Μητροπολίτης Πειραιώς: «Οι καιροί μας είναι χαλεποί» – Μήνυμα πίστης και προβληματισμού από τη Σύναξη της Παναγίας Τριχερούσας
Με επίκεντρο τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Η ημέρα αποτέλεσε αφορμή για ένα ουσιαστικό πνευματικό μήνυμα, μέσα από το οποίο ο Σεβασμιώτατος ανέδειξε τον διαχρονικό ρόλο της Παναγίας στη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στενή σχέση της πόλης του Πειραιά με την Παναγία, τονίζοντας ότι η τοπική Εκκλησία έχει δεχθεί επανειλημμένα τη μητρική Της προστασία μέσα από γεγονότα που, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής.
Υπενθύμισε την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» στην Πειραϊκή, στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία συνδέθηκε με την απαλλαγή της πόλης από τη φονική επιδημία της ευλογιάς. Παράλληλα, έκανε αναφορά στην ιστορική εμφάνιση της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς το 1929, γεγονός που, όπως σημείωσε, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ακόμη ότι η παρουσία της Παναγίας συνδέθηκε διαχρονικά με τους αγώνες του Ελληνισμού, επισημαίνοντας πως η εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο ενίσχυσε το φρόνημα των αγωνιστών της Επανάστασης και λειτούργησε ως πηγή ελπίδας για την εθνική ελευθερία.
Ξεχωριστή θέση στο κήρυγμά του κατείχε η αναφορά στην εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας και στο θαύμα του Οσίου Ιωάννη του Δαμασκηνού. Περιέγραψε πως, μετά τη θαυματουργική θεραπεία της αποκομμένης δεξιάς του χείρας, ο Άγιος αφιέρωσε στην εικόνα μία τρίτη ασημένια παλάμη, η οποία έδωσε και την ονομασία στην ιερή εικόνα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη Θεοτόκο.
Αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας για τη θεραπεία των δύο δαιμονιζομένων των Γεργεσηνών, ο Μητροπολίτης στάθηκε στη δύναμη της πίστης απέναντι στο κακό και επισήμανε ότι η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό οδηγεί σε πνευματική σύγχυση και ηθική παρακμή. Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι των Γεργεσηνών επέλεξαν να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα αντί να αναγνωρίσουν το θαύμα που είχε συντελεστεί μπροστά τους, ζητώντας από τον Χριστό να αποχωρήσει από την περιοχή τους.
Συνδέοντας το ευαγγελικό μήνυμα με τη σύγχρονη πραγματικότητα, εξέφρασε την άποψη ότι πολλές από τις σημερινές κοινωνικές εξελίξεις αντανακλούν την απομάκρυνση του ανθρώπου από τις χριστιανικές αξίες, γεγονός που, κατά τον ίδιο, οδηγεί σε κρίση θεσμών, ηθών και ανθρωπίνων σχέσεων.
«Οι καιροί μας είναι χαλεποί», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αύξηση της παραβατικότητας, της βίας, της ασέβειας και της ηθικής αποσύνθεσης. Παρότι οι μορφές του κακού διαφέρουν από εκείνες της ευαγγελικής περιόδου, υποστήριξε ότι ο άνθρωπος εξακολουθεί να δίνει καθημερινά τη δική του πνευματική μάχη απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κάλεσε τους πιστούς να στραφούν με εμπιστοσύνη στην Παναγία, ζητώντας τη μεσιτεία και τη βοήθειά Της, ώστε να διατηρήσουν ζωντανή την πίστη τους, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να πορευθούν με ελπίδα, ενότητα και πνευματική σταθερότητα.
Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.
«Τα νέα από το ποδόσφαιρο, από την Α’ & Β’ Πειραιά και την Επικαιρότητα, στο https://peiraiotika.gr»
Ευαγγελία Γιάπαππα https://www.facebook.com/profile.php?id=100091895274172
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
«Γίνε μέλος μας στο Instagram.»
«Γίνε μέλος μας στο TikTok.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο https://www.tiktok.com/@stathisgiapappas3
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.




























