Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς και συντονισμένης επίθεσης, αναφορικά με το εάν θα γίνει χωματερή ο χώρος του παλαιού Δημοτικού Κοιμητηρίου Περάματος, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
Η ειρωνεία είναι πως οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκαλούν τη Δημοτική Αρχή πως σκοπεύει να προβεί σε κάτι τέτοιο, είναι εκείνες που όντως είχαν μετατρέψει τον χώρο σε παράνομη χωματερή. Είναι τραγικό το γεγονός πως αντί να απολογηθούν γι’ αυτήν τους τη λειτουργία έπαθαν ξαφνικά αμνησία, όταν ο Δήμος παραπέμπεται συνεχώς στα δικαστήρια, για κάτι που ξεκίνησε η διοίκηση του κ. Πατσιλινάκου και συνέχισε η διοίκηση του κ. Λαγουδάκου.
Σχετικά με το άρθρο 92 του Ν/Σ του ΥΠΕΝ με το οποίο δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης στον χώρο του παλαιού νεκροταφείου του Δήμου Περάματος για μία 5ετία, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Ο χώρος αυτός λειτουργεί για πάνω από μία 20ετία (Δημοτικές αρχές, Πατσιλινάκου-Λαγουδάκου-Γλύκα-Ζουμπούλη) και στεγάζει την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Περάματος.
2. Στον χώρο αυτόν γίνεται η εναπόθεση των ογκωδών που περισυλλέγονται από ανεξέλεγκτη ή μη νόμιμη διάθεση στον οικιστικό ιστό και τα οποία παλαιότερα (2015-2016) λειοτεμαχίζονταν από ειδικό μηχάνημα του ΕΔΣΝΑ και σήμερα μεταφέρονται από τα αντίστοιχα απορριμματοκιβώτια του ΕΔΣΝΑ βάσει συγκεκριμένης σύμβασης ή μεταφέρονται μέσω του ανοικτού φορτηγού (αρπάγης) που διαθέτει σήμερα ο δήμος μας στον ΧΥΤΑ Φυλής. Τα ογκώδη δεν παραμένουν στον χώρο πάνω από 2-3 ημέρες ανάλογα και με την διαθεσιμότητα απορριμματοκιβωτίων του ΕΔΣΝΑ. Συμβάσεις με τον ΕΔΣΝΑ πραγματοποιούνται σε επικαλυπτόμενα χρονικά διαστήματα από το 2013 και εντεύθεν.
3. Στον ίδιο χώρο συλλέγονται ΑΕΚΚ (μπάζα κατεδαφίσεων ) για τα οποία ο Δήμος μας ήδη από το 2017 διαθέτει αντίστοιχες συμβάσεις με άδειοδοτημένο εναλλακτικό συλλογικό σύστημα. Τα ΑΕΚΚ (μπάζα κατεδαφίσεων) αυτά παραμένουν στον χώρο μέχρι να συλλεχθεί ικανή ποσότητα για την μεταφορά τους με ένα φορτηγό του αναδόχου.
4. Στον ίδιο χώρο συλλέγονται και τα πράσινα είτε από κλαδέματα που εκτελεί η υπηρεσία μας, είτε από ανεξέλεγκτη διάθεση στην πόλη και περισυλλογή από ανοικτά οχήματα της υπηρεσίας μας. Σήμερα αυτά τα πράσινα μεταφέρονται (εφόσον μπορούν να γεμίσουν φορτηγό) με το φορτηγό – αρπάγη που έχουμε προς το ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης) στα Λιόσια για κομποστοποίηση, ενώ παλαιότερα αποτελούσαν μέρος των απορριμμάτων προς διάθεση στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Για αυτά τα πράσινα, επειδή είναι χρήσιμα για την υπηρεσία πρασίνου ως κομπόστ, έχουμε προγραμματίσει την προμήθεια κλαδοθρυμματιστή, ώστε να παράγεται το κομπόστ τοπικά στον χώρο, για δική μας χρήση.
5. Στον ίδιο χώρο συλλέγονται από ανεξέλεγκτη διάθεση μέσα στην πόλη και τα παλαιά ελαστικά, για τα οποία υπάρχει (για πρώτη φορά από το 2016 όπου υπεγράφη σύμβαση με την ECOELASTIKA), το μοναδικό πιστοποιημένο εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης ελαστικών. Για την παραλαβή τους όμως πρέπει να έχει συλλεχθεί ικανή ποσότητα, ώστε να έρθει ο συλλέκτης για να τα παραλάβει. Αυτός ο χρόνος κυμαίνεται από 1-2 μήνες.
6. Στον ίδιο χώρο έχουμε τοποθετήσει τους παλαιούς χαλασμένους κάδους για τους οποίους είμαστε στην φάση διαμόρφωσης προκήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού για την απόσυρσή τους.
7. Σε συνδυασμό με το άρθρο 73 του Ν.4530/2018 (ΦΕΚ Α 59/30-03-2018) μετά την συνολική αδειοδότηση που προβλέπεται από το Ν/Σ του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί προς συζήτηση στην Βουλή, θα έχουμε την δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, για την ασφάλεια του χώρου και των εργαζομένων, τις οποίες μέχρι σήμερα (παρά την λειτουργία του) δεν μπορούμε να κάνουμε λόγω έλλειψης αδειοδότησης του χώρου.
8. Στον χώρο υπάρχουν οχήματα του δήμου που έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία και για τα οποία ο ΟΔΔΥ ή η διάδοχη μορφή δεν έχει ακόμα προβεί στην εκποίησή τους και τα οποία πρέπει να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις μας ως την εκποίησή τους.
9. Από το 2013 και εντεύθεν όλα τα απορριμματοφόρα του Δήμου μας, αδειάζουν όλα τα οικιακά απόβλητα, μόνο στον ΣΜΑ (του ΕΔΣΝΑ Λ. Σχιστού) ή στον ΧΥΤΑ, κάτι που πριν δεν γινόταν.
10. Η ύπαρξη των απαιτήσεων που προβλέπονται από τις κείμενες προαναφερόμενες συμβάσεις επιβάλλουν την διατήρηση ενός χώρου όπου θα μπορούσε να γίνει η προσωρινή, όπως αναφέρεται παραπάνω για κάθε ξεχωριστό ρεύμα, εναπόθεση.
Στην υποχρέωση του Δήμου μας για εκσυγχρονισμό και νομιμοποίηση του χώρου της διεύθυνσης περιβάλλοντος, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, πρότεινε για τις ήδη υπάρχουσες και μόνο λειτουργίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου μας, μεταξύ και άλλων Δήμων τον Δήμο Περάματος για την προσωρινή αδειοδότηση του χώρου, ώστε να μην υπάρχουν για μία 5ετία οι παραπάνω αναφερόμενες αποφάσεις επιβολής διοικητικών και ποινικών ευθυνών, αλλά και να μπορεί ο Δήμος απρόσκοπτα να εξυπηρετεί την δημόσια υγεία διασφαλίζοντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω.
Η ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου από την Ελληνική Αντιπροσωπεία ,διευκολύνει προσωρινά την όλη διαδικασία του Δήμου μας και σε καμία περίπτωση, αυτό το Ν/Σ δεν έρχεται να αναιρέσει αλλά και ούτε να τροποποιήσει την λειτουργία του με τον ΣΜΑ Σχιστού, τον οποίο ΣΜΑ Σχιστού ο Δήμος μας θα συνεχίσει να αξιοποιεί για τα οικιακά απορρίμματα με τα απορριμματοφόρα που διαθέτει και με τις εγκρίσεις διέλευσης που έχουν συμφωνηθεί με τον ΕΔΣΝΑ.
Η Δημοτική Αρχή δημιουργεί έναν νόμιμο χώρο, όπου θα βρίσκονται προσωρινά ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά και όχι σκουπίδια.
Φυσικά οι επαγγελματίες λασπολόγοι και συκοφάντες που διοίκησαν το Δήμο και τον έφεραν στην απόλυτη οικονομική καταστροφή και απαξίωση γνωρίζουν άριστα την πραγματικότητα.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος θα συνεχίσει να δίνει μάχες σε όλα τα επίπεδα με μόνο γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι συκοφάντες που έχουν μάθει να κάνουν το άσπρο μαύρο πρέπει να γνωρίζουν ότι για κακή τους τύχη οι πολίτες δεν έχουν αντίστοιχη αμνησία και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα επικοινωνιακά τους τεχνάσματα, όπως και τον βίο τους όταν κλήθηκαν να διοικήσουν.
Είναι απολύτως βέβαιο, ότι στην ολοκλήρωση της αναγκαιότητας χρησιμοποίησης του χώρου από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου μας, ο συγκεκριμένος χώρος θα αξιοποιηθεί όπως ακριβώς αρχικά σχεδιάστηκε από την Δημοτική αρχή, ως χώρος αναψυχής και περιπάτου.
Παρά την προσπάθεια κάποιων να παραπληροφορήσουν τους πολίτες -αλίμονο γι’ αυτούς- από πουθενά δεν προκύπτει ότι αλλάζει η χρήση γης του παλαιού Νεκροταφείου, όπου για πάνω από 20 χρόνια λειτουργεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Περάματος και άλλωστε για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και τροποποίηση του ΓΠΣ.