Πως μεταδίδεται;Ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών, ή αν ακουμπήσουμε ρούχα ή σεντόνια τους.
Είναι εύκολη η μετάδοση; Πρέπει να έρθουμε σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να μεταδοθεί σε εμάς.
Και πάλι δεν είναι εύκολη η μετάδοση, γιατί τα σταγονίδια που εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου.
Δεν είναι σαν τα μικρά σταγονίδια του κορονοϊού , τα οποία μπορούν να παραμείνουν στο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα με ανθεκτικότητα και εκπέμπονται μακριά σε απόσταση.
Ποια η θνητότητα της νόσου; Δεν είναι πολύ μεγάλη γιατί στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που δεν υπάρχουν συστήματα υγείας και υποδομές όπως στην Ευρώπη , στα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι περίπου 3-5%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών θα αυτοιαθεί.
Υπάρχει κίνδυνος επιδημίας; Μικρός γιατί συνήθως τα περιστατικά εμπλέκονται με ταξίδι στην Αφρική.
Ωστόσο η σποραδική εμφάνιση κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς ιστορικό ταξιδιού υποδεικνύει ότι υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.
Υπάρχει εμβόλιο; Ναι υπάρχει και έχει 85% αποτελεσματικότητα.
Πρέπει να χορηγηθεί στις 4 πρώτες μέρες των συμπτωμάτων, ενώ μέχρι τις 14 ημέρες μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων.
Μετά δεν έχει κανένα νόημα η χορήγηση του!
Φάρμακα υπάρχουν για την ευλογιά των πιθήκων; Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Άμεσος εμβολιασμός, αυτοπεριορισμός και ίαση σε λίγες εβδομάδες.
Συμπτώματα της νόσου; Πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, εξάνθημα χαρακτηριστικό που εμφανίζεται σε 1-5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Στην Ελλάδα υπάρχει κρούσμα; Eνα καταγεγραμμένο μέχρι στιγμής
Λιβανός Μιχάλης
Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑ και τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , στα https://peiraiotika.gr/
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.