Θεωρείται δικαιολογημένα ένας από τους πιο πιστούς ποδοσφαιριστές στην ομάδα των Νέων Δραπετσώνας, μιας και βρίσκεται στην ομάδα από τα 13 του έτη, ανανεώνοντας μάλιστα το συμβόλαιό του και για του χρόνου.
Ο λόγος για τον Παρασκευά Ζερβάκο, ο οποίος μας μίλησε στα Peiraiotika.gr για την φετινή πορεία των Νέων Δραπετσώνας, για τον κορωνοϊό και την επιρροή του στην ομάδα και συνολικά στο Πειραϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και για τον ρόλο που έχει ως τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες τα τελευταία 4 χρόνια.
-Η φετινή χρονιά ήταν αρκετά περίεργη για όλες τις ομάδες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πόσο επηρέασε εσάς προσωπικά, αλλά και συνολικά την ομάδα η διακοπή των πρωταθλημάτων;
-Ήταν μία δύσκολη συγκυρία όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλες τις ομάδες. Ευτυχώς εμάς δεν μας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, καθώς πετύχαμε τον στόχο της ανόδου, έστω και με αυτόν τον τρόπο ο οποίος με στεναχωρεί. Πάντως, κι έτσι να μην γινόταν θεωρώ πως θα παίρναμε το ένα από τα τρία εισιτήρια της ανόδου.
– Είστε σύμφωνος με την απόφαση της Ένωσης να διακόψει το πρωτάθλημα;
-Ναι. Προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία, κάτι το οποίο δεν διαπραγματεύομαι καν. Πιστεύω πως η Ένωση προσπάθησε να γίνει όσο πιο δίκαιη μπορούσε. Γι’ αυτό άλλωστε προβιβάστηκαν τέσσερις ομάδες και δεν υποβιβάστηκε καμία. Βέβαια αυτό θα είναι πρόβλημα για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά, όπου τα παιχνίδια θα είναι πολύ περισσότερα.
-Πώς νιώθετε για την επιτυχία της ανόδου στην Α’κατηγορία;
-Ήταν ένας στόχος τον οποίο είχαμε θέσει από τότε που πέσαμε στη Β’κατηγορία, λόγω και της ιστορίας που έχει η ομάδα. Θεωρώ πως μέσα από τον υποβιβασμό άλλαξε η νοοτροπία των ανθρώπων που την διοικούν, δίνοντας χώρο σε νέα παιδιά από τις ακαδημίες, κάτι το οποίο φαίνεται και από τις ενδεκάδες που παρατάσσουμε σε κάθε παιχνίδι. Για μένα προσωπικά ήταν ένα στοίχημα γιατί αγωνιζόμουν στην ομάδα όταν υποβιβάστηκε και επιθυμούσα να την επαναφέρω εκεί που ανήκει.
-Υπάρχει κάποια ομάδα την οποία να ξεχωρίσατε είτε αγωνιστικά είτε ακόμη και από την οργάνωσή της;
-Ο Ήφαιστος και ο Φαληρικός ήταν αρκετά οργανωμένα σωματεία με κύριο στόχο τα ακριβά μπάτζετ. Μεγάλη εντύπωση μου έχει προξενήσει η Ένωση Καμινίων, η οποία διαθέτει έναν αξιόλογο προπονητή, ενώ βασίζεται και στις ακαδημίες (η Ένωση Καμινίων έχει κάνει συγχώνευση με τον Ατρόμητο Πειραιά).
-Είπατε πως σας έχει κάνει αρκετή εντύπωση η Ένωση Καμινίων, λόγω της χρήσης αρκετών ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες. Σκοπεύετε να κάνετε και σεις κάτι παρόμοιο;
-Πρωτίστως να πω πως οι Νέοι Δραπετσώνας βασίζονται σε δικά τους παιδιά, ιδιαίτερα από την περίοδο που υποβιβάστηκε η ομάδα. Επίσης, πέρα από τις προσθήκες που κάναμε πέρυσι, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι αρκετά παλιοί και μάλιστα έχουν βγει από τις ακαδημίες της ομάδας. Γενικά, προσπαθούμε να βασιστούμε όσο περισσότερο γίνεται στις ακαδημίες γιατί θέλουμε να αναδείξουμε νέα παιδιά που διαθέτουν ταλέντο.
-Ποια είναι η επόμενη μέρα στην ομάδα και ποια τα σχέδια για την πρώτη κατηγορία;
-Σίγουρα η ομάδα δουλεύει στο ίδιο πλάνο που είχε χτίσει και μετά τον υποβιβασμό της. Βασίζεται σε δικά της παιδιά, ενώ θα προστεθούν και κάποιοι ποδοσφαιριστές για να ενισχύσουν περαιτέρω την προσπάθεια. Θεωρώ επίσης πως ο καινούριος προπονητής (Τάσος Δερμάτης) είναι πολύ αξιόλογος και έμπειρος, δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες και στα νέα παιδιά.
-Εκτός από τερματοφύλακας είστε και τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών. Θα ήθελα να μας πείτε αν είστε ευχαριστημένος από την φετινή προσπάθεια των παιδιών.
-Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τη φετινή προσπάθεια των παιδιών. Η εξέλιξη είναι συνεχής, παρά και τα όσα συνέβησαν αυτόν τον καιρό. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπειρία που υπάρχει, μιας και τα άτομα που πλαισιώνουν τις ακαδημίες έχουν αρκετές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.
-Θα δημιουργηθούν του χρόνου Κ16 και Κ18, από τη στιγμή που οι ακαδημίες ολοένα και εξελίσσονται;
-Τα περισσότερα παιδιά τα προωθήσαμε στο ανδρικό. Γι’αυτό κιόλας δεν έχουμε Κ16 και Κ18. Στόχος μας είναι να παίρνουν ευκαιρίες στο ανδρικό τμήμα, ώστε να κάνουν και το βήμα παραπάνω. Είναι στόχος μας να δημιουργηθούν ακαδημίες, με βασικό όμως γνώμονα τον προβιβασμό των παιδιών στην ανδρική ομάδα.
-Πού συναντήσατε περισσότερες δυσκολίες; Όταν πρωτοξεκινήσατε σαν ποδοσφαιριστής στο ανδρικό ή σαν τεχνικός διευθυντής;
-Όταν ξεκίνησα ως ποδοσφαιριστής σε ανδρικό επίπεδο πλέον, είχα την τύχη να προσαρμοστώ εύκολα, λόγω και των πολλών έμπειρων ποδοσφαιριστών που υπήρχαν στην ομάδα. Τεχνικός διευθυντής έγινα λόγω κάποιων αλλαγών που έκανε η διοίκηση, κάτι το οποίο αποδέχθηκα με χαρά. Δεν είναι εύκολο πόστο. Θέλει υπομονή και επιμονή και πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σου.
-Με ποιον τρόπο εξηγήσατε στα μικρότερα παιδιά για τον κορωνοϊό;
-Μέσω της σωστής ενημέρωσης από την πλευρά των προπονητών και των γονιών.
-Δώσατε κάποιο ασκησιολόγιο στα παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας;
-Τα παιδιά αθλούνταν έτσι κι αλλιώς, εμείς απλώς φροντίσαμε να μην δημιουργήσουμε συνωστισμό. Άλλωστε, τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών δεν μένουν εύκολα πίσω αγωνιστικά. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως οτι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει πολλή δουλειά.
-Στο ανδρικό τμήμα σας έδωσαν οδηγίες;
-Επειδή δεν γνωρίζαμε πότε θα αρχίζαμε πάλι, μας δόθηκαν κάποιες οδηγίες για να παραμείνουμε σε φόρμα, σε περίπτωση που γινόταν επανεκκίνηση του πρωταθλήματος.
– Η διοίκηση είναι κοντά στα τμήματα της ομάδας;
-Ναι. Προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τα τμήματα υποδομών. Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αντιθέτως, χρονιά με χρονιά προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι.
-Κατά πόσο σας ξυπνάνε μνήμες του παρελθόντος η συναναστροφή με τα παιδιά;
-Σίγουρα με κάνει να θυμηθώ την παιδική μου ηλικία. Είναι κάτι το οποίο με ευχαριστεί να το κάνω, γιατί είναι πολύ όμορφο να βλέπεις πολλά χαμόγελα μετά το τέλος κάθε προπόνησης.
-Τί σας ευχαριστεί πιο πολύ πλέον; Να είστε ποδοσφαιριστής ή τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες;
-Τεχνικός Διευθυντής λόγω της συναναστροφής με τα παιδιά. Πλέον, στα ανδρικά τμήματα, ακόμα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο το οικονομικό κομμάτι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ενώ στα παιδιά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς δεν υπάρχουν απολαβές ή άλλα παραπλήσια πράγματα. Προσεγγίζουν το άθλημα αυτό καθ’ αυτό.
-Θα θέλατε να ασχοληθείτε μελλοντικά πιο ενεργά με την προπονητική;
-Δεν είναι κάτι που με απασχολεί αυτή την στιγμή.
-Πώς είναι η ζωή ενός τεχνικού διευθυντή και παράλληλα ποδοσφαιριστή; Είναι αγχώδης, δεδομένου ότι έχετε να διαχειριστείτε διαφορετικές καταστάσεις στην ομάδα καθημερινά από διαφορετικά πόστα;
-Υπάρχει σίγουρα άγχος και δυσκολίες. Είναι μία πολύ δύσκολη συγκυρία, αλλά προσπαθώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι που με ευχαριστεί, καθώς ασχολούμαι με το άθλημα που αγαπώ. Άλλωστε, είναι δική μου επιλογή να βρίσκομαι πολλές ώρες στο γήπεδο, δεν μου το επέβαλε κανείς.
-Έχει τύχει να ξεσπάσετε σε παιδί, επειδή μπορεί να υπήρξε μία αναποδιά σε μία προπόνηση του ανδρικού ή κάποιου άλλου τμήματος της ακαδημίας;
-Όχι. Ποτέ δεν μπερδεύω τις αρμοδιότητές μου στην ομάδα. Έτσι κι αλλιώς, βλέποντας τα χαμόγελα των παιδιών, ξεχνάς οτιδήποτε. Γίνεσαι ένα με αυτά.
-Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των γονιών στο γήπεδο;
– Να φέρνουν το παιδί στο γήπεδο και να το παραλαμβάνουν από αυτό. Ευτυχώς εμείς έχουμε μία άριστη συνεργασία με τους γονείς, καθώς έχουν καταλάβει τον ρόλο τους.
-Έχει τύχει να συμβεί κάποιο άσχημο περιστατικό με γονείς;
-Έχει συμβεί και θα συνεχίζεται να συμβαίνει, όσο κι αν προσπαθείς να το αποτρέψεις, γιατί ο γονιός προσπαθεί πάντοτε να υποστηρίξει το παιδί του, όπου και να βρίσκεται.
-Εκτός από τους Νέους Δραπετσώνας σε ποιες άλλες ομάδες έχετε αγωνιστεί;
-Στον Φοίνικα Αγίας Σοφίας για έναν χρόνο.
-Ποια είναι η άποψή σας για το Ελληνικό ποδόσφαιρο;
-Δυστυχώς σαν χώρα έχουμε μείνει αρκετά πίσω σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι η εξέλιξη των ποδοσφαιριστών το οποίο είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα θα αλλάξει. Γι’ αυτό κιόλας πολλοί ποδοσφαιριστές σταματούν νωρίς το άθλημα, επειδή δεν έχουν ανθρώπους να τους προωθήσουν και να πάρουν τις ευκαιρίες που τους αναλογούν.
-Πιστεύετε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τα ταλέντα, αλλά όχι τα θεμέλια για να στηρίξουν;
-Δυστυχώς υπάρχουν πολλά χαμένα ταλέντα. Εκτός αυτού, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται πλέον οι μάνατζερς είναι τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν οι ίδιοι από τους ποδοσφαιριστές. Είναι ένα μεγάλο λάθος που γίνεται στις περισσότερες ομάδες, ανεξαρτήτως κατηγορίας.
-Πώς κατά τη γνώμη σας πρέπει να δράσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση διάφορων θεμάτων που πλήττουν τον Ελληνικό αθλητισμό (υποδομές, βία);
-Θεωρώ πως σε ορισμένα θέματα ο πρώτος λόγος πέφτει στις ομάδες και όχι στην πολιτεία. Άμα επικρατεί βία σε ερασιτεχνικά σωματεία πόσο μάλλον σε υποδομές, θα πρέπει και οι γονείς να σκεφτούν τι μπορεί να έχουν κάνει λάθος. Πιστεύω πως θα πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα με παραδειγματικές τιμωρίες. Όσον αφορά τις υποδομές, μία καλή και αναγκαία λύση είναι η δημιουργία αθλητικών χώρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οτι στη Δραπετσώνα υπάρχει ένα γήπεδο το οποίο φιλοξενεί 4 αθλητικά τμήματα, 2 γυναικεία και 4 ομάδες που διαθέτουν ακαδημίες. Συνεπώς, το γήπεδο φθείρεται πολύ πιο εύκολα ενώ τίθεται και το θέμα υγιεινής δεδομένων των πολλών ατόμων που βρίσκονται καθημερινά.
-Τί θα θέλατε να αλλάξει στους Νέους Δραπετσώνας ώστε να είναι εξίσου ανταγωνιστική σε όλα τα τμήματα;
-΄Δεν θα έλεγα οτι θα πρέπει να αλλάξει κάτι. Βέβαια, για να κάνουμε μία καλή χρονιά σίγουρα χρειαζόμαστε ενίσχυση με έμπειρους ποδοσφαιριστές. Το καλό είναι οτι η διοίκηση μπορεί να πλαισιώνει συνεχώς την ομάδα. Διαθέτουμε βοηθό προπονητή, φυσικοθεραπευτή, γυμναστή, προπονητή τερματοφυλάκων, άνθρωποι που δεν τους βρίσκεις συχνά σε ομάδες του Πειραιά. Σχετικά με τις υποδομές, υπάρχουν μικρά γκρουπ που δεν συναντάς εξίσου συχνά σε ομάδες, ενώ υπάρχουν ακόμη και φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται αποκλειστικά με τις ακαδημίες. Αυτό σημαίνει οτι δίνουμε πιο πολύ έμφαση στο κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να γίνεται καλύτερο προπόνηση με προπόνηση.