Σήμερα είναι η Παγκόσμια, αλλά και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και έχω χρέος να τιμήσω τη μνήμη του Γιώργου Κασιμάτη (1949-1993) για το πρώτο στην Ελλάδα κρατικό πρόγραμμα άθλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες «ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΘΛΗΘΩ» – ειδικό πρόγραμμα άσκησης και ψυχαγωγίας, που «γεννήθηκε» το 1982.
Παραθέτω το κείμενο του Γιώργου Κασιμάτη, ιστορικού Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, πρωταθλητή του Στίβου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Γραμματέα του Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, σοσιαλιστή, που ήταν κι ο «πατέρας» του προγράμματος Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού στη χώρα, το οποίο ενέτασσε ξεχωριστά κάθε κοινωνική και ηλικιακή ομάδα (παιδιά, εφήβους, άντρες, γυναίκες, αναπήρους, τρίτη ηλικία) βλ. «Αθλητισμός και Παιδί», «Αθλητισμός και Παιδί με ειδικές ανάγκες», «Παιδί και Θάλασσα», «Αθλητισμός και Γυναίκα», «Αθλητισμός και Τρίτη Ηλικία» κλπ. και θεσμοθετήθηκε την περίοδο 1981-1985 φέρνοντας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα στα γήπεδα και τα γυμναστήρια –κυρίως από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα για τα οποία ο αθλητισμός ήταν μια δυσπρόσιτη πολυτέλεια– υποστασιοποιώντας τη μαζική άθληση και το αθλητικό κίνημα, εκτινάσσοντας τη συμμετοχή, καθιστώντας την άθληση δημόσιο αγαθό με πολλαπλά οφέλη για τη φυσική και ψυχική υγεία και συνολικά για την ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας που έβγαινε από τον «γύψο» και γνώριζε στην πράξη τα δημοκρατικά και κοινωνικά της δικαιώματα.
Το πρωτοποριακό κείμενο για το πρόγραμμα άθλησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες –συντομευμένο για τη μπροσούρα– κάλυπτε όχι μόνο την αναπηρία, αλλά ακόμη τις (αδι)άγνωστες τότε μαθησιακές δυσκολίες, την «κοινωνική μοναξιά» που προκαλείται από τα σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα, και διακήρυττε ως στόχο «το οριστικό γκρέμισμα των προκαταλήψεων στις σχέσεις των ανθρώπων» λόγω διαφορετικότητας.
Φέρνοντας κεντρικά στο προσκήνιο της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας «τα δικαιώματα των παιδιών». Όλων των παιδιών.
Διαβάζουμε:
«Χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Προβλήματα αποδοχής από το περιβάλλον τους, προβλήματα ένταξης μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Για πολλά χρόνια αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν το φάσμα της μοναξιάς, την περιθωριοποίηση, την έλλειψη κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Ο Αθλητισμός, που είναι μέσο χαράς και ψυχαγωγίας, μπαίνει σήμερα στην Υπηρεσία αυτών των παιδιών με ειδικές ανάγκες και τους δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ξανακερδίσουν ό,τι τόσα χρόνια τους στέρησε η προκατάληψη και η αμάθεια.
Το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού άρχισε να εφαρμόζει πρόγραμμα αθλητισμού για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Ένα συντονισμένο πρόγραμμα που σκοπεύει να διδάξει τις απαραίτητες κινήσεις για την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.
Να αναπτύξει τις Κινητικές του ικανότητες βελτιώνοντας τη φυσική του κατάσταση.
Να προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα της χαράς και της δημιουργίας μέσα από το παιχνίδι, προωθώντας παράλληλα την αλληλοαποδοχή, την κατανόηση και την ανθρωπιά για το οριστικό γκρέμισμα των προκαταλήψεων στις σχέσεις των ανθρώπων!
Ένα ειδικό πρόγραμμα για παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση, την όραση, την ακοή και την κίνηση, καθώς και με ψυχολογικά και άλλα κοινωνικά προβλήματα.
Η άθληση, το παιχνίδι είναι δικαίωμα για κάθε παιδί, αλλά είναι και υποχρέωση της Πολιτείας.
Η ψυχαγωγία των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι καθήκον όλων μας.
Σήμερα είναι και στόχος μας».
Στην Ιερή μνήμη σου, πατέρα.