Mετά από μία μεγάλη και δημιουργική πορεία από το 1928 έως σήμερα, ο Α.Σ Ποντίων Δραπετσώνας, έχει προχωρήσει στην ίδρυση και γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου.
Αν κάνουμε μία αναδρομή στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του συλλόγου, όταν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής έβρισκαν στη Δραπετσώνα νέο τόπο εγκατάστασης και είχαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα – και για χρόνια – σίγουρα οι πρωτεργάτες της ίδρυσης του συλλόγου δεν θα μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξη του συλλόγου, ούτε στα πιο αισιόδοξα όνειρά τους.
Κάποτε το γυναικείο ποδόσφαιρο στην ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν ήταν μία ιδέα συμβατή με την πραγματικότητα, αλλά τροφοδοτούσε με χιουμοριστική διάθεση παλιές ελληνικές ταινίες.
Εδώ και χρόνια, άσχετα αν δεν έχει μεγάλη προβολή, είναι πραγματικότητα και μάλιστα δημιουργική, με ποιοτικά χαρακτηριστικά που για τη μικρή βοήθεια που έχει, δεν πρέπει να αγνοηθούν, αντίθετα δείχνουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Μετά από ένα πρώτο αφιέρωμα στην ιστορία του συλλόγου, που ήδη έχουμε παρουσιάσει, επικοινωνήσαμε με τα στελέχη του γυναικείου τμήματος, που παρά τα προβλήματα της περιόδου λόγω της πανδημίας ως προς την έναρξη και την εξέλιξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, αγωνίζεται στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής γυναικών και παρουσιάζουμε το προφίλ της ομάδας.
To γυναικείο τμήμα έχει δύο ετών και την προηγούμενη περίοδο που ήταν και η πρώτη που συμμετείχε σε επίσημη διοργάνωση, κατάφερε να ανέβει από τη Γ’ Εθνική κατηγορία στη Β’ Εθνική όπου θα αγωνιστεί την τρέχουσα περίοδο 2020-2021.
Είχε τερματίσει πρώτη στον 5ο Όμιλο διατηρώντας την αήττητη πορεία της και έχοντας την καλύτερη άμυνα του ομίλου. Παρότι το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε λόγω των μέτρων για τον COVID-19, η άνοδος ήρθε απόλυτα δίκαια.
Η γυναικεία ομάδα ιδρύθηκε λόγω της «πίεσης» – ζήτησης που είχε το ποδόσφαιρο από αρκετές κοπέλες της περιοχής, ειδικά μετά από την επιτυχημένη πορεία μίας σχολικής ομάδας από την περιοχή, που ήταν το πρώτο κύτταρο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 δελτία εκ των οποίων ενεργή παρουσία έχουν 30 αθλήτριες.
Οι ηλικίες είναι από 13 έως 40 ετών και αν και υπάρχει αυτό το φαινόμενο της μεγάλης διαφοράς ηλικίας συνολικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο όπου δεν ισχύουν οι κατηγοριοποιήσεις ανά ηλικία, όπως στο ανδρικό, συχνά ο ανταγωνισμός βοηθάει τις μικρότερες σε ηλικία να εξελιχθούν ποδοσφαιρικά, αφού έχουν να ανταγωνιστούν παίκτριες που έχουν αναπτυχθεί περισσότερο και σωματικά και από εμπειρία.
Ο κόσμος που μαζεύεται στους αγώνες είναι κυρίως από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον και από τους ασχολούμενους με άλλα τμήματα του σωματείου, δεν έχουν προσελκυθεί ακόμα θεατές από ευρύτερους κύκλους.
Γενικά η ταύτιση του ποδοσφαίρου για χρόνια σαν «ανδρικό και δυναμικό σπορ» δημιούργησε για καιρό στερεότυπα για τη γυναικεία παρουσία.
Η οικονομική πίεση για τη λειτουργία των ερασιτεχνικών συλλόγων και των γυναικείων τμημάτων είναι μεγάλη και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια χορηγών, ενώ η πανδημία δεν βοηθάει και στη διοργάνωση εκδηλώσεων με τέτοιους στόχους.
Η ομάδα έχει έδρα το δημοτικό γήπεδο Δραπετσώνας «Γιάννης Βάζος», προπονήτρια είναι η Παρασκευή Διβανέ απόφοιτος ΤΕΦΑΑ (κάτοχος uefa C) και υπεύθυνος του γυναικείου τμήματος ο Αντώνης Λιανόπουλος.
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος