Ο Αστέριος Μπέλας ήταν για την εποχή του 100 χρόνια μπροστά. Φυσικά εκείνη την εποχή της δεκαετίας 1950-60 δεν υπήρχαν ακόμα οι υπολογιστές και τα κομπιούτερ, κι όμως για τον Αστέριο υπήρχε ήταν ο ίδιος κομπιούτερ.
Άν αποφασίσετε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη θα καταλάβετε γιατί έκανα μια τέτοια εισαγωγή και πρόλογο για τον μοναδικό εν ζωή 90 χρονο Αστέριο Μπέλα που ήταν ταυτόχρονα προσέξτε: Ποδοσφαιριστής, Αρχηγός της ομάδος του Παναιγιαλείου, Πρόεδρος, Προπονητής,Παράγοντας, και Σκάουτερ για την ομάδα του τον Θρυλικό Παναιγιάλειο. Όλα περνούσαν από τα χέρια του. Ξεκινάμε την συνέντευξη.
Ήταν 21 Ιανουαρίου 2017 στο δικό του Ασφαλιστικό γραφείο στην Καισαριανή:
–Κ. Μπέλα σας ακούω και σας διαβάζω πάνω από 60 χρόνια σήμερα ήρθε η στιγμή να σας γνωρίσω κι από κοντά και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή.
Να ξεκινήσω ποια ήταν η πρώτη σας ομάδα που παίξατε ποδόσφαιρο;
—Ξεκίνησα το 1946 από την ομάδα της πατρίδας μου τον Ολυμπιακό Βόλου το 1946 στα 16 μου χρόνια έχω γεννηθεί 24 Απριλίου 1930 το πρώτο μου παιχνίδι ήταν με τον Μπαγασητικό και έγραφε η τοπική εφημερίδα ο Ολυμπιακός με γκολ του νεαρού Αστεριού νίκησε με 1-0 .
—Πότε έρχεστε στην Αθήνα;
—- Το 1948 μου φτιάχνει η μάνα μου πλαστά χαρτιά να πάω εθελοντής στην Αεροπορία και το 1950 παίρνω το λεωφορείο για να πάω στην Καισαριανή βρέθηκα στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρος και στα αποδυτήρια βλέπω τον γνωστό μου από τον Ολυμπιακό Βόλου Γάσπαρη και μου λέει δεν έρχεσαι να παίξεις εδώ γιατί δεν έχω παίκτες για την άμυνα;
Εγώ άλλο που δεν ήθελα μου βγάζουν πλαστό δελτίο με το όνομα Αραπάκης που ταίριαζε η φυσιογνωμία μου. Και έπαιξα τρία χρόνια μπάκ και πήραμε τρία πρωταθλήματα από την Γ κατηγορία στη Β κατηγορία και στην Α2 κατηγορία. Το 1954 πήγα στον Απόλλωνα Αθηνών με τιμωρία 2 χρόνια μαζί με τον Σάββα Παπάζογλου. Όμως τον Δεκέμβριο βγήκε ένας νόμος που έλεγε όποιος παίκτης θέλει να πάει επαρχία μπορεί να πάει, και αναγκάστηκα να πάω πάλι στον Ολυμπιακό Βόλου.
1954-55 παίζω εκεί αλλά εγώ ήθελα να πάω στον Απόλλωνα και μου λέει αυτός ο μέγας παράγοντας και πρόεδρος Κώστας Οικονόμου ρε Αστέριε έχω καλά μπακ στον Απόλλωνα τον Χρόνη και τον Κορωνάρχη δεν πας στον Ατρόμητο Πειραιώς; Και πήγα με Παπαγεωργίου Χόβρη και πιτσιρικάς ο Γιώργος Σιδέρης, πήρα 8.000 δραχ. για ένα χρόνο.
—Πότε πήγατε στο Αίγιο εδώ είναι όλη η ιστορία, με την «Λεγεώνα των Ξένων»
—-31 Ιουλίου 1958 έρχομαι εδώ τώρα που καθόμαστε ήταν το καφενείο του πεθερού μου και απέναντι τα γραφεία του Εθνικού Αστέρος Γ κατηγορίας. Μου λέει ο Ζώγας που τον είχα προπονητή στο Βόλο πας στον Παναιγιάλειο; τι να κάνω στον Παναιγιάλειο του λέω, υπέγραψε μου λέει και θα πάρουμε τρεις χιλιάδες, πάρτα εσύ τα τρία χιλιάρικα και υπογράφω στο Αίγιο είχε μεσολαβήσει ο Άρχοντας του Αιγίου και πρόεδρος της ομάδος Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος προπολεμικά έπαιρνε την μεικτή Θεσσαλονίκης μια βδομάδα στο Αίγιο και την κρατούσε με δικά του έξοδα
. Το Αίγιο είχε ιστορία με τους ξένους παίκτες. Ξεκινάμε το πρωτάθλημα για να ανέβουμε στα μεγάλα σαλόνια. Έγινε κουβέντα να συσταθούν 10 ομάδες για ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα για την περίοδο 1958-59. Η Παναχαϊκή ήταν πρωταθλήτρια Πατρών και θα παίζαμε οι δυο πρώτοι για να βγει η ομάδα στις 10 του Εθνικού πρωταθλήματος.
Παίζουμε το πρώτο παιχνίδι στο Αίγιο και νικήσαμε 1-0. Στην Πάτρα χάνουμε 3-0 και έπρεπε να παίξουμε το μπαράζ στο Μεσολόγγι,δεν έπαιζε ρόλο η διαφορά τερμάτων. Εκεί λέω στον πρόεδρο έχουμε λεφτά για πριμ στους παίκτες; όχι μου λέει ο πρόεδρος. Δεν πειράζει λέω θα δώσω εγώ όλα τα πρίμ στους παίκτες και έτσι πήραμε το παιχνίδι .Ήμασταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα από το Νότο στο πρώτο Εθνικό πρωτάθλημα αφού βγήκαμε πρωταθλητές του Νότου και από το Βορρά είχε βγει η Δόξα Δράμας.
Από την Αθήνα ο Παναθηναϊκός η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος, από τον Πειραιά ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός, από Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ, Άρης, και Καλαμαριά. Γίνεται το πρωτάθλημα με τις 10 ομάδες και στο Αίγιο νικάμε τον Ολυμπιακό, 1-2-1959 με 1-0 το γκολ ο Μαργαρίτης 48″, ισοπαλία με ΑΕΚ 2-2 χάναμε με 2-0 και βάζει 2 γκολ ο Λάκης Σοφιανός. Με τον Παναθηναϊκό 1-1 πρωταθλητής βγήκε ο Ολυμπιακός για 6η συνεχόμενη χρόνια είχε μεγάλη ομάδα όλοι οι παίκτες ήταν διεθνείς. Εγώ έπαιξα όλα τα ματς αριστερό μπακ γιατί από δεξιά έπαιζε ο Δερμάτης, μόνο με τον Ολυμπιακό δεν έπαιξα.
Εγώ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήμουν το μπαλαντέρ. Μέχρι το 1960 έπαιζα μπάλα ήμουν αρχηγός προπονητής και παίκτης. Στην επόμενη χρονιά 1959-60 οι ομάδες έγιναν 16 και μπήκαν Απόλλων Αθηνών, Ηρακλής, Προοδευτική, Παγκορινθιακός, Μέγας Αλέξανδρος, και ΑΕ. Νικαίας. Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα Α Εθνικής κατηγορίας, με πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό.
— Πότε σας ψήφισαν στην συνέλευση με 135 ψήφους Γενικό Αρχηγό του Παναιγιαλείου;
—-Το 1960 μου λέει ο πρόεδρος έχουμε 135 μέλη τα 85 είναι δικά μας και τα 50 είναι οι πλούσιοι αντιπολίτευση, που δεν σε θέλουν αλλά μην φοβάσαι τα κουκιά είναι μετρημένα. Ο Χρήστος Αρφάνης ένας δισεκατομμυριούχος του Αιγίου είχε κάνει το έργο στην «Κακιά Σκάλα, και είχε φέρει και πολλά χρήματα από την Σαουδική Αραβία έλεγε στο πρόεδρο αφήστε τον Αστέριο Μπέλα είναι ικανός να κάνει τα πάντα.
Από την άλλη μεριά όμως της αντιπολιτεύσεως με πιάνει ο Δήμαρχος του Αιγίου και μου λέει σε ευχαριστούμε για ότι έχεις κάνει μέχρι τώρα στην ομάδα αλλά πρέπει να αποχωρήσεις γιατί είσαι ξένος. Γίνεται αυτό γνωστό ότι θέλουν να με διώξουν και ο κόσμος αντέδρασε εναντίον όσων ήθελαν την αποχώρηση Μπέλα. Εγώ είχα βοηθήσει πολύ κόσμο με τον τρόπο μου, και ήμουν σε όλη την πόλη αγαπητός, είναι μεγάλο πράγμα να έχεις άριστες δημόσιες σχέσεις. Γίνεται η ψηφοφορία της συνελεύσεως και με ψηφίζουν και οι 50 της αντιπολιτεύσεως και μου λέει ο Δήμαρχος κι εγώ σε ψήφισα γιατί φοβήθηκα τον κόσμο.
Παίρνω την ομάδα πάνω μου χωρίς να κρατάω προπονητή πάνω από ένα μήνα για να γυμνάζει τους παίκτες και μετά τον έδιωχνα τον προπονητή. Εγώ ήμουν προπονητής, αρχηγός της ομάδος, παράγοντας, τα πάντα όλα περνούσαν από τα χέρια μου. Το πρωτάθλημα το βγάλαμε με 11 παίκτες και δυο κυνηγούς. Την περίοδο 1961-62 παίζουμε στο Αγρίνιο αγώνα με την Κόρινθο για την παραμονή μας στην Α Εθνική κατηγορία Παναιγιάλειος- Κόρινθος. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι ο Θανάσης Μέρμηγκας ήταν προφανές ότι θα υποστήριζε την Κόρινθο λόγω καταγωγής.
Την Κυριακή είχαν διαιτητεύσει τρεις Βέλγοι διαιτητές τον αγώνα κυπέλλου Ολυμπιακού Παναθηναϊκού. Παίρνω τηλέφωνο τον Γιώργο Αντριανόπουλο Υπουργός Ναυτιλίας, και του λέω να μεσολαβήσει να παραμείνουν οι ξένοι διαιτητές για να παίξουν και στο παιχνίδι το δικό μας. Ο Γιώργος Αντριανόπουλος δέχθηκε το αίτημά μου, γιατί ήμουν σύμβουλος της ομοσπονδίας και έκλεινα προς τον Ολυμπιακό το μπαλαντέρ στην ουσία έκανα με τις ομάδες του ΠΟΚ παίρνει τηλέφωνο λοιπόν τον κ. Μέρμηγκα να γίνει δεκτό το αίτημα στον κ.Μπέλα γιατί το είχα ζητήσει νωρίτερα από τον κ. Μέρμηγκα και δεν το δέχθηκε. Έτσι παίξαμε με τους ξένους διαιτητές νικήσαμε την Κόρινθο με 2-1 και παραμείναμε στη Α Εθνική και έπεσε η Κόρινθος.
—Πότε ξανά κέρδισε ο Παναιγιάλειος τον Ολυμπιακό;
—Ήταν 10-2-1963 παίζουμε με ξένους διαιτητές στο Αίγιο 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Εγώ κάτι έπρεπε να κάνω για να νικήσω τον Ολυμπιακό ξανά. Πάω και βρίσκω τον ξένο διαιτητή στο ξενοδοχείο που διέμενε είχα τα μέσα. Του λέω στα Αγγλικά Ολυμπιακός θα είναι με black white color Παναιγιάλειος red white color γιατί είχα υπόνοιες ότι θα μας έπαιζε 30-70 υπέρ του Ολυμπιακού.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο διαιτητής μπερδεύτηκε με τα χρώματα και μας παίζει εμάς 70-30 στο 34″ σκοράρει ο Αργυρόπουλος και κάνει το 1-0 στο 44″ ο Κώστας Πολυχρονίου μπαίνει ακάθεκτος στην περιοχή μας και τον ανατρέπει ο Καρακατσάνης, ο διαιτητής αντί να δείξει την βούλα του πέναλτι σφυρίζει φάουλ εναντίον του Ολυμπιακού!!!!!!!! έγινε ένας χαμός Πολυχρονίου Σιδέρης, Στεφανάκος, έπεσαν πάνω στο διαιτητή διαμαρτυρόμενοι δίκαια και ο διαιτητής δείχνει κόκκινη κάρτα και βγάζει έξω τον Πολυχρονίου!!!!!!, συνεχίστηκε το ματς κανονικά και έληξε 1-0. υπέρ του Παναιγιαλείου.
—Υπάρχει και μια νίκη του Ολυμπιακού στο Αίγιο με 2-5;
—Ναι έχεις δίκιο ήταν 29-9-1963 το ημίχρονο τελειώνει με 1-1 στο 19″ ο Σιδέρης κάνει το 0-1 με πέναλτι, στο 32″ ισοφαρίζει ο Μιχάλης Ξανθάκης. Στο Β μέρος στο 48″ ο Ξανθάκης κάνει το 2-1. Από εκεί και πέρα έγιναν διάφορα σε βάρος του Παναιγιαλείου ο ξένος διαιτητής αποβάλει τον Αγανιάν και τον Κόλια και τραυματίζεται ο Αργυρόπουλος, στην ουσία ο Παναιγιάλειος μένει με 8 παίκτες. Η βροχή ήταν δυνατή έτσι ο Κυπριανίδης που διακρινόταν στη λάσπη μας βάζει τρία γκολ στο 62″ 83″ 89″ και ένα έβαλε ο Παύλος Γρηγοριάδης και το παιχνίδι τελειώνει με 2-5.
—Για πέστε μας δυο λόγια για τον Μιχάλη Ξανθάκη ήταν μεγάλος παίκτης πώς ήρθε στο Αίγιο;
—Ο Μιχάλης Ξανθάκης ήταν ο «Σίβορι» της Ελλάδος, αν έκανε καλή ζωή. Τον πήρα από τον Ολυμπιακό είχε έρθει στον Ολυμπιακό από την Νίκαια, αλλά δεν τον έβαζαν να παίξει λόγω του χαρακτήρα του επειδή δεν ήταν καλό παιδί. Μια μέρα πάω και τον βρίσκω να παίζει χαρτιά του λέω θα σου δώσω 10.000 δραχ. παίζουμε την Κυριακή με την ΑΕΚ θέλω να παίξεις και να βάλεις 2 γκόλ. Πράγματι τον έχω στην ενδεκάδα στο Α ημίχρονο η ΑΕΚ κερδίζει με 0-2. Στο Β ημίχρονο ο Ξανθάκης ισοφαρίζει τον αγώνα σε 2-2 τα σχόλια δικά σας.
—Υπάρχει ένα γεγονός την περίοδο 1961-62 ότι σε μια μέρα κάνατε 31 μεταγραφές;
—Αυτό είναι αλήθεια είχα το ασφαλιστικό μου γραφείο στην Ομόνοια και είχαν μαζευτεί 100 ποδοσφαιριστές να μεταγραφούν στον Παναιγιάλειο. ήταν 31 Ιουλίου και τελείωναν οι μεταγραφές. Έχω συνεννοηθεί με το Ταχυδρομείο Αιγίου και έχω πάρει μια σφραγίδα 31 Ιουλίου, και κάνω μεταγραφές μέχρι 16 Αυγούστου. Όταν διαμαρτυρήθηκε ο Μέρμηγκας για τον Σάββα Παπάζογλου ότι το δελτίο του ήρθε 16 Αυγούστου καθυστερημένα, του είπα κ. Μέρμηγκα το στείλαμε με την πόστα και γι αυτό άργησε να έρθει στην Αθήνα γέλασαν όλοι.
—Πώς έγινε η μεταγραφή του Γρηγόρη Αγανιάν το 1964 στον Ολυμπιακό;
—Τον Αγανιάν τον είχα πάρει από την ΑΕ Νικαίας με μια εμφάνιση φανέλες και παπούτσια αξίας 4.000 δραχ. το 1962. Μετά από δύο χρόνια ήθελα να τον πουλήσω αλλά δεν τον ζήταγε καμία ομάδα. Παίρνω τηλέφωνο τον φίλο μου Τσώμο αρχηγό του ΠΑΟΚ κάναμε πολύ παρέα και στα μπουζούκια, και βγάζουμε μια φωτογραφία οι δυό μας με τον Αγανιάν στο Ξενοδοχείο, και γράφεται στις εφημερίδες ότι ο Αγανιάν παίρνει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ!!!
Με παίρνει τηλέφωνο ο Σιφαλάκης του Ολυμπιακού και μου λέει καλά θα δώσεις τον Αγανιάν στον ΠΑΟΚ; εσύ τον Ολυμπιακό υποστηρίζεις. Τι να κάνω πρόεδρε του λέω μου δίνουν 200.000 δραχ. Θα στα δώσω εγώ μου λέει αλλά με γραμμάτια δεν έχω μετρητά. Μου έδωσαν και 5 μεγάλα ονόματα παικτών, Τσανακτσή, Θανάση Λουκανίδη, Κώστα Παπάζογλου, Σωτήρη Γκαβέζο και Στέλιο Ψύχο. Έτσι λοιπόν έδωσα τον Αγανιάν στον Ολυμπιακό και έκανε καριέρα έπαιξε και στην Εθνική Ελλάδος πήγε και στην Ελβετία και έπαιξε σε μια ομάδα.
—- Είχατε καθιερώσει μισθό στους ποδοσφαιριστές του Παναιγιαλείου;
— Βεβαίως 1200. κάθε μήνα, 300 δραχ. στην νίκη και 600 δραχ για τις ομάδες του ΠΟΚ σε ισοπαλίες και ήττες τίποτα. Ήταν μια κίνηση που δεν άρεσε στις ομάδες του κέντρου που ακόμα έδιναν στους παίκτες τους ψίχουλα μόνο σε νίκες έδιναν κανένα χιλιαρικάκι.
Είχα τρείς τερματοφύλακες τον Σταμπέλο, Τσανακτσή, και τον Βόμβα, ΄πήγε στον Παναθηναϊκό και δεν έπιασε μετά πήγε στη Γερμανία και πέθανε μικρός. Ο Σταμπέλος σε τρία παιχνίδια δεν είχε φάει γκολ, για να δώσω ευκαιρία να παίξει ο Τσανακτσής έλεγα στον Σταμπέλο ρε Βαγγέλη πάρε ένα χιλιάρικο να πάς στα μπουζούκια για να μην παίξεις αύριο εσύ.
— Πώς έγινε η μεταγραφή του Μιχάλη Κρητικόπουλου στο Αίγιο από τον Αστέρα Καισαριανής;
— Το 1965 ο Απόλλων Αθηνών έδινε 25.000 δραχ. η ΑΕΚ 30.000 Δραχ. Μπαίνω κι εγώ στη μέση βγάζω τα διπλά πάνω στο τραπέζι 60.000 και τον φέρνω στο Αίγιο,για ένα χρόνο το 1966 τον πουλάω στον Δημήτρη Καρέλλα του Εθνικού 550.000 χραχ. σε γραμμάτια. Εγώ το 1966 φεύγω από το Αίγιο για λόγους υγείας της γυναίκας μου.
Το 1973 ο Κρητικόπουλος πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό με 12 εκατομμύρια δραχ. κάνοντας μεγάλη καριέρα. Έτσι εγώ έκανα τις μεταγραφές σήμερα στην Ελλάδα τις κάνουν οι Μανατζαραίοι βάζοντας τα μισά λεφτά στη τσέπη τους και με παίκτες αμφιβόλου αξίας.
—Πόσοι παίκτες ήρθαν στο Αίγιο στη δική σας εποχή από τις ομάδες του κέντρου.
— Έχουμε και λέμε από Ολυμπιακό ήρθαν Λάκης Σοφιανός, Στάθης Τσανακτσής, Στέλιος Ψύχος, Κώστας Παπάζογλου, Σωτήρης Γκαβέζος, Θανάσης Λουκανίδης, Σάββας Παπάζογλου, Βασίλης Μποτίνος, Αντώνης Δερμάτης, Νίκος Κριμιτζάς, Στέργιος Στεργίου, Νίκος Αλέφαντος, Βαγγέλης Μίλησης
. Από Παναθηναϊκό Κώστας Τουμπέλης, Βαγγέλλης Σταμπέλος, Κώστας Νικολαϊδης,Zαφειρόπουλος, Κ. Αγγελόπουλος, Φυλακτός, και Χρήστος Νικολαϊδης τους βρήκα εκεί. Από τον Απόλλωνα Δημήτρης Μουστάκας, Δαράκης, Νίκος Σιμιγδαλάς, Γερούκαλης, Σανιόγλου. Από την ΑΕΚ Βερνέζης ,Αργυρόπουλος, Νταϊσπάγγος, Λάκης Εμμανουηλίδης, Κουλίδης, Μιχάλης Σιμιγδαλάς.
—-Πότε ξαναγυρίσατε στον Παναιγιάλειο;
—-Την περίοδο 1972-73 ήταν στη Β Εθνική καί παίρνω από τον Πανιώνιο τον Βασίλη Μποτίνο με 300.000 δραχ. του υπογράφω 6 γραμμάτια των 50.000 και τα σκίζει ο Βασίλης επειδή θα του τα έδινα εγώ τα χρήματα. Όλοι οι Αθηναίοι παίκτες μαζεύονταν Αγ. Κωσταντίνου 12 στην Ομόνοια καί τους έβαζα στο πούλμαν της χαράς κάθε Σάββατο στης 8 το βράδυ για το Αίγιο όταν είχαμε παιχνίδι την Κυριακή.
—Πέστε μου τώρα ο Λάκης Σοφιανός πόσο μεγάλος παίκτης ήταν;
—-Αν δεν έκανε αυτές τις κακές πράξεις θα ξεπερνούσε και τον Μαραντόνα . Ήταν φτωχόπαιδο της Γούβας, σαλταδόρος της κατοχής ανέβαινε στα Γερμανικά αυτοκίνητα και πέταγε το ψωμί στους πεινασμένους ανθρώπους. Έμαθε μικρός να παίζει μπάλα, να αγαπάει τους ανθρώπους αλλά και να κλέβει να ζει επικίνδυνα. Μου έλεγε ο Καραπατής έχω φάει χίλια γκολ αλλά τα γκολ του Σοφιανού δεν τα έβλεπα πως έμπαινε η μπάλα μέσα ήταν σαν γάτος πεταγόταν ξαφνικά και με ένα άγγιγμα της μπάλας γκολ. Σε ένα ματς Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός βγαίνουν στη μπάλα Θεοδωρίδης Ρωσίδης Σούλης και πετάγεται ο Σοφιανό ς σαν αίλουρος ένα ΤΑΚ της μπάλας γκολ. Ο Λάκης Σοφιανός είχε άδοξο τέλος το 1965 φεύγει μόνος του για την Γερμανία κάνει διάφορες κομπίνες όπως συνήθιζε να κάνει τους ρίχνει όλους τους συνεργάτες του και όταν το 1970 επέστρεφε με το τρένο στην Ελλάδα όταν πέρναγε από Γιουγκοσλαβία μπαίνουν μέσα αυτοί που είχαν πιαστεί κορόιδο, του παίρνουν όλα τα λεφτά και τον πετάνε έξω από το τρένο χάνοντας το ένα του χέρι και οδηγούσε μετά όταν έγινε καλά με το ένα χέρι. Τον βοήθησα.
όσο μπορούσα, και τον έβαλα φύλακα στον ιππόδρομο, του είχα βαφτίσει και την κόρη του. Όμως δεν ήταν το καλό παιδί ξανά στίς φυλακές για μικροκλοπές 7 χρόνια, στον Κορυδαλλό και επέλεξε τον θάνατο στις 2 Αυγούστου 1989 μέσα στις φυλακές,πριν κλείσει τα 60 του χρόνια, η παλιά δόξα των γηπέδων, αβοήθητος και απροσάρμοστος, χωρίς να τον βοηθήσει η πολιτεία να σταθεί στα πόδια του, αυτά τα χρυσά πόδια που κάποτε ξεσήκωνε τις εξέδρες.
—Πάμε τώρα σε κάτι άλλο ποιόν θεωρείς κατά την γνώμη σου καλύτερο Νο 10 στην Ελλάδα όλων των εποχών Δομάζος η Μπέμπης;
—-Δομάζος γιατί κι ο Μπέμπης μεγάλος παίκτης αλλά λιλιπούτειος. Ο Δομάζος είχε μεγαλύτερη διάρκεια πάνω από 20 χρόνια μέσα στα γήπεδα. Όποτε έβαζα ένα παίκτη να είναι η σκιά του μου έλεγε σε 10 λεπτά αρχηγέ δεν μπορώ άλλο Κουράστηκα. Τους έσκαζε όλους στο τρέξιμο, αυτός ο άνθρωπος ήταν υπερφυσικός δεν κουραζόταν ποτέ.
Αφού να σκεφτείς έκανε μεγάλο παίκτη τον Αντωνιάδη που δεν ήξερε μπάλα. Ο Αντωνιάδης πώς πήγε στον Παναθηναϊκό; θα έπαιζε η Εθνική Ενόπλων στην Ξάνθη και δεν συμπλήρωνε ενδεκάδα η Εθνική και έβαλαν τον Αντωνιάδη από την Ξάνθη να παίξει, τον είδε ο Παναθηναϊκός και τον πήρε το 1967.
—Ποιός κατά την γνώμη σας ήταν ο καλύτερος σέντερ φόρ όλων των εποχών;
—Κλασικό σέντερ φόρ ήταν ο Τσολιάς του Πανιωνίου και ο Βάζος του Ολυμπιακού, δεν βάζω τον Νεστορίδη γιατί έπαιζε μέσα δεξιά. Ο Υφαντής ναι ήταν κλασικός σέντερ φόρ.
—Πότε αποχωρίσατε οριστικά από το Αίγιο;
—Το 1978 έπαιζε η ομάδα περιφερειακό πρωτάθλημα και την ανέβασα κατηγορία. Εγώ επέστρεψα στην Καισαριανή για να ασχολούμαι, ακόμα και σήμερα με το ασφαλιστικό μου γραφείο.