Η 2 φάση των μέτρων και η εικόνα είναι τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της πανδημίας στην Ελλάδα.
Θα αποτυπωθεί την επόμενη εβδομάδα, διότι οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα αποτυπώνουν τη συμπεριφορά μας πριν 10 με 14 μέρες.
Άρση μέτρων σε χώρους λατρείας και μετακινήσεις
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή 17 Μαΐου, επιτρέπονται οι λειτουργίες σε χώρους λατρείας, αλλά και τα μυστήρια με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά, με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.
Από Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ δηλαδή νομών, αλλά και στην Κρήτη. «Υπάρχει υποδομή για την αντιμετώπιση περιστατικών αν τυχόν προκύψουν», είπε ο υφυπουργός.
Τόνισε ότι πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά, και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Η απόφαση, είπε θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας και με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.
Υπενθύμισε τη σημασία τήρησης των αποστάσεων, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και αρκετοί ίσως πάνε στις παραλίες.
«Τα περιοριστικά μέτρα της πρώτης φάσης σταματούν σταδιακά να ισχύουν και διαμορφώνεται η νέα καθημερινότητα, όπου το τρίπτυχο Χέρια, Αποστάσεις, Μάσκα αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο προστασίας, την δικλείδα ασφαλείας που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια χωρίς πιθανότητα πισωγυρίσματος», είπε ο κ.Χαρδαλιάς.
Φαινόμενα στιγματισμού
Όποτε χρειάστηκε επιχειρησιακά να μιλήσουμε με δημάρχους ή περιφερειάρχες για ζητήματα διαχείρισης το πράξαμε, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση για συνεργασία με δήμους στην Αττική που παρουσίαζαν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ξεκαθάρισε ότι αυτός ο αριθμός αφορούσε τις πρώτες μέρες της πρώτης φάσης.
Μίλησε για την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικών δεδομένων και μάλιστα αποκάλυψε και φαινόμενα πανικού και στιγματισμού. Οπως είπε, υπήρξαν περιοχές που διέρρευσε ότι υπήρχε κρούσμα και δημιουργηθήκαν καταστάσεις πανικού. «Υπήρξε περιοχή που με εντολή του δημάρχου έξω από συγκεκριμένο ασθενή τοποθετήθηκε περιπολικό».
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε με έμφαση, απαντώντας εμμέσως σε δημάρχους, ότι «αντί να κάνουμε δηλώσεις άπαντες το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αυτοκριτική για το τι κάναμε, όχι αφού παρουσιάστηκαν τα κρούσματα, αλλά για να μην παρουσιαστούν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα».
Παρατείνεται ο περιορισμός κυκλοφορίας σε δομές φιλοξενίας
Παρατείνονται μέχρι 21 Μαΐου, τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.
Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή
Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους νοσηλευτές «για όσα προσφέρουν στην παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά και καθημερινά, για όλες τις μάχες που δίνουν στο πλευρό των ασθενών. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με αυταπάρνηση έχει συμβάλλει αποφασιστικά στα θετικά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής».
Πυροσβεστικό Σώμα
Αναφέρθηκε επίσης στο Πυροσβεστικό Σώμα που σήμερα γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυση του. Ευχαρίστησε τους πυροσβέστες «για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Η συμβολή τους είναι καθοριστική, τόσο σε επίπεδο ιχνηλάτησης στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και επιτήρησης της καραντίνας και απομόνωσης κατ΄οίκον. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι παντού, καταθέτει ψυχή καθημερινά στην πρώτη γραμμή, με αυταπάρνηση σώζει ζωές, προστατεύει περιουσίες, διαφυλάσσει το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας».