Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Περάματος κ. Γιάννη Λαγουδάκη, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, η οποία είχε ως αντικείμενο την επικαιροποίηση των θέσεων των Δήμων αναφορικά με το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Αττικής.
Οι 5 Δήμοι της Αντιπεριφέρειας του Πειραιά (Δήμος Περάματος, Δήμος Πειραιά, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νίκαιας-Ρέντη) είχαν διαμορφώσει ως κοινή θέση το 2016, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την ανάγκη αποκεντρωμένης διαχείρισης επί τη βάσει της χωροταξικής δημοκρατίας και της αρχής της εγγύτητας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, που στηριζόταν στο γεγονός πως η κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα αναλαμβάνει ό,τι της αναλογεί, οι Δήμοι είχαν συμφωνήσει πως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, εκεί που λειτουργεί σήμερα ο ΣΜΑ Σχιστού, μπορεί να λειτουργήσει μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στο πλαίσιο των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με 2 βασικές, καθαρές προϋποθέσεις.
Αφενός μεν, να προβλεφθούν χωροθετήσεις και για όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, κι αφετέρου η χωρητικότητα της μονάδας ΜΕΑ του Πειραιά, να καλύπτει αυστηρά μόνο τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά διαχειρίσιμη.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι εξής: ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς, καθώς και ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε επικοινωνία του με τον Δήμαρχο Περάματος επιβεβαίωσε τη θέση του Δήμου Πειραιά, όπως είχε εκφραστεί το 2016 και βρίσκεται σε αρμονία με τις αντίστοιχες θέσεις των άλλων γειτονικών Δήμων, για την ανάγκη αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία με τους Δημάρχους των γειτονικών Δήμων, όπως εξάλλου είχε συμβεί και με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της COSCO, όπου υπενθυμίζεται πως οι 5 Δήμαρχοι κατέθεσαν ένα κοινό υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στο οποίο εξέφραζαν την πλήρη αντίθεσή τους στις διαδοχικές επιβαρύνσεις που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από παλιές και νέες οχλούσες δραστηριότητες.
Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η τηλεδιάσκεψη επιβεβαίωσε τη βούληση των Δημάρχων, ώστε η Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά να αναλάβει τη διαχείριση που της αναλογεί στο πλαίσιο της χωροταξικής δημοκρατίας, κι όχι να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με απορρίμματα άλλων περιοχών, όπως δυστυχώς προκύπτει από τις εξαγγελίες της Περιφέρειας Αττικής, αφού ο προτεινόμενος σχεδιασμός δεν καλύπτει καμία από τις δύο προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Επιδιώκουμε μία λύση κοινωνικά δίκαιη, περιβαλλοντικά διαχειρίσιμη, χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις και σχέδια που δείχνουν ταξική μεροληψία από τη στιγμή που επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τις ίδιες περιοχές.
Το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής με τις δύο προτεινόμενες χωροθετήσεις στο Σχιστό Περάματος και στη Φυλή είναι υπερσυγκεντρωτικό, επαναφέρει φαραωνικές αντιλήψεις και μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.
Πάγια θέση μας είναι πως κάθε Περιφερειακή Ενότητα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων που παράγει».