Ο Νικόλας Γαβρίλης υπήρξε μια από εκείνες τις σπάνιες μορφές που δεν χωρούν εύκολα σε απλές περιγραφές και τίτλους.
Για τον κόσμο των βετεράνων ποδοσφαιριστών του Πειραιά, δεν ήταν απλώς ένας τερματοφύλακας.
Ήταν ένα σύμβολο συνέπειας, αγάπης για το άθλημα και πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος που κέρδιζε τον σεβασμό πριν καν ακουμπήσει τη μπάλα.
Γεννημένος για να υπερασπίζεται εστίες, ο Νικόλας δεν αντιμετώπιζε το ποδόσφαιρο σαν απλό παιχνίδι.
Ήταν τρόπος ζωής, ήταν παρέα, ήταν μνήμη, ήταν τα Σαββατοκύριακα στα γήπεδα του Πειραιά και των γύρω περιοχών, εκεί όπου οι βετεράνοι δεν έπαιζαν μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά για την ψυχή του αθλήματος.
Και εκεί, κάτω από τα δοκάρια, έδινε πάντα το δικό του μάθημα: ψυχραιμία, χαμόγελο, αξιοπρέπεια.
Από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Αθλητική Ένωση Χατζηκυριακείου, μέχρι τη μεταγραφή του στη Δραπετσώνα, ο Νικόλας άφηνε παντού το ίδιο αποτύπωμα.
Έναν αθλητή που δεν λύγιζε εύκολα, έναν συμπαίκτη που ενέπνεε εμπιστοσύνη, έναν αντίπαλο που κέρδιζε τον σεβασμό ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του αγώνα.
Δεν ήταν τυχαίο που πολλοί τον αποκαλούσαν “Αίλουρο”, γιατί είχε εκείνη τη σπάνια ικανότητα να αντιδρά, να πετάγεται, να σώζει, ακόμα κι όταν όλα έμοιαζαν χαμένα.
Πέρα όμως από το γήπεδο, ο Νικόλας είχε και μια ξεχωριστή “αθανασία” μέσα από τον φακό.
Ο φωτορεπόρτερ Στάθης Γιάπαππας τον έχει απαθανατίσει σε πολλά παιχνίδια βετεράνων, αλλά και σε στιγμές μέσα στο Καραϊσκάκη, καταγράφοντας όχι μόνο τις αποκρούσεις του, αλλά και την έκφραση, το ήθος και την ψυχή του.
Αυτές οι εικόνες δεν είναι απλές φωτογραφίες· είναι κομμάτια ιστορίας, που δείχνουν έναν άνθρωπο απόλυτα δεμένο με το ποδόσφαιρο του Πειραιά και με τα γήπεδα που υπηρέτησε με σεβασμό και αγάπη.
Όμως πέρα από τις αποκρούσεις και τις εικόνες που άφησε πίσω του, ο Νικόλας Γαβρίλης θα μείνει στη μνήμη όλων ως ένας πάντα χαμογελαστός άνθρωπος.
Ακόμα και όταν η ζωή του έθετε τις πιο δύσκολες δοκιμασίες, εκείνος στεκόταν όρθιος με αξιοπρέπεια.
Δεν παραπονέθηκε ποτέ, δεν έσβησε ποτέ το φως μέσα του.
Αντίθετα, συνέχιζε να δίνει το “παρών” στα γήπεδα, να βλέπει τους φίλους του, να ζει τη στιγμή, να τιμά το ποδόσφαιρο που τόσο αγάπησε.
Ο χαμός του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην οικογένεια των βετεράνων του Πειραιά.
Γιατί άνθρωποι σαν τον Νικόλα δεν είναι απλώς παίκτες που περνούν.
Είναι οι ψυχές που κρατούν ζωντανή την ιστορία των γηπέδων, αυτοί που ενώνουν γενιές, αυτοί που δίνουν νόημα σε κάθε χειραψία, σε κάθε αναμνηστικό χαμόγελο, σε κάθε παλιά φωτογραφία που ξαναζωντανεύει μνήμες.
Σήμερα, η σιωπή στα γήπεδα μοιάζει πιο βαριά.
Όμως μέσα της υπάρχει και κάτι βαθιά ανθρώπινο: η αναγνώριση ότι ο Νικόλας Γαβρίλης έζησε όπως έπαιξε.
Με πάθος, με καρδιά, με αξιοπρέπεια.
Καλό σου ταξίδι, Νικόλα.
Θα μείνεις για πάντα κάτω από τα δοκάρια της μνήμης όσων σε γνώρισαν — εκεί όπου καμία λήξη δεν μπορεί να σβήσει την παρουσία σου.
«Τα νέα από το ποδόσφαιρο, από την Α’ & Β’ Πειραιά και την Επικαιρότητα, στο https://peiraiotika.gr»
Ευαγγελία Γιάπαππα https://www.facebook.com/profile.php?id=100091895274172
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
«Γίνε μέλος μας στο Instagram.»
«Γίνε μέλος μας στο TikTok.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο https://www.tiktok.com/@stathisgiapappas3
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.





























