530 είναι τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα.
Συνεπώς, προστέθηκαν άλλα 35 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ από τα συνολικά κρούσματα, τα 98 είναι απροσδιόριστης πηγής. Επίσης, 100 άνθρωποι νοσηλεύονται και οι 18 είναι διασωληνωμένοι. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας θα διασωληνωθούν πολλοί ακόμα.
13 άνθρωποι είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν συνολικά τη ζωή τους από τον ιό, 3 από τους οποίους έφυγαν από τη ζωή σήμερα.
Πρόκειται για μία 94χρονη που νοσηλευόταν στην Παμμακάριστο, έναν 87χρονο που νοσηλευόταν στο Σωτηρία και έναν ακόμα άνδρα 69 ετών που νοσηλευόταν στο Αττικόν.
Το αξιοσημείωτο από τη σημερινή ανακοίνωση του κ.Τσιόδρα, ήταν το γεγονός οτι ο ίδιος βούρκωσε, τη στιγμή που έκανε αναφορά για τους ηλικιωμένους, λέγοντας πως πρέπει να τους προστατέψουμε, μιας κι αυτοί μπορεί να είναι οι πατεράδες μας, οι μανάδες μας, οι παππούδες μας ή οι γιαγιάδες μας.
Αφορμή για να πει όλα τα παραπάνω, ήταν μία επιστολή που έλαβε από έναν γνωστό του επιστήμονα, ο οποίος τόνισε πως κάνουμε μεγάλη φασαρία για μερικούς ηλικιωμένους!
”Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Ποιους θέλουμε να έχουμε μαζί μας του χρόνου; Όλους, αλλά αυτό είναι αδύνατο. Μου έγραψε ένας γνωστός σοβαρός επιστήμονας πως κάνουμε πολύ φασαρία για λίγους ηλικιωμένους. Η απάντηση είναι πως το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών πολλοί εκ των οποίων είναι μανάδες και πατεράδες μας”, ήταν τα λόγια του κ.Τσιόδρα.
Οδηγίες για τον κορονoϊό
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οκτώ οδηγίες στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας για τον τρόπο προφύλαξης από το νέο κορονοϊό.
Οι οκτώ οδηγίες είναι οι εξής:
- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
- Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
- Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Οδηγίες ΕΟΔΥ – Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα
Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορονοϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Τα νοσοκομεία αναφοράς
Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».
24ωρη τηλεφωνική γραμμή από τον ΕΟΔΥ
Σε λειτουργία τέθηκε από 7 Μαρτίου το τετραψήφιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό. Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.
Τι ορίζει ως κρούσμα ο ΕΟΔΥ
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον ορισμό για το τι θεωρείται κρούσμα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ «ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί».
Τι πρέπει να κάνουν όσοι απομονώνονται στο σπίτι για 14 μέρες
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει οδηγίες σε όσους βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους επειδή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19.
Στην ιστοσελίδα του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει «οδηγίες για απομόνωση επαφών στο σπίτι».