Συναγωνιστές και συναγωνίστριες φίλαθλοι, απο την στιγμή που στο σπίτι μας για τον τωρινό μήνα (ελπίζουμε να είναι μόνο ένας), θα γίνουμε ενα με τον καναπέ μας, θα προσπαθήσουμε να σας προτείνουμε τρόπους ψυχαγωγίας, με τον κινηματογράφο να μην μπορούσε να λείπει απο τις πιθανές επιλογές.
Συγκεκριμένα, θα μεταφερθούμε 15 χρόνια πίσω και στην ταινία ”Το παιχνίδι της ζωής τους” (The Game of their lifes) σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Άνσπαου και σενάριο του Ιταλοαμερικάνου Αντζελο Πίτσο, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέφρι Ντάγκλας.
Η ταινία διαπραγματεύεται την μεταπολεμική κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, όπου η εθνική ομάδα των ΗΠΑ, αποτελούμενη απο μια επίλεκτη ομάδα ερασιτεχνών, πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του αθλήματος, επικρατώντας της αντίστοιχης διαφημισμένης ομάδας της Αγγλίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 1950.
Τα ”λιοντάρια” της εποχής θεωρούνταν μια απο τις καλύτερες ομάδες του πλανήτη, με ηγέτη τον μεγάλο Στάνλει Μάθιους της Μπλάκπουλ, αλλά και τους Στάν Μόρτενσεν και Μπίλι Ράιτ στην πρώτη γραμμή.
Έτσι πηγαίναν καρφί στην χώρα του καφέ, με μοναδικό στόχο την κορυφή.
Από την άλλη οι Αμερικάνοι το ποδόσφαιρο το είχαν διαχρονικά σε δεύτερη μην πούμε τρίτη μοίρα, και ειδικά σε μια εποχή που όλοι οι λαοί της Γης, βγαίναν ταλαιπωρημένοι από τον Β’ΠΠ.
Πρωταγωνιστής ο γνωστός μας ”Λεωνίδας” Τζέραρντ Μπάτλερ (δυο χρόνια πριν την ταινία που τον καθιέρωσε παγκοσμίως), να υποδύεται τον τερματοφύλακα Φράνκ Μπόργκι πρώην παίκτη….μπέιζμπολ από τον Σεν Λούις, με επάγγελμα: Οδηγός νεκροφόρας.
Κανείς αθλητής της Αστερόεσσας δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία για ένα τόσο υψηλό επίπεδο όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Φανταστείτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ρόστερ αποτελούταν από καθηγητές γυμνασίου, ταχυδρόμους, λατζέρηδες κτλπ.
Οι δυο χώρες είχαν κληρωθεί, για τον δεύτερο όμιλο μαζί με τις Χιλή και Ισπανία.
Οι Βρετανοί είχαν ήδη επικρατήσει για την πρώτη αγωνιστική της Χιλής, με τους ”Αετούς” παράλληλα να γνωρίζουν την ήττα απο τους Ισπανούς με 3-1.
Στις 29 Ιουνίου 1950, στο στάδιο Ανεξαρτησίας του Μπέλο Οριζόντε Αγγλία και ΗΠΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με την συνέχεια επί της οθόνης.
Fan fact: Ο σκόρερ του ιστορικού αυτού ματς Τζο Γκέιτζενς απο την Αιτή (μπήκε στην αποστολή τελευταία στιγμή), 14 χρόνια μετά δολοφονήθηκε απο το καθεστώς πραξικοπήματος του Ντουβαλιέ στην πρώην Γαλλική αποικία.