Δεκαπενταύγουστος, σήμερα, το «Πάσχα του καλοκαιριού» και χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στους ναούς, σε καθε γωνιά της χώρας.
Το επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων είναι η Παναγία της Τήνου, όμως, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά, που συνοδεύεται από κάποιο τοπικό έθιμο.
Ο εορτασμός στη Παναγία Σουμελά αποκτά ιδιαίτερη αξία φέτος, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.
Στην Τήνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παραστεί στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού, του καταδρομικού «Έλλη».
Στον Καναδά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κιν. Αλλαγης, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη της ομογένειας.
Η Παναγία της Τήνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θυσίες της πατρίδας μας για ελευθερία, ενώ η εύρεση της εικόνας θεωρήθηκε από τους Έλληνες οπλαρχηγούς του 1821 συμβολική για την πορεία του αγώνα.
Ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας.
Το νησί της Μεγαλόχαρης γιορτάζει 200 χρόνια από το όραμα της Οσίας Πελαγίας
Η Χριστιανική Παράδοση λέει πως στις 9 Ιουλίου του 1822 η 12χρονη τότε Πελαγία είδε στον ύπνο της την Παναγία λέγοντάς της πόσο υπέφερε θαμμένη τόσα χρόνια κάτω από το χώμα.
Ανήμερα της γιορτής τελείται η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας και κατά τη διάρκειά της, ως είθισται, ο αρχηγός του Ναυτικού και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβαίνουν σε τορπιλάκατο και ρίχνουν στεφάνι στο σημείο όπου βυθίστηκε η φρεγάτα «Έλλη» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου 1940 από τους Ιταλούς. Οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί, που ακούγονται εκείνη την ώρα στο λιμάνι, προέρχονται από το «Κανονάκι της Έλλης» που σώθηκε από το κουφάρι του καραβιού και συντηρήθηκε.
Η θρησκευτική κατάνυξη του Δεκαπενταύγουστου βιώνεται και στην Πάρο, που ξεχωρίζει χάρη στην εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στο λιμάνι της Παροικιάς.
Κατά το έθιμο, μετά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική, χορό και άφθονο ντόπιο κρασί. Στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, δεκάδες καΐκια με αναμμένες δάδες φωτίζουν τη νύχτα και προσεγγίζουν την προβλήτα δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της γιορτής. Ακολουθεί δυνατό γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και χορό, με πρώτο και καλύτερο τον μπάλο.
Ένα από τα πιο ιστορικά παλαιοχριστιανικά αξιοθέατα, η Παναγιά Εκατονταπυλιανή, χτίστηκε το 326 από την Αγία Ελένη και ολοκληρώθηκε τον 6ο αι. από τον Ιουστινιανό. Κατά την παράδοση, η εκκλησία έχει 91 γνωστές πύλες, ενώ η εκατοστή θα αποκαλυφθεί από άγγελο όταν «θα πάρουμε την Πόλη».
Στην Καστανιά Βεροίας, η 1610η επέτειος της πανήγυρις της Παναγίας Σουμελά αποκτά ιδιαίτερη αξία φέτος καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή .
Στα υψώματα του Βερμίου όρους, κοντά στο χωριό Καστανιά, η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά αποτελεί το θρησκευτικό έμβλημα του Ποντιακού Ελληνισμού και εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε Δεκαπενταύγουστο.
Πάντων, δεσπόζει η προσευχή «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς».
Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑ και τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , στα https://peiraiotika.gr/
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.