Σπαρακτικές στιγμές ζουν οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο αεροδρόμιο της Μουάν, στη Νότια Κορέα. Τα συνεργεία έρευνας εντόπισαν και ανέσυραν τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους, που περιέχουν δεδομένα της πτήσης και ηχητικά αρχεία.
Ο Τζέον Τζε-γιουνγκ βλέπει και ξαναβλέπει το βίντεο με το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν η κόρη του και άλλοι 180 άνθρωποι να συντρίβεται σε ένα τοίχο και να τυλίγεται στις φλόγες στο αεροδρόμιο της Μουάν. Η κόρη του, η Μι-σόοκ, σκοτώθηκε. Εκείνος ακόμη δεν μπορεί να το πιστέψει. «Όταν είδα το βίντεο, το αεροπλάνο φαινόταν εκτός ελέγχου», είπε ο 71χρονος Τζέον. «Οι πιλότοι μάλλον δεν είχαν άλλη επιλογή. Η κόρη μου, που είναι μόλις 45, να τελειώσει έτσι. Είναι απίστευτο».
Η Μι-σόοκ ήταν ένα παιδί με τρυφερή καρδιά, είπε ο πατέρας. Την είδε για τελευταία φορά στις 21 Δεκεμβρίου, όταν του πήγε λίγο φαγητό στο σπίτι του και ένα δώρο, το ημερολόγιο της νέας χρονιάς. «Είναι πολύ πιο ευγενική από τον γιο μου, μερικές φορές με καλεί έξω για φαγητό», σχολίασε ο Τζέον, δείχνοντας τα τελευταία μηνύματα που έλαβε από εκείνην στο κινητό του.
Οι αρχές ανακοίνωσαν τα ονόματα ορισμένων από τα θύματα, προκαλώντας έκρηξη οργής και θλίψης μεταξύ των συγγενών τους που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο. Κάποιοι ούρλιαζαν, έκλαιγαν ή κατέρρευσαν στο πάτωμα της αίθουσας αφίξεων, όπου περίμεναν την επιστροφή των δικών τους ανθρώπων. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα DNA από τους συγγενείς για να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.
Η κόρη του Τζέον επέστρεφε στο σπίτι της, αφού πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων με φίλους στην Μπανγκόκ. Αφήνει πίσω της το σύζυγο και την έφηβη κόρη της. «Το νερό κοντά στο αεροδρόμιο δεν είναι βαθύ. Υπάρχουν και αγροί, με πιο μαλακό έδαφος από τον τσιμεντένιο διάδρομο. Γιατί δεν μπορούσε να προσγειωθεί εκεί;» διερωτήθηκε ο Τζέον.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, από την πρόσκρουση το αεροσκάφος «καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς». «Λόγω της διπλής πρόσκρουσης και της έκρηξης, οι περισσότεροι από τους επιβάτες εκτινάχθηκαν εκτός του αεροσκάφους. Δύο τυχερά μέλη του πληρώματος επιβίωσαν, στην ουρά» είπε ο Γέομ Ντονγκ-μπου, ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης. «Παλιά δούλευα σε ασθενοφόρα και έχω δει φρικτά πράγματα, όπως τροχαία δυστυχήματα, αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα», σχολίασε.
Η Μι-σόοκ αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά αποτυπώματά της και η οικογένειά της αναζητά τώρα ένα γραφείο τελετών κοντά στη γενέτειρά της, το Γκουανγκτζού, για να μεταφέρει εκεί τη σορό της. «Είχε σχεδόν επιστρέψει, για αυτό δεν χρειαζόταν να τηλεφωνήσει στην οικογένεια (για να αφήσει κάποιο τελευταίο μήνυμα). Νόμιζε ότι γύριζε στο σπίτι» είπε ο Τζέον.
Επταήμερο εθνικό πένθος και αναπάντητα ερωτήματα
Επταήμερο εθνικό πένθος μέχρι τις 4 Ιανουαρίου κήρυξαν οι αρχές της Νότιας Κορέας μετά και την επιβεβαίωση του τραγικού απολογισμού. Μεταξύ των 179 θυμάτων βρίσκεται και ένα τρίχρονο αγόρι καθώς και δύο γυναίκες από την ΤαΪλάνδη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες προέρχονταν από τη Νότια Κορέα.
Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Τζέιτζου δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν είχε ιστορικό ατυχημάτων και δεν υπήρχε καμία ένδειξη δυσλειτουργίας, ούτε σημειώθηκαν ασυνήθεις ενδείξεις κατά την αναχώρηση του αεροπλάνου από την Μπανγκόγκ. Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία της εταιρείας που λειτουργεί από το 2005.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επίσημης έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, ειδικοί επισημαίνουν ελλείψεις στην ανταπόκριση του προσωπικού εδάφους (πού βρίσκονταν δηλαδή τα πυροσβεστικά οχήματα και οι αφροί στο διάδρομο προσγείωσης). Από τη στιγμή του προειδοποιητικού σήματος του Πύργου Ελέγχου μέχρι το πρώτο σήμα ΣΟΣ παρήλθαν πάντως μόλις 3 λεπτά.
Οι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου ότι η σύγκρουση με σμήνος πουλιών δε θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα από μόνη της να προκαλέσει πλήρη απώλεια του ελέγχου του αεροσκάφους και εκτιμούν ότι υπήρξε συνδυασμός παραγόντων που οδήγησε στην τραγωδία.
Όπως επίσης έγινε γνωστό, Αμερικανοί ερευνητές συνδράμουν την αεροπορική αρχή της Νότιας Κορέας στην έρευνα για τα αίτοα της συντριβής.
«Η Τζιλ (η σύζυγός του) και εγώ, είμαστε συντετριμμένοι. Σκεφτόμαστε και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτήν την τραγωδία» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια» στη Σεούλ, πρόσθεσε.
Συλλυπητήρια από Ελλάδα και Κύπρο
Τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στη Νότια Κορέα εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανάρτησή του στο Χ το υπουργείο επισημαίνει: «Βαθιά θλίψη για το τραγικό περιστατικό με το αεροπορικό δυστύχημα στη Νότια Κορέα. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Συλληπητήριο μήνυμα και από το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, ενώ τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι.
Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑκαι τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , στα https://peiraiotika.gr/
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο https://www.tiktok.com/@stathisgiapappas3
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.