Ήταν 14 Φεβρουαρίου 2014 εγώ άπειρος ακόμα από συνεντεύξεις στην εφημερίδα Κοινωνική του Πειραιά αποφάσισα να ξεκινήσω με ένα τερματοφύλακα φαινόμενο όχι μόνο για τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα αλλά και για το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Χωρίς κανένα μέσον να έχω στα χέρια μου παρά μόνο ένα μαγνητοφωνάκι να καταγράφεται τι μου λέει ο διεθνής βετεράνος τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης τον βρήκα που αλλού σε ένα γηπεδάκι στο Ρέντη να μαθαίνει τα παιδιά τα μυστικά της θέσης του γκολκίπερ, και επειδή έκανε πολύ κρύο η συνέντευξη έγινε μέσα στο αυτοκίνητο.
Θέλω να γίνω κατανοητός αυτό που έγραψα στην αρχή για Παγκόσμιο φαινόμενο τερματοφύλακα. Ο Παναγιώτης Κελεσίδης ήταν κάτι το διαφορετικό για την θέση που κατείχε για 7 χρόνια κάτω και έξω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού.
Ο Κελεσίδης όταν έπαιζε μπάλα ήταν σαν να πήγαινε για “πόλεμο” κυρίως είχε να κάνει με την έξοδο θανάτου θα πω εγώ η έξοδος “νταλίκας” με σπασμένα φρένα,κατά άλλους. Ήταν αποφασισμένος να κερδίσει την μπάλα με όποιο κόστος, εκείνοι που είχαν το φόβο ήταν οι αντίπαλο κυνηγοί, είχε άγνοια κινδύνου ο Κελεσίδης, την μπάλα την έβλεπε σαν πούπουλο όμως ο ίδιος χαρακτηριστικά έλεγε διότι από μικρός 13-14 χρ έπιανε τα καρπούζια που ήταν βαριά και του τα πέταγαν από το φορτηγάκι στις Σέρρες, και τα χέρια του είχαν γίνει τανάλιες και σκληρά.
Έτσι στο αέρα ήταν ανίκητος αλλά κυρίως σε έξοδο κάτω η μπάλα πάλι δεν έχανε μονομαχία διότι η ταχύτητά του και το θάρρος του δεν έδιναν καμία ελπίδα στο κυνηγό να περάσει με την μπάλα να βάλει το γκολ.
Βέβαια ήρθε η στιγμή αυτήν την άγνοια κινδύνου να την πληρώσει με τον χειρότερο τρόπο.Ήταν 30-5-1979 ημιτελικός κυπέλλου με τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη με νίκη του Ολυμπιακού 3-2 σκόρερ, Καραβίτης 30″ Σταύρος Παπαδόπουλος 39″ Περόνε 80″ Παθιακάκης 2 19″ 67″ με πέναλτι.
Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Κυράστας, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μίχος, Βαμβακούλας, Κατσαβάκης,Περόνε, Περσίας, Καραβίτης, Λεμονής, Καλτσάς.
Στο 78″ έγινε η μοιραία φάση απ, αυτές τις εξόδους θανάτου με τον Βασίλη Μωραϊτέλη του Πανιωνίου η σύγκρουση ήταν δυνατή το αριστερό γόνατο του Κελεσίδη σχεδόν διαλύθηκε. Για τη συνέχεια τι έγινε εγώ θα γράφω την αλήθεια κι ας μην αρέσω σε όλους όσο ζω και υπάρχω θα λέω θα γράφω όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ και τα βλέπω μέσα στο γήπεδο στα 60 χρόνια συνεχόμενα, από το 1959.
(Από το Φεβρουάριο του 2013 είμαι εκτός του Συνδέσμου των Βετεράνων του Ολυμπιακού, τιμωρημένος σιωπηρά, δεν υπάρχω δηλαδή σε τέτοιο βαθμό κι ας έχω προβάλει στους φιλάθλους δεκάδες βετεράνους ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων κυρίως του Ολυμπιακού, και δεν ασχολείται κανένας για το ηθικό αυτό θέμα. Επειδή ακριβώς γράφω ότι βλέπω στο γήπεδο, και δεν θα με εμποδίσει κανένας. Είμαι υπερήφανος που ο επίσημος Ολυμπιακός μου έχει δώσει μια θέση στα θεωρεία των δημοσιογράφων στο Καραϊσκάκη για το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού για λογαριασμό του site peiraiotika.gr και τα πάω πάρα πολύ καλά. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον εκδότη του site Στάθη Γιάπαππα που με επέλεξε για την θέση αυτή.) Κλείνουμε την παρένθεση.
Ο Παναγιώτης Κελεσίδης θα μπορούσε να γίνει καλά αν η τότε διοίκηση του Ολυμπιακού έπεφτε με τα μούτρα πάνω στον τραυματισμένο βαριά ποδοσφαιριστή. Αυτό δεν έγινε θα τα διαβάσετε κι από τον ίδιο στη συνέχεια.
Με αποτέλεσμα ο Κελεσίδης να μην επανέλθει ποτέ όπως ήταν πριν τον τραυματισμό.
Η ζημιά ήταν τριπλή πρώτον καταστράφηκε η καριέρα του 29 χρ. δεύτερον στέρησε από τους φιλάθλους όλης της χώρας να βλέπουν τον Κελεσίδη μια δεκαετία ακόμα. Τρίτον ο Ολυμπιακός έχασε τόσο νωρίς έναν τερματοφύλακα που οι δημοσιογράφοι το 2002 τον επέλεξαν για την καλύτερη ενδεκάδα του Ολυμπιακού όλων των εποχών.
Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί δεν τον έτρεξαν στους καλύτερους γιατρούς να τον κάνουν καλά ο ίδιος λέει ότι έκλεινε 8 ετία και νόμιζαν ότι θα φύγει να πάει σε άλλη ομάδα λάθος κι αυτό, Ο Κελεσίδης έχει δηλώσει μάνα του είναι ο Πανσερραϊκός και πατέρας του Ολυμπιακός.
Μέχρι εδώ η εισαγωγή πάμε τώρα στην συνέντευξη να δείτε τι λέει και ο ίδιος.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου είχε χαρακτηρίσει τον Κελεσίδη στην έξοδό του ακυβέρνητη »νταλίκα», εγώ θα προσθέσω ότι είχε την… έξοδο θανάτου! Ο Παναγιώτης Κελεσίδης μας άνοιξε την καρδιά του και ντόμπρος, όπως είναι, τα είπε όλα με το όνομά τους.
Παναγιώτη, πώς ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο;
–Το 1965 έπαιζα στα τσικό του Ηρακλή Σερρών και το 1967 πήγα στον Πανσερραϊκό.
Μίλησε μας για τα καρπούζια…
–Από πολύ μικρός 13-14 χρ. δούλευα σε οπωροπολεία και κατέβαζα καρπούζια από τα αυτοκίνητα και τα έπιανα με το ένα χέρι κι αν μου ξέφευγε κανένα το μπλοκάριζα με τα δύο μου χέρια για να μην σπάσει και με σχολάσουν. Αυτό με βοήθησε να σκληραγωγηθώ στα χέρια και να μπλοκάρω την μπάλα καλύτερα και σταθερά.
Πότε πήγες στον Ολυμπιακό;
–Το καλοκαίρι του 1971 ο Ολυμπιακός είχε πάρει τον Πολέτι αλλά είχε κάποιο πρόβλημα στο πόδι του. Ο Λ.Πετρόπουλος με ήξερε από την Εθνική Ομάδα. Ήμουν τρίτος τερματοφύλακας μετά τους Οικονομόπουλο και Χρηστίδη. Με πήρε τηλέφωνο να πάω στον Ολυμπιακό. Εγώ βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη και ήμουν έτοιμος να υπογράψω στον ΠΑΟΚ. Τα είχαν βρει με τον Πανσεραϊκό στις 800.000 δρχ.
Ήταν η τελευταία μέρα των μεταγραφών. Παρενέβη και ο Κώστας Ασλανίδης και διέταξε να πάω στον Ολυμπιακό με 1.500.000 δρχ. Το πρώτο μου επίσημο ματς ήταν14-9-72 με την Κάλιαρι στο Καραϊσκάκη για το Κύπελο Ουέφα (2-1 νίκη του Ολυμπιακού). Το γκολ το έφαγα από την σέντρα διότι ήταν βράδυ και δεν έβλεπα από τους προβολείς. Όμως στην ρεβάνς στην Ιταλία 27-9-72 ήμουν ο ήρωας του αγώνα. Νικήσαμε 1-0 με γκολ του Ν. Γιούτσου. Το πρώτο ματς πρωταθλήματος ήταν με τα Τρίκαλα στο Καραϊσκάκη 17-9-72 νικήσαμε 5-0.
Όμως η ημέρα που καθιερώθηκα κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού ήταν το ματς με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, 6-12-72. Είχα κατεβάσει τα ρολά. Το γκολ το έβαλε ο Αργυρούδης και νικήσαμε 1-0. Την άλλη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν «Κελεσίδης- Παναθηναϊκός 1-0! Κελεσίδης Μπάνκς της Ελλάδος». Την περίοδο 1973-74 είχαμε ένα ρεκόρ που δεν έχει «πέσει» μέχρι σήμερα: 102-13 τέρματα! Ποτέ δεν είχα δεχθεί πάνω από ένα γκολ
Παναγιώτη, πότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καριέρα σου;
–Ήταν ένα ματς κυπέλλου με τον Πανιώνιο στις 30-5-79. Νικήσαμε 3-2 στο 78 λεπτό σε μια έξοδο θανάτου συγκρούσθηκα με τον Μωραιτέλη και μου διέλυσε το αριστερό γόνατο. Έπαθα ρήξη και των δυο χιαστών. Ο Ολυμπιακός δεν ενδιαφέρθηκε να με περιθάλψει. Επειδή συμπλήρωνα 8ετία νόμιζαν ότι θα έφευγα. Όποιος φεύγει από τον Ολυμπιακό χάνει την δύναμή του. Ποτέ δεν θα έφευγα. Με καθάρισε από τον Ολυμπιακό ο Σταύρος Νταϊφάς, ήθελε να διώξει τα τρία «Κ» Κελεσίδη, Καραβίτη, Κυράστα.
Τι μας λες; Σοβαρή καταγγελία!
–Ναι γράψτο όπως τ’ ακούς. Tο μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου ήταν που δεν πήγα στον κ. Γουλαντρή. Σίγουρα θα με έστελνε στην Γερμανία να γίνω καλά. Είχα μάθει ότι η επέμβαση μου θα στοίχιζε 1.200.000 δρχ.
Και πότε ξανάπαιξες μπάλα;
–Μετά από 8 μήνες ήταν προπονητής ο Νίκος Γιούτσος 6-2-1980 και θα παίζαμε με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη για το κύπελλο Ελλάδος. Μου λέει: Σήμερα παίζεις. Του απαντάω: Νίκο το πόδι μου είναι χάλια πως να παίξω; Μου λέει: Είσαι μεγάλο όνομα θα τα καταφέρεις. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Έχασε ο Ολυμπιακός 1-2. Τα γκολ Ορφανός Βασιλάκος, Γαλάκος, και… έπεσαν όλοι πάνω μου. Μέχρι που κατηγορήθηκα ότι πούλησα τον Ολυμπιακό.
Μετά από τον Ολυμπιακό πήγες σε άλλη ομάδα;
–Ναι μου λέει ο Τζανετουλάκος έλα στην Προοδευτική και πήγα για 6 μήνες. Τα πήγα πολύ καλά και με ένα πόδι. Ετσι σταμάτησα οριστικά στα τέλη 1980 σε ηλικία 29 χρονών.
Στην Εθνική Ελλάδος πόσα παιχνίδια είχες;
–13 φορές φόρεσα το Εθνόσημο. Το καλύτερο ματς ήταν με την Γερμανία 1-1 στο Καραϊσκάκη με εκείνο το περίεργο γκολ του Γ.Δεληκάρη.
Ποια ήταν η κληρονομιά σου από το ποδόσφαιρο;
–Εκείνο που μου έμεινε είναι η αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό μου. Με σταματάνε στο δρόμο και με χαιρετούν φίλαθλοι όλων των ομάδων. Αυτό δεν πληρώνεται με όλο το χρυσάφι του κόσμου. Όμως το πόδι μου ακόμα με ενοχλεί με την αλλαγή του καιρού.
Για πες μας τι έγινε με εκείνο το δάνειο που ζήτησες από τον κ. Γουλανδρή για να πάρεις αυτοκίνητο το 1974…
–Ναι πήγα στο γραφείο του και του λέω «πατέρα» θέλω 600.000 δάνειο να πάρω αυτοκίνητο.
Πως τον είπες; «πατέρα»;
–Ναι πατέρα τον φωνάζαμε όλοι μας. Αμέσως μου κόβει μια επιταγή και πάω στην τράπεζα. Ο υπάλληλος μου δίνει 6 εκ. του λέω τι είναι αυτά; Τόσα γράφει η επιταγή κύριε, μου απαντάει. Πήγα αμέσως στον κ.Γουλανδρή και τα επέστρεψα, γιατί σκέφθηκα μήπως θέλει να δοκιμάσει την τιμιότητά μου.
Παναγιώτη έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την έξοδό σου σαν τερματοφύλακας. Την είπαν: «ακυβέρνητη νταλίκα και έξοδο θανάτου» τι ήταν απ’ όλα αυτά;
–Εγώ έπαιζα μπακότερμα. Την μικρή περιοχή την έβλεπα σαν την αυλή του σπιτιού μου και δεν άφηνα κανένα κυνηγό να με απειλήσει. Έβγαινα φωνάζοντας δικιά μου η μπάλα. Σιώκος και Γκλέζος έκαναν στην μπάντα. Στον αέρα ήμουν ανίκητος. Μαζί με την μπάλα, τους έπαιρνα και τα κεφάλια. Τερματοφύλακας που δεν φωνάζει είναι νεκρός. Στα 10 πέναλτι έπιανα τα 8 και όταν γινόταν φάουλ έξω από την περιοχή δεν ήθελα τοίχος 15 παίκτες μπροστά μου διότι δεν έβλεπα τίποτα, έβαζα 2 παίκτες μόνο. Όπου και να πήγαινε η μπάλα θα την μπλόκαρα.
Αυτά μας είπε τον Φεβρουάριο το 2014 ο Παναγιώτης Κελεσίδης που ακόμα και σήμερα είναι κοντά στον Ολυμπιακό δεν έχει λείψει ποτέ από τους αγώνες των Βετεράνων αλλά και από καμία εκδήλωση του Ολυμπιακού.
Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να την ανεβάσουμε την συνέντευξη στο site peiraiotika.gr ακόμα θα μένουμε στο σπίτι μέχρι και την Δευτέρα 4-5-2020 που λήγουν και τα μέτρα εξόδου από το σπίτι λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού.