Στο θέμα της οπαδικής βίας και τις έρευνες που εξελίσσονται αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή του Ertnews «Συνδέσεις» (Κ. Παπαχλιμίντζος, Χ. Βίδου), ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως ανέφερε: «Υπάρχει πλήθος στοιχείων τα οποία έχουν συλλέξει τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας γύρω από το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, το οποίο έχει οδηγήσει ένα νέο άνθρωπο 31 ετών ακόμα και σήμερα, να χαροπαλεύει σε ένα κρεβάτι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Οι έρευνες προχωράνε καλά. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι πέραν από τη σύλληψη του -κατά δήλωσή του -δράστη όπου έγινε μέσα σε μία μέρα, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και θα ακολουθήσουν και νέες συλλήψεις».
Ως προς τους φακέλους των φερόμενων ως χούλιγκαν που προσκόμισαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης, ο κ. Κατσαφάδος δήλωσε: «Θα μου επιτρέψετε να σας δώσω μια απάντηση για να καταλάβει και ο κόσμος ότι έγινε. Και τα 200 αυτά άτομα και για να είμαι ακόμα πιο ακριβής, η συντριπτική πλειοψηφία των 200 αυτών ατόμων έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για διάφορα αδικήματα και έχουν οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων και για πολλούς εξ αυτών και έχουν αποδοθεί ποινές για τις πράξεις τις οποίες είχαν κάνει ή βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της εξέλιξης της δικαστικής.
Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν ήταν κάποιοι φάκελοι τους οποίους τους είχαμε κρυμμένους. Απλά αυτό το οποίο έκανε η κυβέρνηση, το οποίο δεν είναι μια κίνηση επικοινωνιακή – συμβολική είναι η προσπάθεια να αναδείξουμε στις εισαγγελικές αρχές ότι εδώ δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, οι περιπτώσεις αυτών των 200 χούλιγκαν, οι οποίες έχουν εξεταστεί κατά το παρελθόν. Εδώ μιλάμε, αποδεικνύεται μέσα από τη δράση τους, γύρω από τον χουλιγκανισμό σε όλες τις ομάδες, γιατί αυτό θέλω να το κάνω ξεκάθαρο, γύρω από το χουλιγκανισμό, ο οποίος υπάρχει σε όλες τις ομάδες ότι δεν λειτουργούν με βάση τα οπαδικά τους κίνητρα, αλλά μπορούν φορώντας τον μανδύα του φιλάθλου και του οπαδού μέσα από τη διάρκεια των αγώνων, κατά τη διάρκεια της υποστήριξης της ομάδας τους, να βρίσκουν και να στρατολογούν κόσμο τον οποίο τον χρησιμοποιούν σε εγκληματικές δράσεις, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό.
Δηλαδή αυτοί οι 200, οι οποίοι κατά το παρελθόν, σας ξαναλέω, έχουν συλληφθεί, έχουν κατηγορηθεί, έχουν πάει στις αίθουσες των δικαστηρίων και για κάποιους έχει τελειώσει η δίκη τους. Μιλάμε για 200 άτομα τα οποία δεν έχουν κατηγορηθεί μόνο για οπαδική βία. Έχουν κατηγορηθεί για ναρκωτικά, για σωματικές βλάβες, για κλοπές και ληστείες.
Σας εξηγώ και σας λέω το εξής, γιατί πλέον καταφέραμε και προσπαθούμε να δείξουμε στις δικαστικές αρχές ότι δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, ότι δεν είναι μόνο ο Κώστας Κατσαφάδος, για παράδειγμα, ο οποίος μπορεί να είναι οπαδός μιας από τις μεγάλες ομάδες και ο οποίος έχει συλληφθεί για κατοχή και για εμπόριο ναρκωτικών. Ο Κώστας Κατσαφάδος συνδέεται και με τον κύριο Παπαχλιμίντζο ή συνδέεται με την κυρία Βίδου, οι οποίοι κάνουν μέσα από το γήπεδο γνωρίζοντας και έχοντας τη σχέση τους μέσα στο γήπεδο.
Ξέρετε, πολλές φορές λειτουργούν σε άλλα επίπεδα και η Δικαιοσύνη και η αστυνομία. Δεν κινούνται όλοι στο ίδιο πλαίσιο και στο ίδιο επίπεδο. Και γι αυτό το λόγο σας λέω ότι δεν ήταν επικοινωνιακό και μόνο συμβολικό, αυτή η κίνηση την οποία έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Αναβάθμισε, ζητάει να αναβαθμιστεί η δικαστική έρευνα βάζοντας και μία άλλη διάσταση. Εδώ δεν μιλάμε για την οπαδική βία, μιλάμε για τους χούλιγκαν. Μιλάμε γι’ αυτούς, όπως σας είπα και πριν, πού πηγαίνουν και με το πρόσχημα, φορώντας τον μανδύα του οπαδού μιας ομάδας, καταφέρνουν και στρατολογούν νέους ανθρώπους και τους χρησιμοποιούν για άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, πέραν της οπαδικής βίας».
Το άνοιγμα των γηπέδων
Ως προς το ξανάνοιγμα των γηπέδων ο κ. Κατσαφάδος είπε πως: «Τέλη Αυγούστου είχαμε το τραγικό γεγονός να χάσει τη ζωή του ένας φίλαθλος της ΑΕΚ. Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, γιατί θεωρώ ότι είναι και λίγο άδικη κριτική, η οποία γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης ότι δεν έχει κάνει τίποτα. Να σας θυμίσω ότι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού συνελήφθησαν όλοι οι δράστες και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις φυλακές, όλοι με πολύ βαριές ποινές, με βαρύτατες ποινές κι αυτό οφείλεται στην αλλαγή του ποινικού κώδικα γύρω από αυτό, γιατί όπως θυμάστε και ο Άλκης ο Καμπανός δεν σκοτώθηκε μέσα στο γήπεδο, είχαν βγει ένα σαφάρι οι χούλιγκαν και οι εγκληματικές προσωπικότητες μιας ομάδας είχαν βγει σε ένα σαφάρι και αναζητώντας έναν άνθρωπο να πληρώσει το ότι δεν ήταν φίλαθλος της ομάδας τους. Λοιπόν, για τον Άλκη Καμπανό λοιπόν έγινε αυτό.
Σε ό,τι έχει να κάνει το τραγικό περιστατικό και τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ όπως σας είπα, έγινε μία σύσκεψη παρουσία και της ΟΥΕΦΑ, πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις. Το κράτος από την πλευρά του, αυτά τα οποία δεσμεύτηκε, τα υλοποίησε. Η Ελληνική Αστυνομία ήταν στα γήπεδα, έκανε ελέγχους. Έχουμε πάνω από 600 συλλήψεις από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα, οι οποίες έγιναν πέριξ των γηπέδων όπου συνελήφθησαν άτομα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών που πήγαν να μπουν μέσα στο γήπεδο, για οπλοκατοχή, είχαν μαχαίρια, για χρήση βεγγαλικών. Όλα αυτά, όλα αυτά γίνανε. Κλείσαμε συνδέσμους».
Οι συλλήψεις και οι απελευθερώσεις
Ακολούθως αναφέρθηκε στο ότι αρκετοί συλλαμβάνονται αλλά γρήγορα κυκλοφορούν πάλι ελεύθεροι και τόνισε πως: «Αυτό είναι ένα ζήτημα της δικαιοσύνης και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν είναι μόνο σε περιπτώσεις αθλητικής ή οπαδικής βίας το οποίο υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες. Υπάρχουν και καταγγελίες και για άλλες περιπτώσεις όπου γίνονται συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία σεσημασμένων ατόμων, οι οποίοι έχουν κατ’ εξακολούθηση διαπράξει το ίδιο αδίκημα και τους βλέπουν την επόμενη μέρα να είναι έξω.
Νομίζω ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος έχει μπει σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο θα έρθει με την αρχή του νέου έτους, θα δώσει λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Τι κάναμε τότε, όπως σας είπα, το κράτος τις δικές του υποχρεώσεις, τις οποίες και τις δικές του δεσμεύσεις τις οποίες είχε, τις εκτελέσει, έβαλε την Ελληνική Αστυνομία και έκανε αυτά τα οποία σας είπα. Πάνω από 600 συλλήψεις ατόμων, οι οποίοι πήγαν να εισέλθουν στο γήπεδο έχοντας πάνω τους ναρκωτικά, έχοντας απάνω τους όπλα. Το κάναμε. Κλείσαμε δεκάδες παράνομους συνδέσμους. Το κάναμε. Έγιναν γύρω στις 1.500 επιχειρήσεις γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων, νόμιμων και παράνομων.
Η αστυνομία ήταν εκεί για να φυλάει τις θύρες των γηπέδων. Από εκεί και πέρα όμως και οι ΠΑΕ είχαν αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις. Εμείς δώσαμε αυτό το χρόνο γιατί γίνεται μια άδικη κριτική και σε αυτό. Ξέρετε, το κράτος έχει τη δυνατότητα όταν πάρει μια απόφαση, αμέσως ή σχεδόν σύντομα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μπορέσει να την υλοποιήσει. Δεν μπορούσε να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού.
Όλες αυτές οι υποχρεώσεις τις οποίες είχαν αναλάβει υπέρ των Ανωνύμων Ποδοσφαιρικών Εταιρειών να τις υλοποιήσουν μέσα σε μία μέρα. Αυτό λοιπόν το οποίο πρέπει να κάνουν, για να ανοίξουν τα γήπεδα και γι’ αυτό κλείσανε τα γήπεδα και γιατί κλείσανε τα γήπεδα, κατανοούμε και αναγνωρίζουμε ότι είναι μια άδικη απόφαση. Γιατί εμείς δεν λέμε ότι όλοι οι φίλαθλοι έχουν κακοποιητική συμπεριφορά κι εμείς αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι αθλητισμός είναι υγεία, είναι χαρά, είναι διασκέδαση και μακάρι όλος ο κόσμος και κυρίως η νέα γενιά να στρεφόταν γύρω από τον αθλητισμό.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι άδικο μέτρο, αλλά είναι ένα μέτρο το οποίο το πήραμε ούτως ώστε όταν θα ξανανοίξουν τα γήπεδα να έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά. Όλες αυτές οι δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει οι πρόεδροι των ΠΑΕ και να μπορούν να λειτουργούν τα γήπεδα με ένα καλύτερο καθεστώς ασφάλειας, το οποίο βέβαια είναι σημαντικό και για τους φιλάθλους, οι οποίοι μπαίνουν στο γήπεδο όχι μόνο οι κάμερες αλλά και η ταυτοπροσωπία, να ξέρετε όταν πηγαίνετε στο γήπεδο, ποιος είναι ο διπλανός σας.
Όταν καθόμαστε σε ένα τραπέζι και συμφωνούμε, κάποια πράγματα έχουμε την υποχρέωση να τα υλοποιούμε. Σας είπα το κράτος τέλος Αυγούστου αυτά τα οποία δεσμεύτηκε τα έκανε. Οι ΠΑΕ δεν τα κάνανε γι’ αυτόν το λόγο και αναγνωρίζοντας και καταλαβαίνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, τους δώσαμε το χρόνο για να τα υλοποιήσουν. Φτάσαμε σήμερα μετά το τραγικό επεισόδιο και την απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού, δεν έγινε τίποτα. Πήραμε την απόφαση να τους δώσουμε ένα χρόνο δύο μηνών με κλειστά τα γήπεδα, γιατί είναι και ζήτημα ασφάλειας όλων των φιλάθλων, οι οποίοι πάνε στα γήπεδα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτά τα οποία έχουν δεσμευτεί από τέλη Αυγούστου».
Τα επεισόδια ανά άθλημα
Ως προς το γεγονός ότι τα πρόσφατα επεισόδια έγιναν σε αγώνα βόλεϊ και όχι ποδοσφαίρου, σχολίασε πως: «Σε οποιοδήποτε άθλημα παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα οπαδικής βίας, θα κλείνει αμέσως», ενώ για τη χρήση των καμερών είπε: «Στις χώρες του εξωτερικού νομίζω ότι γίνεται από τις ΠΑΕ. Γιατί δεν ανακαλύπτουμε και την Αμερική. Αυτά είναι πράγματα τα οποία εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες. Λοιπόν υπάρχουν χώρες του εξωτερικού που αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει ΠΑΕ. Υπάρχουν χώρες του εξωτερικού που αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Σίγουρα θα υπάρχει και ένας κρατικός έλεγχος. Δεν χωρά καμία αμφισβήτηση ότι τουλάχιστον στην αρχή όλης αυτής της διαδικασίας δεν θα υπάρχει κάποια κρατική υπηρεσία.
Θα είναι από το Υπουργείο Αθλητισμού, θα είναι από την Ελληνική Αστυνομία; Όλα αυτά συζητιούνται και βέβαια θα περιμένουμε να έρθει και ο νέος αθλητικός νόμος (μέσα στο Γενάρη νομίζω ότι θα έρθει), ο οποίος θα έχει πολύ αυστηρό πλαίσιο και θα έχει και πολύ βαριές ποινές».
Ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε πως: «Εμείς πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο έχει να κάνει με την αύξηση της χαμηλής παραβατικότητας, με την αύξηση της μικρής εγκληματικότητας, της χαμηλής εγκληματικότητας, οφείλεται και στην γενικότερη ατιμωρησία η οποία υπάρχει, ότι είναι έτσι δομημένο το νομικό σύστημα της χώρας. Είναι τέτοιο το ποινικό πλαίσιο το οποίο διέπει όλα αυτά τα αδικήματα, τα οποία δίνει τη δυνατότητα σε παραβάτες, σας λέω, οι οποίοι έχουν υποπέσει σε αδικήματα χαμηλής παραβατικότητας και χαμηλής εγκληματικότητας, να υπάρχει μια ατιμωρησία, η οποία αυτή η ατιμωρησία δημιουργεί και μιμητικά φαινόμενα σε όλη την κοινωνία.
Αυτό έρχεται να το αλλάξει ο νέος Ποινικός Κώδικας, αξιοποιώντας την ποινή και βάζοντας συγκεκριμένα πλαίσια γύρω στον χρόνο και στον τρόπο απόδοσης της δικαιοσύνης. Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες να είναι σεβαστοί και να εφαρμόζονται από όλους».
Το σωφρονιστικό σύστημα
Ως προς τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα σχολίασε ότι: «Θα πρέπει να με φωνάξετε μια άλλη μέρα γιατί θα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση, αν θέλετε, γύρω από τα σωφρονιστικά καταστήματα και τον τρόπο λειτουργίας τους. Τι σκεφτόμαστε να κάνουμε. Να ξέρετε όμως ότι είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Να σας ενημερώσω ενδεικτικά ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός, σε ό, τι έχει να κάνει με την καταπολέμηση των βασανιστηρίων, δηλαδή είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος ελέγχει τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων, ήρθε πριν από ένα μήνα στην Ελλάδα και έβγαλε ανακοίνωση όπου αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες οι οποίες γίνονται και τις αλλαγές οι οποίες δρομολογούνται να γίνουν στο σωφρονιστικό σύστημα και το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας πάει καλύτερα και λειτουργεί με ακόμα πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Αλλά αν θέλετε να κάνουμε μια συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα γιατί προχωράμε πολύ σημαντικά πράγματα και το πιο σημαντικό και εμβληματικό αν θέλετε, είναι μέσα από τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινής, η λειτουργία επιτέλους του θεσμού γύρω από το βραχιολάκι, κάτι το οποίο λειτουργεί και εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι και για το βραχιολάκι ξεχωριστά. Άλλο η κοινωνική εργασία, άλλο το βραχιολάκι».
Τα ΜΑΤ
Επίσης τόνισε αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν ήθελαν να αναλάβουν καθήκοντα σε ευρωπαϊκό αγώνα ελληνικής ομάδας, το βράδυ της Πέμπτης, πως: «Αυτό το οποίο επίσημα γνωρίζω εγώ και αυτό το οποίο όχι μόνο γνωρίζω, αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας και οι συνομιλίες τις οποίες είχαν μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων, είναι ότι κατά τη διάρκεια ανάληψης των καθηκόντων τους οι διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνοντας προς το γήπεδο έκαναν μια στάση και μια συμβολική όχι διαμαρτυρία, κάνανε για να εκδηλώσουν, αν θέλετε, την αγανάκτηση και τη συμπαράστασή τους γύρω από τον πολυτραυματία συνάδελφό τους, ο οποίος όπως είπαμε αδίκως βρίσκεται στο κρεβάτι μιας εντατικής και δίνει μάχη για τη ζωή του. Για δέκα λεπτά σταμάτησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον συνάδελφό του, ο οποίος δίνει αυτή τη μάχη.
Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και για να υλοποιήσουν την εντολή που παίρνονται, δεν γίνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης. Παίρνουν μια εντολή και οφείλουν να την εφαρμόσουν. Αυτό το οποίο σας λέω εγώ είναι ότι για δέκα λεπτά σταμάτησαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον συνάδελφό τους, ο οποίος δίνει τη μάχη για να μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή και μετά από δέκα λεπτά πήγαν στα σημεία τα οποία είχαν πάρει την εντολή.
Νομίζω ότι θα βγει και μια ανακοίνωση και από τους συνδικαλιστές των ΜΑΤ, οι οποίοι θα αποσαφηνίζουν το τι έγινε χθες το βράδυ και γι’ αυτό το λόγο έχει έχει διαταχθεί η άσκηση προκαταρκτικής εξέτασης για να δούμε τι γίνεται. Δεν έγινε κάτι πάντως».
Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑ και τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , στα https://peiraiotika.gr/
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.