Στη λίστα Guide2Research ο Γιάννης Θεοδωρίδης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. H λίστα Guide2Research με τους Έλληνες επιστήμονες της Επιστήμης Υπολογιστών με τη μεγαλύτερη επίδραση ερευνητικού έργου (βάσει του δείκτη απήχησης h-index) με στοιχεία μέχρι και τις 16 Μαΐου 2020, συμπεριλαμβάνει τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γιάννη Θεοδωρίδη στη θέση 16.
Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι της Επιστήμης Υπολογιστών που εργάζονται σε ελληνικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα), συνολικά 37 επιστήμονες, όλοι με δείκτη απήχησης h-index μεγαλύτερο ή ίσο του 40 (τιμή που αποτελεί και το κατώφλι για να συμπεριληφθεί ένας επιστήμονας στη λίστα).
Ο δείκτης h είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος δείκτης που στοχεύει στη μέτρηση της απήχησης των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα. Η συγκεκριμένη κατάταξη βασίζεται στις δημοσιεύσεις που καταλογογραφούνται στις πύλες Google Scholar και DBLP. Η πύλη Google Scholar καλύπτει όλους τους τομείς της επιστήμης και εκτιμάται ότι περιλαμβάνει περισσότερες από 400 εκατομμύρια εργασίες.
Η DBLP είναι η διαδικτυακή πύλη βιβλιογραφικών πληροφοριών εξειδικευμένη στο πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών και περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερες από 5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις άνω των 2,5 εκατομμυρίων συγγραφέων. Αποτελεί μια δημοφιλή υπηρεσία ανοιχτών δεδομένων για ολόκληρη την κοινότητα της επιστήμης των υπολογιστών παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας βιβλιογραφικά μεταδεδομένα και συνδέσμους προς τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εκδόσεων.
Ο Γιάννης Θεοδωρίδης είναι Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κοσμήτορας της Σχολής (θητεία Δεκ. 2017 – Αύγ. 2021) και Διευθυντής του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Επιστήμης των Δεδομένων της Σχολής (www.datastories.org). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της Επιστήμης των Δεδομένων (Data Science) και ειδικότερα περιλαμβάνουν διαχείριση και ανάλυση πληροφορίας από κινούμενα αντικείμενα, ενώ διδάσκει βάσεις δεδομένων, αναλυτική δεδομένων και γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS) σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων και το έργο του έχει συγκεντρώσει άνω των 11.000 αναφορών (citations) βάσει Google Scholar. Από το 2002 που εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει συμμετάσχει με την ερευνητική του ομάδα σε πλήθος Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών έργων ΤΠΕ ως συντονιστής έργου ή επικεφαλής ομάδας.
Το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πειραιώς αποτελεί θεσμοθετημένο εργαστήριο της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Δραστηριοποιείται ερευνητικά σε πλήθος πεδίων της Επιστήμης Δεδομένων, όπως η διαχείριση μεγάλων δεδομένων (Big Data), η στατιστική και η αναλυτική δεδομένων, η μηχανική μάθηση και εξόρυξη γνώσης από βάσεις δεδομένων.
Από τη σύστασή του (το 2016) μέχρι σήμερα, το εργαστήριο έχει να επιδείξει σημαντική εμπειρία σε Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα, κύρια στην περιοχή της διαχείρισης και αναλυτικής μεγάλων δεδομένων κίνησης (ανθρώπων, οχημάτων, κλπ.) με εφαρμογές ιδίως στις οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Με το εργαστήριο συνεργάζονται 9 μέλη ΔΕΠ (4 διαφορετικών Τμημάτων) του Πανεπιστημίου Πειραιώς και απασχολείται ικανός αριθμός έμπειρων και νέων ερευνητών.
Περισσότερες πληροφορίες για το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων είναι διαθέσιμες στο http://www.datastories.org.