Εδώ στα Peiraiotika.gr είχαμε την τύχη να μιλήσουμε με τον γνωστό προπονητή και γυμναστη Κώστα Σοφιανό για πολλά θέματα που αφορούν την εκγύμναση των αθλητών και το Πειραϊκό ποδόσφαιρο γενικότερα. Ακολουθεί η συνέντευξη:
Πόσα χρόνια λειτουργεί το γυμναστήριό σας και πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;
Το γυμναστήριο είναι ανοιχτό 2 χρόνια και η ιδέα μου ήρθε την τελευταία χρόνια που ήμουν στις ακαδημίες του ολυμπιακού, υπεύθυνος φυσικής κατάστασης και γυμναστηρίου της ακαδημίας, και σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσω τον δικό μου χώρο.
Σε ποιους απευθύνεται το γυμναστήριο;
Το γυμναστήριο απευθύνεται και σε μαζικό αθλητισμό. Ο καθένας μπορεί να γραφτεί σε δικό του ατομικό πρόγραμμα για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση. Έχουμε πολλούς επαγγελματίες αθλητές εδώ που γυμνάζονται με στόχο τη βελτίωση την αποκατάσταση, την πρόληψη τραυματισμών και εννοείται την ευεξία και την εκτόνωση.
Τι προγράμματα περιλαμβάνει και ανα ποιές κατηγορίες;
Για τους αθλητές μας τα προγράμματα είναι το personal σε μικρά και ατομικά τμήματα, όπου μπορούν να δουλέψουν τις αδυναμίες τους και υπάρχει το πιλάτες reformer όπου τα τελευταία χρόνια πολλοί αθλητές των προτιμούν κύριος για πρόληψη τραυματισμών και για ενδυνάμωση.
Πως αξιολογείτε την φυσική κατάσταση των αθλητών; Έχετε κάποιο μέσο για να το κάνετε αυτό;
Βεβαίως κάνουμε κάποιες μετρήσεις πεδιου, π.χ agility test, τεστ με τρεις ταχύτητες 5-10-15 μέτρων, μετράμε το άλμα του αθλητή από διάφορες σωματομετρήσεις, την ευλυγισία, την ευκινησία. Το καλό είναι ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν στο χώρο μας που είναι τεράστιος και εξοπλισμένος με όλα τα αναγκαία μηχανήματα και όργανα.
Είστε πολλά χρόνια στο αναπτυξιακο ποδόσφαιρο, ποια είναι η άποψη σας για το Πειραϊκό ποδόσφαιρο;
Θέλει πολύ δουλειά, πολύ οργάνωση και πρέπει να υπάρξει δουλειά ποιοτικά. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Πρέπει να υπάρξουν κάποια όρια κάποια στιγμή.
Φέτος το είδατε και από την πλευρά του προπονητή προεθνικών ομάδων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ποια είναι η άποψή σας σχέση με άλλες ενώσεις όπως Μακεδονία, Αθήνα, κλπ;
Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ υλικό. Υπήρχε μία πολύ καλή διάθεση φέτος και είχανε βελτιωθεί κάποια πράγματα σε σχέση με τις προηγούμενης χρονιές, αλλά ακόμα θέλουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και πάρα πολλά πρέπει να πιστέψουμε ότι πρέπει να γίνουν.
Συγχαρητήρια κιόλας που κατακτήσατε τρίτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα φέτος, είχε χρόνια να γίνει αυτό από μία ομάδα μας στον Πειραιά. Έχετε να πείτε κάτι για αυτό;
Ευχαριστήσω την ένωση καταρχήν για την επιλογή στο πρόσωπό μου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε πολύ οι ακαδημία του ολυμπιακού που είναι μία ομάδα που ανήκει στον Πειραιά και εννοείται η καλή συνεργασία που υπήρχε με τα άλλα σωματεία του Πειραιά. Πιστεύω ότι μπορούμε ακόμα καλύτερα και γιατί όχι να πάμε στον τελικό κάποια χρόνια.
Από την εμπειρία σας 12 χρόνια σε ακαδημίας του ολυμπιακού, τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει καλύτερο, πώς το Πειραιώτικο ποδόσφαιρο θα γίνει πιο ανταγωνιστικό;
Πρέπει οι νέοι να αρχίσουν να δουλεύουνε πιο σωστά με επαγγελματίες και όχι με τον καθένα ο οποίος επαγγέλλεται κάτι άσχετο π.χ κομμωτής και κάνει extra την προπονητική. Πρέπει να γίνει πιο επαγγελματικό και τα παιδιά και οι γονείς να επιλέγουν σωστούς ανθρώπους. Υπάρχει πολύ καλό επίπεδο γυμναστών και προπονητών στον Πειραιά που είναι επαγγελματίες.
Αν θέλει να απευθυνθεί κάποιος σε εσάς στο γυμναστήριο για βελτίωση κατάστασης τι προγράμματα έχετε;
Τώρα είναι η φάση της μεταβατικής περιόδου όπου οι αθλητές μπορούν να δουλέψουν αφοβα, να ανεβάσουνε την απόδοσή τους. Υπάρχει η αγωνιστική περίοδος, η μεταβατική και η προαγωνιστική. Γενικά προσαρμόζουμε το πρόγραμμα ανάλογα την περίοδο και τον αθλητή.
Κάνετε συνεργασίες με αθλητικά σωματεία ποδοσφαίρου;
Ναι βεβαίως. Υπάρχουν πολλές ομάδες που συνεργαζόμαστε και έρχονται στο χώρο εδώ για την βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Ακαδημίες και αντρικές ομάδες για ομαδικά προγράμματα μιας και ο χώρος είναι κατάλληλος.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την προπόνηση νεαρών αθλητών στις ακαδημίες και πώς διαφοροποιείται η προσέγγισή σας όταν δουλεύετε με επαγγελματίες αθλητές;
Το κοινό και για τις δύο κατηγορίες είναι η ένταση. Τόσο οι παίκτες των ακαδημιών όσο και οι επαγγελματίες πρέπει να κάνουν το ασκησιολόγιο με ένταση και να έχουν επιβαρύνσεις, ανάλογα πάντα με την ηλικία, τις δυνατότητες και το επίπεδό τους. Αυτό που διαφέρει στις δυο κατηγορίες είναι το ασκησιολόγιο που ρυθμίζεται σύμφωνα με την βιολογική ανάπτυξη των νεαρών αθλητών και την περίοδο που αναλαμβάνουμε τους επαγγελματίες.
Μπορείτε να περιγράψετε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως προπονητής στη μικτή Πειραιά και πώς τις διαχειρίζεστε για να διασφαλίσετε την βέλτιστη απόδοση της ομάδας σας;
Προτιμώ τον χαρακτηρισμό κίνητρο και όχι πρόκληση. Το κίνητρο στην μικτή Πειραιά πάντα είναι η νίκη και το ωραίο ποδόσφαιρο, απλώς σε αντίθεση με τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ο αριθμός των παικτών είναι μικρότερος με λιγότερη αλληλεπίδραση, συνεπώς πρέπει να χτίζεται μια δεμένη ομάδα με καλή χημεία. Πρόκληση είναι η παρουσία και η συμπεριφορά των γονέων που πρέπει να γίνεται πάντα διακριτικά και με όρια.
Πώς ενσωματώνετε την επιστήμη της αθλητικής αποκατάστασης και ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα των αθλητών σας και ποιες είναι οι πιο σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιείτε στο γυμναστήριό σας;
Για να βγει αποτελεσματικά ένας κύκλος προπονήσεων εστιάζουμε περισσότερο σε παράγοντες, όπως είπαμε, σαν την ηλικία, την περίοδο και τις δυνατότες του αθλητή, αλλά και την ψυχολογία του. Με όλα αυτά υπόψην μπορούμε να φτιάξουμε το πρόγραμμα που του ταιριάζει και θα τον οδηγήσει στον στόχο του.
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που παρατηρείτε στις ανάγκες αποκατάστασης και ενδυνάμωσης μεταξύ των διαφόρων αθλημάτων και πώς προσαρμόζετε τις μεθόδους σας για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες;
Τα αθλήματα μεταξύ τους έχουν κάποια κοινά αλλά και πολλές διαφορές. Αυτά προσαρμόζονται ανάλογα με την φύση του αθλήματος, αν είναι αερόβιο ή εναερόβιο, αν έχει υψηλές εντάσεις, αν έχει άλματα, κλπ.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες αξίες και δεξιότητες που επιδιώκετε να μεταδώσετε στους αθλητές σας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, και πώς βλέπετε αυτές τις αξίες να επηρεάζουν την πορεία τους στον αθλητισμό και στη ζωή;
Οι αθλητές πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ. Να μη σταματούν να δουλεύουν, να μην τα παρατάνε στις δυσκολίες, να συνεχίζουνε, γιατί αυτή η πορεία έχει και τα πάνω και τα κάτω, οπότε πρέπει να είναι έτοιμοι και ψυχολογικά και σωματικά για διάφορες καταστάσεις και να προσαρμόζονται και στην ήττα και στην αποτυχία και στην απόρριψη και στην επιτυχία. Να βρίσκουν λύσεις, να βρίσκουν κίνητρα, να συνεχίζουν και να μη σταματάνε. Ο αθλητισμός είναι μία μικρογραφία της ζωής και κυρίως ο πρωταθλητισμός, το θέμα είναι να περνάνε καλά και να δουλεύουν σκληρά.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Σοφιανό για αυτην την εποικοδομητική συνέντευξη. Του ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία για το μέλλον!
Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑκαι τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , στα https://peiraiotika.gr/
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.