H εκδίκαση της υπόθεσης της οριστικής διακοπής στο ντέρμπι στα γραφεία της Super League, ολοκληρώθηκε με τους ανθρώπους και των δύο ομάδων να δίνουν το παρών και τους νομικούς εκπροσώπους να παρουσιάζουν τις θέσεις των συλλόγων.
Η εκδίκαση της υπόθεσης της οριστικής διακοπής του ντέρμπι ολοκληρώθηκε, με τους εκπροσώπους των δύο ΠΑΕ να απολογούνται ενώπιων του αθλητικού δικαστή στα γραφεία της Super League.
Από τη μεριά του Ολυμπιακού το παρών έδωσε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Καραπαπάς καθώς και οι νομικοί εκπρόσωποι Δημακόπουλος, Χατζησαβάογλου και Καρπετόπουλος.
Για τον Παναθηναϊκό στα γραφεία της Super League, βρέθηκαν οι ο γιατρός της ομάδας, Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, αλλά και η νομική διεύθυνση της ΠΑΕ, που αποτελείται από τους Δημήτρη Βαγιάκο και Τάκη Κέζα.
Την υπόθεση εκδικάζει η Αντιγόνη Σταμολέκα.
Την απολογία του ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, αρχικά με τον νομικό του εκπρόσωπο Δημακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι ο Χουάνκαρ μετέβη σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Τόνισε ότι πιθανόν να υπάρχουν γνωματεύσεις που δεν υπάρχουν στα χέρια των ανθρώπων των “ερυθρόλευκων”.
«Εμείς σήμερα κινούμεθα σε αναζήτηση εγγράφων. Για να υπάρχει μια ισότητα, θα πρέπει να έχουμε στοιχεία που εμείς αγνοούμε. Να τα δούμε και να εκφέρουμε γνώμη μπορούμε, αλλά όχι επιστημονικώς. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα πρέπει να έχει στα χέρια της τα στοιχεία για να τα αξιολογήσει. Το αίτημα συνίσταται για να έχουμε χρονικό περιθώριο για την προσκόμιση των συμπληρωματικών εγγράφων».
Ο κ. Καρπετόπουλος τονίζει ότι η ΠΑΕ έλαβε γνώση μόνο για το εξιτήριο.
Και συνέχισε: «Χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία των γιατρών των δύο ομάδων, εκφέρουν γνώμη για να ικανοποιήσουν την ομάδα τους. Θα πει κανείς ότι μεροληπτούν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι οροί και προϋποθέσεις για την πρόσθετη παρέμβαση»
«Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να τιμωρηθεί ας το κάνει, δεν έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν πέντε θέματα που κατηγορείται ο Ολυμπιακός. Το μόνο που ζητάμε είναι η απαλλαγή μας απο τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει εκκρεμής ένσταση. Αν ήθελε ο Παναθηναϊκός να είχε ζητήσει την υπαιτιότητα του Ολυμπιακού για τη διακοπή του αγώνα, θα έπρεπε να είχε υποβάλει ένσταση, εντός 48 ωρών και δεν το έκανε. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει να χάσει τίποτα. Μόνο εμείς έχουμε. Η θα τιμωρηθούμε ή όχι. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ξαναγίνει ο αγώνας. Γι αυτόν το λόγο η παρέμβαση του Παναθηναϊκού θα πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη»
Από τη μεριά του Παναθηναϊκού ο κ. Βαγιάκος ανέφερε: «Πρέπει να γίνει δεκτή η παρέμβαση γιατί αναφέρεται ως προς το κύρος του αγώνα. Είναι ένα δικαίωμα αυτοτελές, που δεν μπορεί να γίνει μόνο με ένσταση. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι εγκαλούμενος για ζημία. Έχει δικαίωμα να παρίσταται στη δίκη. Αν ο Ολυμπιακός τιμωρηθεί, ο Παναθηναϊκός θα έχει όφελος, θα πάρει τον αγκώνα με 3-0».
«Πέρυσι στο ματς με τον Ατρόμητο είχαμε συμφωνήσει, με την ΠΑΕ Ολυμπιακος ότι τα ματς πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα. Αλλά μιλάμε για την ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών».
Έπειτα πήρε τον λόγο ο κ. Καραπαπάς ο οποίος τόνισε: «Είμαι αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και από τους ελάχιστους που έχω δει όλα τα ματς από το 2010-2011 της ομάδας σε όλα τα γήπεδα του κόσμου. Το λέω αυτό για να σας δείξω ότι έχω τεράστια εμπειρία για το πως γίνεται ένας αγώνας»
«Έχω διαπίστευση, είμαι ένας από τους τρεις που έχω διαπίστευση για να είμαι σε όλους τους χώρους. Ήμουν σε όλη τη διαδικασία. Είμαι έξω από τη φυσούνα. Αυτό που συνέβη είναι το εξής. Ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα γκολ, πανηγυρισμοί και ένταση σε όλο το γήπεδο. Κάποια στιγμή αντιληφθήκαμε ότι έξω από τη θύρα 28, πάντα γίνεται εκεί η προθέρμανση των δύο ομάδων, εκεί υπάρχουν σεκιούριτι, τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι. Αντιληφθήκαμε ότι ένας από τους παίκτες του Παναθηναϊκού έχει πέσει στο έδαφος»
«Όταν μπαίνει γκολ με τόση ένταση όχι δεν αντιλαμβάνομαι τίποτα άλλο. Από την κίνηση του κυρίου Βλάχου να τρέχει αντιλήφθηκα ότι κάτι συμβαίνει. Απ’ ότι είδα μετά ήταν ο Χουάνκαρ. Μαζί με το γιατρό του αγώνα, έτρεξαν στον χώρο κι οι γιατροί των δύο ομάδων, Θέος και Αλεξανδρόπουλος»
«Ο διαιτητής είπε να πάμε στο ιατρείο να τον εξετάσουμε. Ήρθε το φορείο, το αυτοκινητάκι. Εκείνη τη στιγμή είδα την ομάδα του Παναθηναϊκού να φεύγει. Ο αγώνας δεν είχε διακοπεί. Ήταν με πλάγιο του Ολυμπιακού και συνεχιζόταν ο αγώνας. Οι παίκτες μας παρατηρούσαν αυτούς που φεύγουν. Ο διαιτητής σφύριξε δύο φορές. Αυτό σημαίνει ότι διακόπτεται προσωρινά ο αγώνας. Ο διαιτητής έδωσε πέντε λεπτά προθεσμία για να επιστρέψει στο γήπεδο. Εμείς. Φώναζε «five minutes». Το άκουσα με τ’ αυτιά μου και έκανε χειρονομία, έδειξε 5 λεπτά. Ο παίκτης δεν είχε κανέναν τραυματισμό. Ρώτησα τους σεκιούριτι αν άκουσαν κανέναν ήχο μου είπαν κάτι ακούστηκε αλλά είμαστε όρθιοι»
Σε ερώτηση για τον αν αμφισβητεί ότι έπεσε κροτίδα απάντησε:
«Αμφισβητώ ότι έπεσε στο σημείο που ήταν ο παίκτης για να του δημιουργήσει πρόβλημα. Εμείς κάνουμε κινήσεις ως ΠΑΕ για να τον βρούμε αυτόν που την πέταξε για να του απαγορεύσουμε την είσοδο στο γήπεδο δια βίου. Ο γιατρός είπε ότι ο παίκτης δεν ακούει. Κανείς δεν τον ακούμπησε. Ο γιατρός είπε στον διαιτητή ότι έχει στο αυτί του πόνο από ήχο, έχει επηρεαστεί η ακοή του και θα τον δούμε σε λίγο για το πως πάει. Ο διαιτητής έρχεται και λέει εσύ αποφασίζεις για το αν είναι fit or not fit για να συνεχίσει.
Για μένα είναι λάθος το fit or no fit. Έπρεπε να είναι able or not. Ο διαιτητής είπε μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο και αν δεν μπείτε είστε εσείς υπεύθυνοι που δεν θα γίνει ο αγώνας».
Σε ερώτηση για το για ποιον λόγο να μην το αποτυπώσει στο φύλλο αγώνα απάντησε:
«Είπε και στον Παναθηναϊκό μπροστά, ο κ. Μπουτσικάρης εδώ είναι, «εγώ δεν είδα τίποτα, αν δεν βγείτε εσείς θα φταίτε». Ο γιατρός είπε ότι κλινικά είναι εντάξει ο παίκτης ύστερα από 60 λεπτά. Ο Παναθηναϊκός ήταν τόσο σίγουρος ότι δεν θα παίξει που στα αποδυτήρια του έτρωγε πίτσες. Ο γιατρός, δεν ξέρω από ποιον, έχει λάβει 5.000 κλήσεις και τρέμει. Είναι έτοιμος να πάθει έμφραγμα»
Για το πως έγινε η εξέταση ανέφερε:
«Ακούς; τον ρωτούσε. Μετά από μια ώρα μας είπε ότι είναι «οκ» ο παίκτης. Ο γιατρός είπε στις αρχές ότι είναι οκ. Μετά τις πιέσεις και τις απειλές είπε δεν μπορώ να πω. Η πίεση η δική μας ποια ήταν; Υπήρχε μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Αυτό που ρωτούσαμε ήταν το εξης: Καλέ μου άνθρωπε θα γίνει το ματς; Υπάρχουν έξω 33.000 άνθρωποι. Ακούγαμε συνθήματα, υπήρχε ένταση και εμείς ως γηπεδούχοι είχαμε μεγαλύτερη πίεση. Φοβόμασταν για αλλά πράγματα»
«Αντικειμενικός τραυματισμός δεν υπήρξε. Δεν άνοιξε το κεφάλι του και με συγχωρείτε που το λέω έτσι. Ο Παναθηναϊκός έφυγε. Ο γιατρός μας ενημέρωσε ότι ο Παναθηναϊκός είπε ότι θα πάει τον παίκτη στο Υγεία.
Και γιατί δεν πήγε τον παίκτη στο Μετροπόλιταν που είναι στον ίδιο όμιλο του Υγεια; Δεν θα πήγαινε τον παίκτη στην άλλη άκρη της γης. Είχαμε περιστατικό με μεθυσμένο φίλαθλο στη θύρα 7 που έπεσε στα σκαλιά και πήραμε το ΕΚΑΒ για να έρθει να τον πάρει. Ο γιατρός είπε ότι εγώ αυτό που βλέπω είναι οκ κλινικά. Αν θέλετε άλλες εξετάσεις δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνετε. Δεν έχω εδώ μηχανήματα. Δεν πήρε θέση ο γιατρός. Εν τέλει… όταν στην αρχή λέει δεν έχει κάτι και μετά λέει δεν ξέρω αν είναι οκ. Ο γιατρός αντιλήφθηκε ότι με την απόφαση του μία από τις δύο ομάδες θα έχανε το ντέρμπι. Μετά από 2,5 ώρες θα παιξω; Και μετά από 2 ώρες ο Παναθηναϊκός είπε «εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε να παιξουμε». Ο διαιτητής περίμενε μια απάντηση από τον γιατρό που δεν ήρθε ποτέ. Οι παίκτες δεν μπορούν να περιμένουν 4 ώρες για να γινει ματς. Θα τραυματιστούν. Ο διαιτητής είπε ότι ύστερα από τόσες ώρες δεν μπορεί να γίνει ματς»
«Κάποια στιγμή άνοιξε η πόρτα και μπήκε ο Εισαγγελέας. Φανταστείτε έναν διαιτητή που ήρθε να σφυρίξει σ’ ένα ματς και βλέπει έναν Εισαγγελέα. Ο γιατρός είπε «εγώ δεν μπορώ να πω. Έχουν βγει δημοσιογράφοι στα ραδιόφωνα και λένε ότι είμαι αγκαλιά με τον κ. Μαρινάκη». Αυτός ο άνθρωπος δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και έχει μπλοκάρει»
«Γιατί ύστερα από τόσες ώρες δεν γινόταν να παίξουν. Βοηθοί είχαν κάνει μπάνιο. Οι παίκτες είχαν κάνει μπάνιο. Κινδυνεύουμε να τιμωρήσουμε για μη αντικειμενικό τραυματισμό. Εγώ γιατρός δεν είμαι, ρώτησα και έμαθα ότι διάσειση λαβύρινθου δεν υπάρχει»
«Έφυγε ομάδα από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς καμία κύρωση. Και μια άλλη ομάδα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός, κινδυνεύει με τιμωρία. Η ζάλη είναι υποκειμενική. Δεν ελέγχεται. Είπε ότι είναι από τον ήχο κροτίδας. Δεν είδα κάποιον άλλον να πέφτει κάτω. Ήταν άλλοι 10 εκεί, μόνο αυτός έπεσε. Κακώς, κάκιστα, γίνονται αυτά, αλλά έχουμε τόσα ντέρμπι και δεν ξέρετε τι θα γίνει»
Χατζησαβαογλου: «Έχει πραγματικά ενδιαφέρον το αν ο Παναθηναϊκός έφυγε ή όχι από το γήπεδο. Φυσικά δεν καλέσατε τον Παναθηναϊκό. Γιατί η διάταξη είναι σαφής. Πρέπει να λέει ότι έφυγε από το γήπεδο. Αν φύγει από τον αγωνιστικό χώρο; Ο μόνος λόγος που ο Παναθηναϊκός δεν έχει κληθεί, είναι γιατί δεν λέει το όργανο ότι έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο ή το γήπεδο. Είμαστε όλοι ως ΠΑΕ απέναντι στον ανεγκέφαλο. Δεν δίνουμε λευκό σεντόνι και λευκή επιταγή σ’ αυτούς. Το όργανό σας δεν πρέπει να αφήσει κανένα παραθυράκι για να το διασαλεύσει αυτό»
Ο κ. Δημακόπουλος απάντησε: «Θέλω να κάνω έλεγχο περί της πιστότητας του φύλλου αγώνα. Να δούμε τι λένε οι επιτετραμμένοι από τον κανονισμό. Ο γιατρός περιέγραψε τραυματισμό;»
-«Όχι» απαντάει ο Καραπαπάς.
Δεν είναι τραυματισμός αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ναι ότι δεν είναι βλάβη. Την απώλεια ακοής τη χαρακτήρισε προσωρινή η μόνιμη;
-«Προσωρινή».
Είπε και σε ποιο αυτί;
-«Δεν θυμάμαι νομίζω αριστερό».
Ο Κέζας ρώτησε για τον τραυματισμό του Γκαρθία:
«Υπήρξε αντικειμενικός τραυματισμός, υπήρξαν αίμα στα στα χείλη του. Και δεν είναι το ίδιο» απάντησε ο Καραπαπάς.
«Δεν είχε γνωματευθεί από το γιατρό του αγώνα όμως» απάντησε ο Κέζας.
Ο κύριος Καραπαπάς είπε: «Αυτό δεν έγινε γιατί ο γιατρός ήταν ο γιατρός των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Αφήστε το δεν το ξέρετε το θέμα».
Από τη μεριά του ο κ. Μπουτσικάρης απάντησε: «Άκουσα έναν πολύ δυνατό κρότο και μετά είδα τον παίκτη να πέφτει κάτω. Δεν είδα ούτε ποιος πέταξε την κροτίδα ούτε από που. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι αυτή η κροτίδα δεν σχετίζεται με τους πανηγυρισμούς, αλλά κατευθύνθηκε προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Ο Χουάνκαρ δεν το περίμενε. Τον βρήκε πίσω και αριστερά. Οι κροτίδες αυτές δεν είναι δυναμητάκια ούτε είναι ακίνδυνες.
Σας λέω ένα ματς που το είδα ως οπαδός. Αναφέρομαι στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1, που μια σεκιούριτι έχασε τα τρία δάχτυλα της επειδή πήγε να πιάσει την κροτίδα που νόμιζε ότι ήταν καπνογόνο. Άκουγα σε ένα γεμάτο ΟΑΚΑ τα ουρλιαχτά της. Τη στιγμή του περιστατικό κατέβηκα από τη σουίτα στα αποδυτήρια. Επειδή τέθηκε το ερώτημα γιατί έφυγε ο Παναθηναϊκός από τον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες έφυγαν γιατί είδαν έναν συμπαίκτη τους σχεδόν ημιλυπόθημο. Και επίσης ποιος ξέρει ότι δεν θα συνεχιζόταν αυτό.
Και επειδή μπορεί να μην τα λέω καλά εγώ υπάρχουν δικόγραφα στα οποία ο Ολυμπιακός περιγράφει πολύ καλύτερα από μένα γιατί είναι παράλογο να έμεναν στον αγωνιστικό χώρο παίκτες που έβλεπαν τον προπονητή τους να τον χτυπάει κάτι (αναφέρεται στην υπόθεση με το ρόλο χαρτί στον Όσκαρ Γκαρθία που έπεσε στην τούμπα).
Ο γιατρός του αγώνα εξέτασε τον Χουάνκαρ. Η εξέταση γινόταν παρουσία των γιατρών των δύο ομάδων.
Υπάρχει μια αρχική εξέταση στο ιατρείο του αγώνα με τον τρόπο που είπε ο κύριος Καραπαπάς.
Ο γιατρός πήγαινε από πίσω του και έκανε αυτήν την κίνηση. Δηλαδή δεν υπήρχε βλεμματική επαφή που μπορείς να την κοροϊδέψεις
Του έκανε κινήσεις και το μάτι του δεν κουνιόταν. Δεν ανταποκρίθηκε στα τεστ και είχε αστάθεια. Αυτή είναι η πρώτη εξέταση στο ιατρείο του γηπέδου. Εκείνη τη στιγμή ο διαιτητής έχει στα χέρια του μια εξέταση που τα λέει αυτά, εκείνος παρόλα αυτά θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια να γίνει ο αγώνας. Συμφωνήσαμε και εμείς. Εκεί εξήγησα στον διαιτητή το κανονιστικό πλαίσιο και ήθελε να ελέγξει αν αυτά που του λέω είναι αληθή. Έλεγξε από τον κύριο Γκορτσίλα αν είναι αληθή. Σ’ ‘ολο αυτό το διάστημα ο Χουάνκαρ εξεταζόταν από το γιατρό παρουσία των δύο γιατρών. Τα ερεθίσματα είναι κλιμακούμενα. Όσο φθίνει η ένταση τόσο καταλαβαίνεις το μέγεθος της βλάβης
Ο Χουάνκαρ στη συνέχεια είπε «ζαλίζομαι αλλά θέλω να κάνω εμετό». Γι’ αυτό έγραψε ο γιατρός ότι βελτιώθηκε η ακοή αλλά δεν μπορεί να σηκωθεί. Ο διαιτητής έβαλε το ικανός στο Google translate και γι’ αυτό το ικανός το είπε fit. Οφείλουμε μια συγγνώμη στο γιατρό. Διαπομπεύτηκε. Όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο μπαίνουμε σε ένα τούνελ και βλέπουμε μόνο τους 3 βαθμούς. Ο κύριος Μαρινάκης μπήκε στα αποδυτήρια και έδειξε τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν
Θέλω να δώσετε σημασία στις διαγραφές του στο αγγλικό κείμενο. Πως αμβλήθηκαν οι λέξεις. Το must έγινε want. Το since έγινε it. Οι διαγραφές είναι όλες προς την κατεύθυνση αυτή, δεν ξέρω δεν απαντώ. Εκεί είναι που είπα στον γιατρό «δεν θέλω να είμαι στη θέση σου» είπα και στον διαιτητή «δεν θέλω να είμαι στη θέση σου. Μετά που είπα στην εισαγγελέα εσύ να μας πεις, εκείνη είπε: εμένα βρήκατε; εγώ τώρα ήρθα»
«Βάσει ΚΑΠ είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ασθενοφόρο. Αυτό δεν ήρθε ποτέ. Ζητούσαμε ασθενοφόρο. Ακριβώς την ιστορία αυτή την ξέρει ο γιατρός. Γι’ αυτό ήμασταν υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ασθενοφόρο από το Υγεία. Περιμέναμε πάνω από 2 ώρες. Να πω για το νοσοκομείο. Στο Υγεία υπήρξε παρουσία του κ. Θέου. Ο Παναθηναϊκός επέτρεψε στο γιατρό του Ολυμπιακού να είναι παρών. Ο κύριος Θέος ήταν στο Υγεία. Ο δικός μας γιατρός έμεινε στο γήπεδο κι ο κύριος Ντίνας συνεργάτης του γιατρού μας ήταν στο νοσοκομείο».
Για τις πίτσες ο κ. Μπουτσικάρης απάντησε: «Την ποσότητα αυτή την έχουμε προπαραγγείλει από το μεσημέρι»
Δικαστής: «Ο ισχυρισμός είναι ότι ας τις παραγγείλετε, γιατί τις έφαγαν. Ήταν σαν να ήταν προαποφασισμένο. Απαντήστε σ’ αυτό»
Μπουτσικάρης: «Ήρθαν οι πίτσες και τις αποθήκευσαν. Καμία σχέση με το ότι τις έφαγαν. Μάλιστα σε έναν ειδικό χώρο που έχει ο Oλυμπιακ;oς οι παίκτες μας έκαναν προθέρμανση. Οι παίκτες μας ήταν ντυμένοι με ποδοσφαιρικά και μπήκα στα αποδυτήρια εγώ και είπα «Παιδιά ξεντυθείτε δεν θα γίνει ο αγώνας». Θα επέτρεπε ο Γιοβάνοβιτς να τρώνε πίτσες; Αν είναι δυνατόν.
Όταν πήγα στο σπίτι του τον είδα να ζαλίζεται. Σήμερα που παίζουμε κρίσιμο ευρωπαϊκό αγώνα με την Ρεν είναι εκτός»
Καραπαπάς: «Του είπατε μέχρι το δικαστήριο να μην προπονηθεί. Στο ευρωπαϊκό ματς θα έπαιζε αυτός που ήταν βασικός».
Μπουτσικάρης: «Λόγω βεβαρυμμένου προγράμματος θα έπαιζε βασικός ο Μλαντένοβιτς στο ντέρμπι και στο ευρωπαϊκό ματς θα έπαιζε ο Χουάνκαρ. Αυτήν τη στιγμή δεν ασχολούμαστε με τον θύτη αλλά με το θύμα. Πάμε να βγάλουμε απατεώνα τον Χουάνκαρ. Αυτό που γίνεται είναι Γκεμπελισμός. Ποιος είναι ο Παναθηναϊκός το έχει αποδείξει. Υπήρχε περιστατικό με τον Μπρινιόλι που μας είπε ότι μπορεί να συνεχίσει και παίξαμε. Όταν μας λέει ότι δεν μπορεί φεύγουμε. Το μήνυμα που θα δώσουμε ποιο είναι; Ρίξτε κροτίδες και αν δεν βγει αίμα, αν δεν πεθάνουμε, θα παίζουμε;».
Ο Δημακόπουλος εξετάζει τον κύριο Μπουτσικάρη:
– Γιατί δεν έγραψε ο γιατρός ότι διακόπτει το ματς λόγω τραυματισμού;
– Το φύλλο αγώνα συντάσσεται από τον διαιτητή. Νομίζω το έστειλε το επόμενο πρωί.
Δημακοπουλος: «Το ξέρετε αλλά θα σας το θυμίσω: και οι δύο ομάδες πίεζαν τον διαιτητή, ισομερώς δηλαδή μοιράζει την ευθύνη. Αν έχετε αντίλογο με τα γραφόμενα δεν με ενδιαφέρει ούτε του κ. Καραπαπα με ενδιαφέρει έτσι το λέω. Θα είναι ένα από τα λίγα πράγματα που θα συμφωνήσω με τον κύριο Καραπαπά. Ως προς το τι θα γίνει. Θα δείτε τις διαγραφές και θα δείτε ποιος πίεζε και ποιος όχι‘».
Με βάση ότι ο διαιτητής ήρεμος έδωσε το φύλλο αγώνα την επόμενη μέρα γιατί δεν έγραψε ότι διέκοψε τον αγώνα γιατί υπήρξε τραυματισμός. Σχολιάσατε τόσα πράγματα και αυτό δεν μπορείτε;»
Μπουτσικάρης: «Μπορώ να απαντήσω σε αυτά που άκουσα και είδα. Ξέρετε το σεβασμό που σας έχω αλλά δεν θέλω να σας απαντήσω σ’ αυτό»
Χατζησαβάογλου: «Εσείς στην 60λεπτη εξέταση ακούσατε να λέει ο διαιτητής “according to him”. Είναι μια από τις διαγραφές για τις οποίες φωνάζω. Δεν γράφτηκε έξτρα το according to him; Ο κύριος Μαρινάκης το ζήτησε. Εμφανίζεται ο γιατρός και κάνει μια έκθεση. Ρώτησε ο κύριος Μαρινάκης ο παίκτης το λέει ή εσείς; Αυτά έγιναν ενώπιον όλων. Ο Χουάνκαρ δεν μπόρεσε να σηκωθεί και του είπε ότι ζαλίζεται.
Ο γιατρός του είπε ότι παρών είμαι αλλά ο ίδιος μου είπε ότι δεν μπορεί να σηκωθεί και ότι θέλει να ξαπλώσει και εκεί ζήτησε ο κύριος Μαρινάκης να γραφτεί το according to him»
Χατζησαβάογλου: «Άλλο εξέτασα και άλλο μου είπε ο παίκτης, ότι δεν μπορεί να περπατήσει».
Μπουτσικάρης: «Τον σήκωσαν, τον υποβάσταξαν και είπε ότι δεν μπορούσε. Αντικειμενικό εύρημα υπάρχει; Αυτό που επείγει είναι ο διαιτητής που ξέρει αγγλικά. Το αγγλικό κείμενο έχει διαγραφές. Το ελληνικό είναι πεντακάθαρο»
Καρπετόπουλος: «Ο κανονισμός ζητεί από το διαιτητή να εκφέρει γνώμη από τον τραυματισμό ή μη. Σωστά; Σας ρωτώ αυτό. Ποια είναι η δουλειά του γιατρού; Όταν ο γιατρός γράφει «since» είναι λάθος».
Μπουτσικάρης: «Δεν διαφωνώ σ’ αυτό αλλά το since to be συνδέεται με το ότι δεν έχει ιατρικά μέσα για να εκφέρει γνώμη»
Καρπετόπουλος: «Αναφέρεται σωματική βλάβη;»
Μπουτσικάρης: «Η σωματική βλάβη είναι νομικός όρος, η ζάλη κλπ είναι ιατρικός όρος»
Η εξέταση του γιατρού:
«Βρισκόμουν στον πάγκο όταν έγινε το περιστατικό. Είναι στα 80μ από το σημείο. Η προθέρμανση γινόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Έχει μπει το γκολ, ξαφνικά βλέπουμε αναταραχή στον πάγκο του Ολυμπιακού. Έτρεξα να είμαι κοντά, ήταν ήδη ο γιατρός του αγώνα και του Ολυμπιακού. Εξετάστηκε επί τόπου από τον γιατρό του αγώνα, διαπιστώθηκε οριζόντιος νυσταγμός και ότι δεν ακούει. Φωνάξαμε φορείο να τον πάνε στο ιατρείο Εξετάστηκε από το γιατρό του αγώνα και ο ίδιος είπε ότι έχει οριζόντιο νυσταγμό και μειωμένη ακουστική. Αυτά έγιναν στον αγωνιστικό χώρο και μετά παίρνουν τον παίκτη και τον πάνε στο ιατρείο. Στο ιατρείο ήμουν εγώ, ο Θέος κι ο γιατρός του αγώνα. Τον εξετάζει ξανά για να δει αν έχει τα ευρήματα που διαπιστώθηκαν στον αγωνιστικό χώρο»
«Εξετάστηκε και στο ιατρείο και η ερώτηση ήταν αν μπορεί να αγωνιστεί και αν πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Περιμέναμε αναγκαστικά γιατί δεν είχαμε τα μέσα για περαιτέρω εξετάσεις. Είδαμε ότι δεν μπορούσε να σηκωθεί, τάση για εμετό. Εννοείται ότι ο παίκτης είχε τις αισθήσεις τους. Είχε ένα βαρότραυμα στο αυτί»
«Ένας παίκτης που έχει χιαστό, χωρίς να έχει αίμα, έχει τραύμα. Ο παίκτης τραυματίστηκε στ’ αυτί. Κι ο κύριος Θέος το ανέφερε. Ξέρετε γιατροί είμαστε, μιλάμε μεταξύ μας. Ρώτησα τον γιατρό: Εσύ τον βάζεις μέσα να παίξει; Μου απάντησε «όχι». Το τεστ βαρηκοΐας δεν μπορείς να το μαγειρέψεις. Το τεστ έγινε την επόμενη μέρα (σ.σ. το αποτέλεσμα ήταν ήπια βαρηκοΐα)».
Βαγιάκος: «Ο Α και ο Β, αν ήταν στην ίδια απόσταση, θα μπορούσε κάποιος να έχει μικρότερη και κάποιος άλλο μεγαλύτερη ζημιά;»
Γιατρός ΠΑΟ: «Δεν το γνωρίζω».
Xατζησαβάογλου: «Σας κάνω μια επιστημονική κι όχι ρητορική ερώτηση, θα μπορούσε ο κύριος Γώγος στο 60λεπτο που τον εξέταζε χωρίς τα μέσα του Υγεία, να έβγαζε συμπέρασμα ότι είναι καλά ενώ δεν είναι; Αν δεν θέλετε να απαντήσετε ευχαρίστως αλλά μη κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Αν είχε ήπια βαρηκοΐα γιατί δεν το σημειώνει ο κ. Γώγος, θα μπορούσε να το διαπιστώσει;»
Γιατρός ΠΑΟ: «Αλήθεια δεν καταλαβαίνω τι θέλετε. Δεν άκουγε καλά»
Καρπετόπουλος, δικηγόρος Ολυμπιακού: «Έχετε ακουογράμματα παίκτη από Παρασκευή να κάνουμε σύγκριση;»
Γιατρός Παναθηναϊκού: «Όχι».
Καρπετόπουλος: «Άρα δεν έχουμε συγκριτικό».
Βαγιάκος δικηγόρος Παναθηναϊκού: «Από τα στοιχεία και τις καταθέσεις υπάρχουν πράγματα. Αρχικά ότι έπεσε κροτίδα ευθεία βολής στο χώρο που έκαναν προθέρμανση οι παίκτες του Παναθηναϊκού και ότι έχουμε τραυματισμό. Η διάγνωση κάνει λόγο για προσωρινή απώλεια ακοής, οριζόντιο νυσταγμό. Τη στιγμή του τραυματισμού ο παίκτης δεν μπορεί να αγωνιστεί. Από τη στιγμή που έχουμε τραυματισμό από αντικείμενο που έπεσε από την εξέδρα έχουμε αυτόματα διακοπή του αγώνα. Ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή έφερε την προσωρινή διακοπή. Ο γιατρός λέει «ζήτησα να μεταφερθεί γιατί δεν μπορούσε να εξεταστεί».
«Αφού δεν λέει ο γιατρός, είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει ο διαιτητής. Είναι δύο δρόμοι ή ο παίκτης είναι ικανός συνεχίζω τον αγώνα ή ο παίκτης δεν είναι ικανός δεν συνεχίζω. Έρχεται και λέει μετά από 2.5 ώρες δεν είναι ικανός. Κανονικά δεν έχει περιθώριο δύο ωρών, αλλά είναι διαιτητής και το άφησε. Δεν άλλαξε απόφαση ποτέ ως προς το να γίνει αγώνας. Στην ουσία αυτό εξηγεί ο διαιτητής, αυτό λέει και στο φύλλο αγώνα. Ο τραυματισμός επιβεβαιώθηκε από τις εξετάσεις, αλλά και από την αδυναμία του παίκτη να αγωνιστεί έως και σήμερα. Υπάρχει ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, είναι γεγονότα που πρέπει να εκλείψουν, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες του ποδοσφαίρου. Ζητάμε επιβολή της ποινής»
Δημακόπουλος, δικηγόρος Ολυμπιακού: «Είναι γεγονός ότι ο διαιτητής είναι ένα δικαιοδοτικό όργανο, εκδίδει αποφάσεις, άλλοτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είτε μέσω βοηθού, είτε αποφάσεις που είναι απολύτως εξαρτημένες από κάποιο άλλο όργανο, που ξεκαθαρίζει ο κανονισμός. Ο διαιτητής είχε εξηρτημένη απόφαση από τον γιατρό του αγώνα. Τι συμβαίνει εδώ; Τα όσα αρέσκεται ο γιατρός να έχει μέσα από συνεντεύξεις, τη γνώμη τους θα τη λάβω υπόψη όπου πρωτογενές συνέβη. Τι λένε στη γειτονιά τους και τι λένε στον ένα και στο άλλο, δεν με ενδιαφέρει. Ο γιατρός λέει ότι δεν συντρέχει λόγος διακοπής. Ο διαιτητής βάζει στην αιτιολογία του δύο επειδή, επειδή οι δύο ομάδες πίεζαν τον γιατρό να αλλάξει την απόφασή του. Και επειδή είχαν περάσει περισσότερες από δύο ώρες από την προσωρινή διακοπή, δεν μπορούσε να συνεχιστεί ο αγώνας. Μου φαίνεται αδιανόητο ότι έκρινε ο διαιτητής ότι πρέπει να διακόψει τον αγώνα λόγω τραυματισμού. Ήταν τόσο απλό να το πει. Ο δικαστής του αγώνα, ο διαιτητής, αποφάσισε βάσει των δύο αιτιολογιών».
«Αφού ο διαιτητής είναι δικαστής του αγώνα, φανταστείτε αν δεχθείτε τα αντιθέτως ανάποδα την επόμενη μέρα, αν προσθέσει άλλη δικαιολογία, έτσι θα μπορούσε ένας δικαστής να γράφει άλλα την επόμενη μέρα απ’ ό,τι αρχικώς είχε γράψει. Κατά τους κανονισμούς η απόφαση είναι το φύλλο αγώνα που δεν μπορεί να αποφανθεί υπαιτιότητα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ζητάμε ότι δεν συνέτρεξε υπαιτιότητα, να είναι δίκαιη κατά τα αναγραφόμενα στο φύλλο αγώνα, να μην αδικεί κανέναν, να ολοκληρώσουν οι δύο ομάδες και αν νικήσει ο Παναθηναϊκός, με γειά του με χαρά του, το ίδιο και για τον Ολυμπιακό».
Χατζησαββάογλου, δικηγόρος Ολυμπιακού: «Την ημέρα που θα τιμωρηθεί κατά παράβαση των τιθεμένων κανόνων, για το τι θέλει ο κόσμος, είναι κατάλυση του κράτους δικαίου. Δεσμεύεστε από την έκθεση παρατηρητή, του φύλλου αγώνος και συμπληρωματικά της αστυνομίας. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρηθεί κάποιος, να χρησιμοποιηθούν τεχνάσματα για την κατάλυση του κανονιστικού πλαισίου. Μας ενδιαφέρει να αποφανθεί η αλήθεια, αλλά κανονιστικά το όργανό σας απασχολεί μονάχα εάν το λεγόμενο άρθρο, επιδέχεται αμφισβήτησης. Το άρθρο λέει “η σωματική βλάβη ελέγχεται από τον γιατρό”. Εάν δεν διαπιστώσεις, οφείλεις να γράψεις “διαπιστώνω ή όχι σωματική βλάβη”. Θα μπορούσε να γράψει σωματική βλάβη και να υπάρχει τελικά; Φυσικά. Με τα μέσα που του παρέχει θα μπορούσε να κάνει λάθος. Ας εφαρμόσουμε την διάταξη κανονιστικά και ας είναι αφορμή να αλλάξει. Τι λέει το φύλλο αγώνος. Αναφέρεται σε κανένα σημείο η διαπίστωση σωματικής βλάβης; Προκύπτει; Σε κανένα σημείο. Μας λέει ο ποδοσφαιριστής ότι δεν μπορεί να σηκωθεί. Για μένα είναι καλά λέει ο γιατρός. Δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη σωματικής βλάβης, η οποιαδήποτε συζήτηση για το τι λέει το Υγεία, δεν έχει σημασία. Θα το αντικρούσουμε, γιατί αμφισβητούμε τον τραυματισμό. Απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν, θα σφάλει η απόφασή σας, αν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτό. Δεν ευθύνεται κανονιστικώς ο Ολυμπιακός, γιατί ο κανονισμός έχει ξεκάθαρο νόημα. Δεν προέκυψε από το φύλλο αγώνος, ότι έχει διακόψει τον αγώνα γιατί πέρασε πολλή ώρα. Εξαιτίας παρέλευσης χρόνου, όχι τραυματισμού»
«Στην πρόσθεση παρέμβαση πρόσθεσε ότι μετά από 2,5 ώρες υπάρχει κάποιος τραυματισμός. Απαγορεύεται να ληφθεί υπόψιν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΑΠ. Η διαπίστωση αυτή είναι και λογικώς εσφαλμένη. Μήπως το να ψάχνεις 2,5 ώρες αποδεικνύει το αντίθετο, ότι δεν υπήρχε τραυματισμός. Για εμάς, θεωρούμε πως κανονιστικώς επιβεβλημένο είναι να απαλλαγεί ο Ολυμπιακός. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έδωσε το δικό της μήνυμα με την αποχώρηση, το δικό σας όργανο δεν δίνει μήνυμα, αλλά εφαρμόζει τον κανονισμό. Δεν υπάρχει λύση, αλλά η απαλλαγή του Ολυμπιακού»
Ο κ. Καρπετόπουλος ολοκλήρωσε: «Προσπάθησε να γίνει σύνδεση με την υπόθεση Γκαρσία. Δεν δικάζουμε με βάση τι έγινε πριν από 15 χρόνια, ίσχυε άλλο κανονιστικό πλαίσιο τότε, άλλο σήμερα. Ο νομοθέτης αποφάσισε να μεταθέσει την κρίση στον τραυματισμό στον γιατρό του αγώνα. Μέχρι τότε το 2017-18, οι ιατροί του αγώνα ήταν πρόσωπα που διάλεγε η κάθε ομάδα. Από τότε δημιουργήθηκε σώμα, θεωρείται πλέον αντικειμενικός γιατρός. Δεν συζητάμε για το αν ο διαιτητής έχει γενικώς τον αγώνα να διακόψει τον αγώνα, γι’ αυτό η παρέμβαση είναι απαράδεκτη από τον Παναθηναϊκό, γιατί θέλει να ξεφύγουμε από το κανονιστικό πλαίσιο. Η γνωμάτευση, η σαφής γνώμη του γιατρού, είναι ουσιώδης, αν λείπει, δεν υπάρχει απόφαση.
Αυτό προκύπτει από τον κανονισμό. Συνεπώς η γνωμάτευση είναι συγκεκριμένη, δεν αποφαίνεται σε κανένα σημείο. Ως προς το περιεχόμενο η συμπληρωματική έκθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί έρχεται σε αντίθεση με το φύλλο αγώνα. Πώς ξέρετε ότι αυτή η έκθεση είναι του διαιτητή. Εγώ έλαβα ένα μέιλ με το όνομά σας και θα το βγάλω στην εφημερίδα. Η ομοσπονδία που 10 μέρες πριν μας είπε πως τον ορισμό που τον έκανε η ΠΟ Ιταλίας, δεν υπάρχει πουθενά σε αυτό η Ομοσπονδία της Ιταλίας. Δεν υπάρχει η εγκυρότητα. Στέλνουν σε κάποιο μέιλ με το όνομα του Μαρέσκα και με σύναψη τον κ. Μάνταλο. Αμφισβητούμε την εγκυρότητα του εγγράφου. Όταν ένας διαιτητής καλείται να παράσχει λόγους διακοπής, σημαίνει πως ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα αντικανονικά. Η διακοπή είναι αντικανονική, άρα δεν έχετε κάποια άλλη οδό για να αποφασίσετε να συνεχιστεί ο αγώνας».//Μ
ΠΗΓΗ https://www.ertsports.gr/
Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑ και τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , στα https://peiraiotika.gr/
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.