Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά .
Για προγραμμάτων ανάπλασης των 30 χρονον στο Δήμο Πειραιά, με έργα που θα ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Μητσοτάκης Η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου ειναι το 1 βήμα για αναμόρφωση του Πειραιά
Το παρών έδωσαν υπουργοί και η ηγεσία του δήμου Πειραιά και εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Το πρόγραμμα στηρίζεται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχει στόχο την ανάπτυξη της περιοχής του Αγίου Διονυσίου Πειραιά και , έχει ξεκινήσει τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων της περιοχής.
Όπως προέκυψε από τη σημερινή εκδήλωση, στόχος των ενεργειών είναι η χρήση εκ νέου των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας “Παπαστράτος” και την μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών από την ελληνική εταιρεία Dimand σε συνεργασία με την EBRD και την Grivalia.
Καθώς και επίσης η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με έργα και επεμβάσεις σε δημόσιους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης στην περιοχής από ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την άποψη πως «η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική.
Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα.
Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας».
Ο δήμαρχος Πειραιά, αποκάλυψε πως θέλει να δει την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου να εξελίσσεται σε «κύτταρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, όπου διαφορετικές δραστηριότητες ήπιας όχλησης θα συνυπάρχουν αρμονικά και αμοιβαία επωφελώς.
Οι επιχειρήσεις με τις κατοικίες. Οι χώροι καινοτομίας, όπως το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Blue Lab, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, με τους χώρους πολιτισμού και τις αξιόλογες προσπάθειες που ήδη έχουν εγκατασταθεί δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα».
Μέσω των επενδύσεων, πρόκειται να έρθουν αναπτυξιακές προοπτικές, όπως για παράδειγμα στον τομέα του real estate, στον οποίο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα σε όλη την περιοχή που συνδέεται με το λιμάνι, ανέφερε ο κ. Μώραλης τονίζοντας πως «με την ολοκλήρωση του μετρό, το Master Plan για το Λιμάνι, τουλάχιστον με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο κομμάτι που αφορά στον Δήμο Πειραιά, την ανάπλαση του Μικρολίμανου, την δεδομένη πλέον αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ύστερα από 45 χρόνια εγκατάλειψης, ελπίζω σύντομα το νέο Δικαστικό Μέγαρο και την Ιπποδάμεια Κλειστή Αγορά τροφίμων, καθώς και μια σειρά μεσαίων και μικρών παρεμβάσεων από τα 80 εκατομμύρια της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης και περίπου 50 εκατομμύρια από την Περιφέρεια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές και φυσικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλάζει σιγά σιγά η όψη του Πειραιά.»
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην εκδήλωση, ανέφερε πως «η επένδυση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον Πειραιά και αλλάζει την όψη αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της πατρίδας μας. Φιλοδοξούμε να καταστεί και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Διαπιστώνουμε στην πράξη και όχι σε μακέτα πώς γίνεται και πώς αυτό θα γίνει μεταμόρφωση με επίκεντρο μια παρακμασμένη κατεξοχήν βιομηχανική περιοχή, της οποίας η παραγωγική ορμή έχει σβήσει, σε ένα ολοζώντανο αστικό μικροσύστημα με νέες χρήσεις, νέες λειτουργίες, μαγαζιά υπηρεσίες και επιχειρήσεις, συνεργασίες και εγχειρήματα που από κοινού, θα πολλαπλασιάζουν τη δυναμική αλλά και την αξία της πόλης του Πειραιά. Το σημερινό πρότζεκτ, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε». Για τον κ. Πατούλη μάλιστα «η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, απαιτεί όραμα, σχέδιο, συνεργασία, απεξάρτηση από αδιέξοδες ιδεοληψίες αλλά και ανθρώπους με γνώση και εμπειρία, ικανούς να φέρουν εις πέρας τα απαιτητικά έργα», ενώ ανέφερε πως μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει έμπρακτα τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DIMAND Δημήτρης Ανδριόπουλος κατά την ομιλία του επεσήμανε πως «εκτός από την αξιοποίηση των ακινήτων της «Παπαστράτος», δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τα τέσσερα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις που μαζί με τα κτίρια κατοικιών που αναπτύσσονται από την DIMAND, θα δημιουργήσουν τις πρώτες έννοιες του τριπτύχου ‘Εργάζομαι – Ζω – Διασκεδάζω’ στην περιοχή μου. H μεταμόρφωση του Αγίου Διονυσίου θα είναι μια συνεχής διαδικασία». Μάλιστα ο κ. Ανδριόπουλος εκτίμησε πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, η γειτονιά του Αγίου Διονυσίου «στην ωρίμανσή της θα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες πετυχημένες γειτονιές της Βαρκελώνης, του ‘Αμστερνταμ ή του Βερολίνου. Έτσι, ο Πειραιάς θα γίνει η Αφετηρία του παραλιακού μετώπου, που θα συνδέει τον Πειραιά με το Σούνιο», κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DIMAND.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μίλησε η επικεφαλής για Ελλάδα και Κύπρο Andreea Moraru, εκφράζοντας την ικανοποίηση της για τη συμμετοχή στην αστική ανάπλαση του Πειραιά. «Το πρόγραμμα ανάπλασης το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή με έντονο εμπορικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Ανάμεσα στους ομιλητές κατά την εκδήλωση ήταν και η Managing Partner στην Grivalia Management Company Ναταλία Στράφτη, που επεσήμανε ότι «με την ολοκλήρωσή της ανάπλασης θα έχουν επενδυθεί συνολικά κεφάλαια άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την οποία συνεργάσθηκαν ένας developer και ένα επενδυτικό fund ενώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής καθοριστική ήταν η συμβολή και η συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά. Η στρατηγική θέση της ανάπτυξης κοντά στο λιμάνι, με εξαιρετικές προσβάσεις από μέσα σταθερής τροχιάς καθώς επίσης και η συνεργασία με ένα έμπειρο developer, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχική μας απόφαση». Η κα. Στράφτη μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως «το εν λόγω έργο, θα αποτελέσει την αφορμή για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής του Αγ. Διονυσίου και μεταμόρφωσής της από μια βιοτεχνική σε επιχειρηματική ζώνη με πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» Χρήστος Χαρπαντίδης, μίλησε για «επιβεβαίωση της πάγιας πεποίθησής μας ότι το θετικό κοινωνικό πρόσημο είναι μονόδρομος όταν συνεργάζονται άνθρωποι με όραμα και όταν ο δημόσιος τομέας τολμά να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση της περιοχής και στη μεταμόρφωσή της σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κόμβο. Ως Παπαστράτος δηλώνουμε παρόντες τόσο για τον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι του DNA μας, όσο και για τον στόχο της εθνικής αναβάθμισης της χώρας μας μέσω καινοτόμων επενδύσεων σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις».