Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε στοχευμένα μέτρα πρός τις κλειστές και πληττομενες επιχειρήσεις της Αττικής.
Όσο η αγορά της Αττικής δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας, οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης θα είναι αναγκαίες.
Θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στα επιχειρηματικά νοικοκυριά που ζούν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και βρίσκονται και πάλι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Σημειωτέον πως οι παγωμένες υποχρεώσεις της πανδημίας σε δημόσιο, ταμεία και τράπεζες έχουν φτάσει τα 28,4 δις ευρώ, ενώ 45 δις ευρώ δάνεια από 208.000 δανειολήπτες κινδυνεύουν να κοκκινίσουν.
Οι απώλειες του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο εκτιμώνται στα 5,5 με 6 δις ευρώ.
Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο οικονομικών είναι 5,9 δις ευρώ και αυτά που έχουν προϋπολογιστεί είναι 7,5 δις ευρώ.
Η αύξηση των μέτρων στήριξης θα αυξήσει το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ θα μειώσει τα ταμειακα διαθέσιμα και τις εφεδρείες της οικονομίας μας.
Μόνο τον Φεβρουάριο τα νέα μέτρα δημιουργούν δημοσιονομικό κόστος 2,4 δις ευρώ και άλλα 700 εκ. ευρώ από τις απώλειες φορολογικών εσόδων.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα ανακούφισης για τις κλειστές επιχειρήσεις της Αττικής, αλλά και για τα επιχειρηματικά νοικοκυριά που ζούν από τη μοναδική πηγή εσόδων μιας οικογενειακής επιχείρησης.
Νικόλαος Σούτας – Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων τής ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΛΥΣΗΣ.