ΚΥΘΗΡΑ.
Με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των χωριών στο έργο SmartRural21, ανάμεσά τους πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου η πρώτη διαδικτυακή Ακαδημία Έξυπνων Χωριών Smart Village Academy .
Όπως αναφέρει η Κατερίνα Κασιμάτη, γεωπόνος, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και project manager του ΓΠΑ που συμμετέχει στο έργο, ήταν να δώσει έμπνευση και μια ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των χωριών,
προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη δράσεων για στρατηγικές ‘‘‘Έξυπνων Χωριών’’ (Smart Villages).
Η εκδήλωση βασίστηκε στην αξιοποίηση των πρώτων εμπειριών από τα πέντε προεπιλεγμένα χωριά, για να προωθήσει την ανάπτυξη ικανοτήτων και κατάρτισης για όλα τα χωριά που συμμετέχουν, ώστε να επιτευχθεί η εισαγωγή τους στα αναγκαία βήματα, στάδια και συγκεκριμένα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διαδικασία ανάπτυξης στρατηγικής “Έξυπνων Χωριών”».
Τη συγκεκριμένη στιγμή, στο έργο, εκτός από τα πέντε προεπιλεγμένα χωριά, έχουν επιλεγεί μετά από αξιολόγηση επιπλέον 12+4 χωριά από όλη την Ευρώπη. «Θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος (συνολικά 736 υποβληθείσες αιτήσεις), η διαχείριση του έργου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισαν να προσφέρουν μια νέα μοναδική ευκαιρία σε όλα τα ενδιαφερόμενα χωριά να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν βήμα-βήμα στρατηγικές και λύσεις ‘‘Έξυπνου Χωριού’’ με τον ίδιο ρυθμό με τα συμμετέχοντα χωριά SmartRural21, τα επονομαζόμενα ως Come Along! (Έλα Μαζί!)», εξηγεί η κα Κασιμάτη.
Όπως διευκρινίζει, «το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στρατηγικής ‘‘Έξυπνου Χωριού’’ είναι το τέλος του έτους για όλα τα επιλεγμένα χωριά, με σκοπό την έναρξη της εφαρμογής των σχεδίων αυτών τον Ιανουάριο του 2021».
Χρήση τεχνολογιών στα Κύθηρα
Με γενικό στόχο να προωθήσει και να εμπνεύσει τις κοινότητες της υπαίθρου και ευρύτερα τις αγροτικές περιοχές να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν προσεγγίσεις και στρατηγικές «Έξυπνων Χωριών» (Smart Villages) σε όλη την Ευρώπη, στο έργο SmartRural21 είχε γίνει μία προεπιλογή πέντε χωριών, μεταξύ των οποίων και τα Κύθηρα.
Όπως εξηγεί η κα Κασιμάτη, «μία από τις προτεινόμενες δράσεις εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου ‘‘Έξυπνου Χωριού’’ στο νησί των Κυθήρων περιλαμβάνει την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που μπορούν να εφαρμοστούν στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή.
Στόχος είναι να προωθηθούν η αγροτική και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο νησί, να ενισχυθεί η παραγωγή τοπικών προϊόντων, κυρίως η παραγωγή ελαιολάδου, μελιού, καθώς και αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων, διατηρώντας το φυσικό τοπίο, τα οικοσυστήματα και
τη βιοποικιλότητα των Κυθήρων. Η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού μέσω της εκπαίδευσης, τόσο των ενεργών όσο και των μελλοντικών επαγγελματιών στον πρωτογενή τομέα, επιτρέπει τη μεταφορά γνώσεων, την εισαγωγή βιώσιμων γεωργικών συστημάτων και τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής. Επιπλέον, διάφοροι τύποι συλλογικών δράσεων σε επίπεδο παραγωγών μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά την ανταλλαγή πόρων, πληροφοριών καιβέλτιστων πρακτικών.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί με τη μορφή οργανώσεων παραγωγών μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω ως εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυθηραϊκών προϊόντων στις αγορές. Τέλος, η εκπροσώπηση του τομέα από νέους επιστήμονες θα προσελκύσει περισσότερα νεαρά άτομα, ένα αποτέλεσμα ύψιστης σημασίας, δεδομένου ότι ο γεωργικός τομέας στα Κύθηρα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πάσχει από δημογραφική ανισορροπία».