Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015 που καταφέραμε τον Ηλία Υφαντή να μας δώσει μια πλήρη συνέντευξη και να μας μιλήσει για την μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό αλλά και για τον ίδιο πως ξεκίνησε το μεγάλο του όνειρο να παίξει στον Ολυμπιακό.
Το όνομα Ηλίας Υφαντής την εποχή 1953 μέχρι τον Μάρτιο του 1961 που κόπηκε η καριέρα του πρόωρα στα 26 του χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από τον Μίμη Τσερεγκόφ του Εθνικού Πειραιώς.
Ήταν ο πόλος έλξεως για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Μεταξύ αυτών των φιλάθλων ήμουν κι εγώ από τους τυχερούς που τον πρόλαβα να παίζει και να μαζεύει τον κόσμο σαν τον μαγνήτη.
Είχαμε φτάσει στο σημείο πριν από κάθε αγώνα να λέμε μεταξύ μας πάμε να δούμε την Κυριακή τον Ηλία Υφαντή, αντί να λέμε πάμε να δούμε τον Ολυμπιακό
Γιατί το λέγαμε αυτό: Ήταν ο σόουμαν ήταν ο δημοφιλέστερος σκορπούσε αγάπη στον κόσμο με τον δικό του μοναδικό τρόπο πέραν από την ποδοσφαιρική του αξία που ήταν ο σκόρερ σε κάθε αγώνα του Ολυμπιακού με παρτενέρ τον ασύγκριτο σαν 10 αρι Θανάση Μπέμπη.
Ο Ηλίας Υφαντής την εποχή εκείνη είχε καταφέρει να κερδίσει εκατομμύρια φιλάθλους που έγιναν Ολυμπιακός μόνο με το όνομά του,
Άς ξεκινήσουμε όμως την συνέντευξη για να μην σας κουράσω άλλο γιατί είναι αρκετά μεγάλη και έχει ενδιαφέρων έτσι κι αλλιώς κλεισμένοι μέσα είμαστε εγώ ευτυχώς έχω βεράντα μεγάλη και βγαίνω μερικά μέτρα.
Ηλίας Υφαντής: Ο ανυπέρβλητος βιρτουόζος και φοβερός συνάμα κανονιέρης του Ελληνικού ποδοσφαίρου, που λατρεύτηκε από όλους σαν θεότητα, αναγκάστηκε να διακόψει ουσιαστικά την καριέρα του τον Μάρτη 1961 και τυπικά το 1964 (στον Εθνικό).
Αιτία τα αλλεπάλληλα 8 κατάγματα που του προξένησαν οι αντίπαλοί του αφού δεν είχαν άλλον τρόπο να τον αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς. Ο Υφαντής υπήρξε «το κάτι άλλο» για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν πέρασε ξένος άσσος ή προπονητής στην Ελλάδα που να μην θαμπώθηκε από τον «δαντελένιο σέντερ-φόρ», όπως τον έλεγαν τότε.
Ο προπονητής του, Κέμενι Τίμπορ, είχε δηλώσει το 1957: «Φέρτε μου 11 σαν τον Υφαντή να φτιάξω την Μικτή Ευρώπης». Το παιχνίδι του είχε κάτι το σαγηνευτικό, αυτοσχεδίαζε μόνος του μέσα στην περιοχή και κάθε Κυριακή έκανε κάτι διαφορικό.
Η άφταστη δεξιοτεχνία του, οι μοναδικές επινοήσεις του, τα περίφημα ανοίγματά του, οι υπέροχες κοφτές μπαλιές του τα «βραζιλιάνικα» τακουνάκια του, τα τρομερά άλματά του (έπαιρνε κεφαλιές από τον γίγαντα Κώστα Λινοξυλάκη) ,και τα εκπληκτικά μακρινά σουτ μαρτυρούσαν πως δεν επρόκειτο για κάποιον απλό παίχτη, αλλά για έναν χαρισματικό από την φύση, καμωμένο από σπάνιο και πανάκριβο ποδοσφαιρικό μέταλλο.
Όταν ο Ηλίας βρισκόταν σε καλή μέρα, έφθανε στα όρια της υποδειγματικής αποδόσεως. Στο διάβα του, το ποδόσφαιρο μας μπορεί να ανέδειξε κι άλλους τρανούς παίκτες,- όμως όχι κι άλλον αθλητή με αγγελικό χαμόγελο, υπέροχο ήθος και μονάκριβη αξία.
Όχι άλλον Υφαντή που για την ποδοσφαιρική Ελλάδα είναι ότι είναι η Γκρέτα Γκάρμπο για τον κινηματογράφο ή ο Λουί Παστέρ για την ιατρική. Ο ανεπανάληπτος παλαίμαχος άσσος (7 φορές διεθνής με δύο γκόλ) πήρε 6 πρωταθλήματα 1954,1955,1956,1957,1958,1959 και 7 κύπελλα Ελλάδος 1954,1957,1958,1959,1960,1961,1963.
Δεν πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει την καριέρα του, πρόλαβε όμως να αγγίξει την κορυφή με τα 216 γκόλ που πέτυχε μέσα σε μόλις 7 χρόνια γεμάτα καριέρας σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και στις Εθνικές ομάδες Νέων, Ελπίδων και Αντρών. Το νήμα της καριέρας του ουσιαστικά κόπηκε στης 26 Μαρτίου 1961 στο μάτς με τον Εθνικό Πειραιώς.
Ο Ηλίας είχε επιχειρήσει έναν από τους γνωστούς κεραυνούς του απέναντι στον Κώστα Βαλλιάνο όταν ο Μίμης Τσερεγκόφ άθελά του έβαλε την καταραμένη κόντρα πάνω στο σούτ και έγινε το κακό. Συντριπτικό κάταγμα περόνης και κνήμης.
Ήταν μόλις 25χρονών. Ο Ηλίας δεν επανήλθε ποτέ όπως ήταν πριν και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έχασαν τον πιο λαοφιλή ποδοσφαιριστή τους. «Πάμε στου Καραϊσκάκη και αυτή την Κυριακή να χαρούμε Ηλία Υφαντή», έλεγαν χαρακτηριστικά. Συνέχισε να είναι παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι το 1963 με ελάχιστες συμμετοχές και το 1964 έπαιξε τρείς μήνες στον Εθνικό Πειραιώς ήταν μόλις 28 χρονών.
-κ. Ηλία Υφαντή πώς πήγατε στον Ολυμπιακό;
Γεννήθηκα στον Πειραιά στη Αγ.Σοφία στις 16 -6-1936. Εδώ μεγάλωσα και σπούδασα. Ο Ολυμπιακός για μένα είναι όλη μου η ζωή. Ξεκίνησα να παίζω με το τόπι στο χωριό Αθανάσιο Διάκο (Μουσουνίτσα), εκεί με είδε ο θείος μου Παναγιώτης Κυριαζής και με πήγε στον Ολυμπιακό να δοκιμαστώ.
Ο Βαγγέλης Χέλμης είπε πως δεν γίνεται, «έχουμε ντέρμπι την Κυριακή με τον Εθνικό». Φεύγοντας συναντάμε τον Γιάννη Χέλμη, μας γυρίζει πίσω και με βάζουν να παίξω με τη β’ ομάδα. Αργότερα βάζω τρία γκόλ με την α’ ομάδα και έγινε χαμός. Η προπόνηση είχε χιλιάδες κόσμο «ποιος είναι ο πιτσιρικάς πως τον λένε» ρωτούσαν όλοι.
Ήμουν 15χρ το 1951. Αμέσως οι Αφοι Χέλμη μου λένε να υπογράψω δελτίο και τους είπα πως πρέπει να ρωτήσω πρώτα τον πατέρα μου. Η πρώτη μου αποστολή με τον Ολυμπιακό ήταν ανάμεσα σε μεγαθήρια… Κουρουκλάτο, Ρωσσίδη, Μουράτη, Κοτρίδη, Ιωάννου, Μπέμπη, Δαρίβα, Δρόσο, Μουστακλή ,Σούλη στην Καλαμάτα το 1952.
Μου λέει ο Βαγγέλης ο Χελμης «Ετοιμάσουν να παίξεις» στο 25ο λεπτό. Χάναμε 1-0 μπαίνω μέσα ισοφαρίζω 1-1 και στο Β μέρος κάνω μια επέλαση γιατί είχα χρόνο 11.2 στα 100, χάρη στον Τάκη Βεντίκο ,και νικάμε 2-1 τον Απόλλωνα Καλαμάτας. Ετσι ξεκίνησε η καριέρα μου στον Ολυμπιακό.
-Ποιο ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι;
Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν με τον Άρη Πειραιώς και έπαιξα έξω δεξιά έβαλα και γκόλ. Και στο δεύτερο μάτς με τον Ατρόμητο Πειραιώς μπαίνει στα αποδυτήρια ο Γιάννης Χέλμης και ανακοινώνει από δώ και πέρα την φανέλα με το Νο 9 θα την παίρνει μόνο ο Ηλίας Υφαντής. Στη θέση αυτή έπαιζαν οι Στέλιος Χριστόπουλος και Κώστας Καρπαθάκης. Έγινε το 1953 στα 17 μου.
-Τι έγινε μετά το ματς με την Μίλαν; Ήρθε 2-2 στο Καραϊσκάκη το 1959 για το κύπελλο πρωταθλητριών της Ευρώπης. Σας έκανε πρόταση η ιταλική Μπολόνια;
Με παρακολουθούσαν από το 1955 σε ένα μάτς με την Εθνική Νέων στην Ουγγαρία, εκεί είχα το πρώτο κάταγμα και έμεινα έξω πολλούς μήνες. Η πρόταση ήταν καλή, 17 εκατομμύρια δραχ. 12εκ. θα έπαιρνε ο Ολυμπιακός και 5.εκ. εγώ.
Όμως ο πρόεδρος κ. Γιώργος Ανδριανόπουλος δεν με έδινε λέγοντάς μου οι φίλαθλοι σε αγαπάνε τόσο πολύ που αν σε δώσουμε θα μας πάρουν με τις πέτρες. Δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Είχα δεσμό με την κοπέλα μου, την Ελενίτσα και έπρεπε να την πάρω μαζί μου. Πάω στον πατέρα της να μου δώσει την άδεια να την πάρω μαζί μου και μου το αρνήθηκε. Οπότε χάθηκε η ευκαιρία να παίξω στην Ιταλία.
-Και γιατί πήγατε στο αεροδρόμιο να φύγετε με τις βαλίτσες και σας γύρισε ο κόσμος πίσω;
Ήθελα να πάω στους ανθρώπους της Μπολόνια να τους ευχαριστήσω για την πρόταση και να τους εξηγήσω τους λόγους που δεν μπόρεσα να δεχθώ την μεταγραφή μου.
-Πως ήταν τα αποδυτήρια με έναν Θανάση Μπέμπη να τους πειράζει όλους ;
Ο Θανάσης ο Μπέμπης πέραν ότι ήταν το καλύτερο δεκάρι που γέννησε αυτή η χώρα ήταν πολύ πειραχτήρι και μας έφτιαχνε την διάθεση να κάνουμε καλύτερα πράγματα μέσα στο γήπεδο.
-Έχετε διατελέσει και Υπηρεσιακός προπονητής στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, σωστά;
Ναι για 1,5 μήνα αλλά το 1964 όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο με φώναξε ο Αδριανός Ντάνος και έγινα προπονητής στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Εκεί είχα την ευκαιρία να βγάλω πολλά παιδιά από τα χέρια μου στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού.
Ο Θανάσης Αγγελής έπαιζε εξτρέμ και του άλλαξα εγώ θέση αριστερό μπάκ και έκανε πολύ μεγάλη καριέρα τον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ελλάδος. Επίσης ο Βασίλης Σιώκος εγώ τον γύρισα πίσω από τον Ιλισιακό τον είχαν διώξει και δούλεψε μαζί μου και έγινε ο στυλοβάτης της καλύτερης άμυνας του Ολυμπιακού όλων των εποχών μαζί με τα άλλα παιδιά
Παναγιώτη Κελεσίδη, Γιάννη Γκαϊτατζή, Λάκη Γκλέζο. Ακόμη από τα χέρια μου βγήκαν οι Πέτρος Καραβίτης Μελέτης Περσίας Μίλτος Κουμαριάς Απόστολος Κόης κ.α.
Τι σημαίνει για τον Ηλία Υφαντή ο Ολυμπιακός σήμερα? –
Για μένα ο Ολυμπιακός είναι η ζωή μου, η αναπνοή μου. Εγώ δύο αγάπες έχω την γυναίκα μου και τον Ολυμπιακό γι αυτόν δίνω και την ζωή μου και γι αυτό είμαι πάντα δίπλα του.