Ο Χιρόμου Ινάντα, είναι ένας φιλήσυχος παππούς, καθώς διάγει αισίως το 88ο έτος της ζωής του. Κι εάν το ονοματεπώνυμο του, είναι άγνωστο στην πλειονότητα των φιλάθλων, δεν ισχύει το ίδιο για την διεθνή κοινότητα του τριάθλου.
Ο Ινάντα είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει ολοκληρώσει το Ironman και προετοιμάζεται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το 2022. Ετοιμος για ακόμη μία φορά, να κολυμπήσει 3,86 χιλιόμετρα, να κάνει ποδήλατο για 180,25 χιλιόμετρα και να τρέξει 42.195 μέτρα, ο γηραιός Ιάπωνας, δηλώνει πως παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, προκειμένου να μάθει «μυστικά» από τους Ολυμπιονίκες.
«Βλέπω, πώς οι αθλητές χρησιμοποιούν τα πόδια τους στο ποδήλατο, πώς τοποθετούν τη λεκάνη και την κίνηση των ποδιών τους στο τρέξιμο και τους συγκρίνω με τον τρόπο που κάνω εγώ τα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινάντα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), μόλις ολοκλήρωσε την προπόνηση του και πρόσθεσε: «Πάντα, ανακαλύπτω νέα πράγματα».
Τον ερχόμενο Νοέμβριο, ο Ιάπωνας υπεραθλητής θα εορτάσει τα 89α γενέθλια του. Και αναφερόμενος στην κορυφαία διοργάνωση, που φιλοξενείται στο Τόκιο, σχολιάζει: «Πολλοί ήθελαν να ακυρωθούν οι αγώνες. Κι΄ εγώ είχα αμφιβολίες, αλλά τώρα που γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχω δάκρυα χαράς βλέποντας τους αγώνες στην τηλεόραση».
Επανερχόμενος στο τρίαθλο, ο Ινάντα, τονίζει: «Το τρίαθλο, είναι ο λόγος ύπαρξής μου, η απόδειξη ότι είμαι ζωντανός, μετά τον θάνατο της γυναίκας μου. Μόνο αυτό σκέπτομαι».
Αυτή, είναι η δεύτερη φορά που ο Ινάντα παρευρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, καθώς το 1964, όταν η ιαπωνική πρωτεύουσα είχε ήδη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν δημοσιογράφος στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό NHK. Αλλά η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς διαφορετική τότε. Η διοργάνωση, συμβόλιζε την θριαμβευτική επιστροφή της Ιαπωνίας στη διεθνή σκηνή, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Και η χώρα του, είχε τότε προκαλέσει αίσθηση διεθνώς με τις τεχνολογικές της καινοτομίες, όπως το τρένο υψηλής ταχύτητας «shinkansen».
«Εκείνη την εποχή, όλοι παρακολουθούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η τηλεόραση δεν ήταν σε όλα τα σπίτια. Μαζευόμασταν σε κάποιο σπίτι, για να τους παρακολουθήσουμε μαζί», θυμάται ο Ινάντα, του οποίου η προπόνηση, περιλαμβάνει πρωϊνή (σ.σ. στις 6 τυο πρωί!) κολύμβηση και ακολούθως προδήλατο επί ώρες. Η διατροφή του, αποτελείται κυρίως από ψάρια, λαχανικά, σούπα miso, φύκια και natto, ένα πιάτο από ζύμωση σόγιας.
Οσο και αν φαίνεται περίεργο, ο Ινάντα δεν ήξερε κολύμπι μέχρι την ηλικία των 60 (!) ετών, καθώς έμενε στο σπίτι επειδή έπρεπε να φροντίζει την σύζυγο του. Στα 70 του, έλαβε μέρος για πρώτη φορά σ΄ έναν τοπικό αγώνα τριάθλου, πριν ανακαλύψει το Ironman, λίγα χρόνια αργότερα.
Το 2012 και σε ηλικία 80 ετών, ο αειθαλής Ιάπωνας, κατέκτησε για πρώτη φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman στην ηλικιακή του κατηγορία, στην Χαβάη, καθώς τερμάτισε σε 15 ώρες, 38 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.
Τρία χρόνια αργότερα, δοκίμασε ξανά την τύχη του, αλλά σκόνταψε δύο φορές πριν από τη γραμμή του τερματισμού και τερμάτισε πέντε δευτερόλεπτα αργότερα από την καλύτερη επίδοση του. Μετά από αυτήν την απογοήτευση, «μηνύματα ενθάρρυνσης γέμισαν τον λογαριασμό μου στο Facebook από ξένους τριαθλητές που δεν γνώριζα», όπως δηλώνει με υπερηφάνεια.
Και αποφάσισε ότι έπρεπε να προσπαθήσει ξανά και να τελειώσει «ακόμα κι αν έπεφτα ή έπρεπε να σέρνομαι». Τερμάτισε τον αγώνα την επόμενη χρονιά και ξανά το 2018, έγινε ο «κοσμήτορας» του Ironman, σε ηλικία 85 ετών και 328 ημερών.
Πλέον, σχεδιάζει να αγωνισθεί ξανά την επόμενη χρονιά, σε ηλικία 90 ετών. «Είναι κάτι, που κάνει τους πάντες να γελούν, αλλά έχω την τάση να λέω ότι ζω μια δεύτερη νεότητα, σήμερα. Το απλό γεγονός της δράσης με κάνει ευτυχισμένο, είναι χαρά να ζω, ακόμα περισσότερο στην ηλικία μου».