργα και χρηστή διαχείριση, συμπεριφέρονται με μοναδικό γνώμονα τα μικρά και αδιάφορα για τον υπόλοιπο κόσμο παραταξιακά τους συμφέροντα.
Αυτοί που στάθηκαν μπροστά στους Υδραίους, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να κρίνουν ορθά και να αντιμετωπίσουν με σύνεση οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, κρίνουν ότι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίσουν τον Αρχηγό του Κράτους ως ένα μικρό παιδί που «παιδιάστικα» αποφάσισαν να αφήσουν έξω από δικό τους παιγνίδι. Πολύ πιθανόν να πιστεύουν ότι κατάφεραν με την στάση τους να κοντύνουν και τον θεσμό και τον άνθρωπο που τον εκπροσωπεί. Είναι εκείνοι ακριβώς που ακολουθώντας τον πληγωμένο εγωισμό κάποιων, εκ των πραγμάτων ανίκανων να ελέγξουν προσωπικές μωροφιλοδοξίες, πλήγωσαν την Ύδρα το 2014, σέρνοντας το νησί σε μια δικαστική διαμάχη μέχρι εσχάτων, και δεν είχαν το σθένος ούτε έναν λόγο να πουν όταν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ανυπόστατες όλες τους τις αιτιάσεις. Ούτε μια απλή συγνώμη όταν δίκασε και αποφάσισε, ότι όλες οι έξω από κάθε λογική μομφές με τις οποίες είχαν δηλητηριάσει επί μήνες την τοπική κοινωνία δεν έχουν απολύτως καμία βάση.
Με τη στάση τους αυτή βέβαια, δε μπορούν να βλάψουν ούτε την Ύδρα ούτε το πρόσωπο ή το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι Υδραίοι και κρίση διαθέτουν ιστορικά αλλά και ευστροφία και καταλαβαίνουν. Το ίδιο αναμφίβολα ισχύει και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι θα το παρακάμψουν και θα το αγνοήσουν γιατί δεν αξίζει άλλωστε.
Είναι όμως κρίμα η Ύδρα, που έχει ιστορικούς δεσμούς με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ένα δικό της παιδί κλήθηκε να τον υπηρετήσει πρώτος στην ιστορία, να είναι ίσως και η μοναδική περίπτωση Δήμου στη μεταπολιτευτική ιστορία της Χώρας, που για ένα τέτοιο θέμα, ένα θέμα υψηλού συμβολισμού, λαμβάνει απόφαση “κατά πλειοψηφία”. Αυτό δεν συνέβη ποτέ ούτε σε Δήμους με ισχυρότατες τοπικές έριδες και αντεγκλήσεις.
Αλλά η ιστορία έχει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να κρίνει και από απόσταση και χωρίς το βάρος και την μωρία των ανθρώπινων παθών. Και η ζωή προχωράει και αφήνει όλα αυτά στο παρελθόν και στη λήθη που φέρνει μαζί του ο χρόνος. Μόνο για την αντιπολίτευση φαίνεται ο χρόνος σταμάτησε στις εκλογές του 2014 και οι τότε πικρίες, στέκονται πάνω από την ίδια την Ύδρα!
Ο Δήμαρχος Ύδρας
ΚΟΥΚΟΥΔΑΚΗΣ Ε. Γεώργιος