Η πρώτη ερώτηση που έκανα στον Κώστα Νεστορίδη ήταν αυτή:
–Πως όλα αυτά που έκανες και βλέπαμε μέσα στο γήπεδο Κώστα Νεστορίδη ποιος σου τα έμαθε;; που δεν τα ξανά είδαμε ποτέ από κανέναν άλλον ποδοσφαιριστή στον κόσμο.
— Νεστορίδης: Κανένας μόνος μου ούτε κι εγώ καταλάβαινα πως τα κατάφερνα όλα αυτά που έκανα, προφανώς ήταν έτσι το δικό μου στιλ, κάθε παίκτης έχει το δικό του τρόπο που κινείται μέσα στο γήπεδο.
— Κώστα Νεστορίδη είχα την τύχη να σε προλάβω στα γήπεδα μια 5 ετία 1960-65, όμως δεν σε είδα πολλές φορές γιατί είμαι Ολυμπιακός και πήγαινα στα παιχνίδια του Ολυμπιακού και σε έβλεπα μόνο στα παιχνίδια Ολυμπιακού – ΑΕΚ δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα ξανά βλέπαμε τις δικές σου ενέργειες και τον τρόπο που έβαζες την μπάλα στα δίχτυα.
Τον Κώστα Νεστορίδη ήταν πολύ εύκολο να τον συναντήσω στο Πρακτορείο ΟΠΑΠ που διατηρεί πολλά χρόνια στην Καλλιθέα ήταν 17 Δεκεμβρίου 2013.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν όταν του είπα ότι είμαι Ολυμπιακός μου απάντησε ως εξής: Οι Ολυμπιακοί φίλαθλοι με αγαπάνε περισσότερο από τους φιλάθλους της ΑΕΚ.
Κώστα Νεστορίδη είναι καταγεγραμμένο ότι ήθελες να πας στον Ολυμπιακό από μικρός το 1946 στα 16 σου χρόνια.
—Βεβαίως όλα αυτά είναι αλήθεια, θα τα πούμε στη συνέχεια με λεπτομέρειες.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την συνέντευξη:
Ναι, είναι αλήθεια ο ζωντανός θρύλος του Πανιωνίου, της ΑΕΚ και των Εθνικών μας ομάδων. Έχει πετύχει σε επίσημα παιχνίδια 330 γκολ και τα 507 με την Εθνική Ενόπλων αλλά ανεπίσημα.
Ο Κώστας Νεστορίδης γεννήθηκε στην Δράμα το 1930 και το 1933 μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αθήνα και η εφηβεία βρίσκει τον Νεστορίδη στα σοκάκια της Καλλιθέας άλλοτε ως λούστρος με το κασελάκι και άλλοτε ως πωλητής λαθραίων τσιγάρων. Κάθε απόγευμα παίζει στις αλάνες με μια μπάλα αυτοσχέδια με παλιές κάλτσες.
Το 1944 η οικογένεια Νεστορίδη μετακομίζει στην Πρέβεζα καθώς οι συνθήκες ζωής στην επαρχία στα χρόνια της κατοχής ήταν καλύτερες από την πρωτεύουσα.
Εκεί ο 14χρονος Κώστας έχει την ευκαιρία να δείξει για πρώτη φορά το ταλέντο του παίζοντας ποδόσφαιρο με Ιταλούς στρατιώτες οι οποίοι ενθουσιάζονται τόσο πολύ πού του προτείνουν να πάει στην Ιταλία για να αγωνισθεί και προβλέπουν ότι θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής.
Έξη μήνες αργότερα με την Απελευθέρωση, η οικογένεια Νεστορίδη επιστρέφει στην Αθήνα και ο Κώστας προσπαθεί να πιάσει δουλειά σε μια αποθήκη στο παλιό Φάληρο
.
Πίσω από την αποθήκη υπήρχε ένα γήπεδο όπου οι Άγγλοι Αξιωματικοί συνήθιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Στο ίδιο γήπεδο σύχναζε και ο Νεστορίδης και οι Άγγλοι δεν άργησαν να καταλάβουν ότι μπροστά τους είχαν ένα σπάνιο ταλέντο.
Ένας από αυτούς μια μέρα τον παίρνει από το χέρι και τον γυρίζει σπίτι του και ζητούν από τους γονείς του να τον αφήσουν να φύγει για την Αγγλία για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Οι γονείς του αρνούνται να τον αφήσουν να φύγει και ο Κώστας μένει στην Ελλάδα.
Σε ηλικία 15χρ. το 1945 ο Νεστορίδης παίζει τον πρώτον ποδοσφαιρικό αγώνα με την Ένωση Αγ.Νικολάου Καλλιθέας , τον παρακολουθεί ο Θεολόγος Μινάρδος και τον πηγαίνει να δοκιμασθεί στον Ολυμπιακό.
Το 1946 παίζει με την Β ομάδα του Ολυμπιακού εναντίον της Α ομάδας και του λένε είσαι πολύ καλός αλλά να πας ένα χρόνο στην Ελλάδα Μοσχάτου να γίνεις καλύτερος να δέσεις. Ο Ολυμπιακός δεν κατάλαβε ποτέ τι θησαυρός είχε κατέβει από την Καλλιθέα στο Καραϊσκάκη.
Εκεί παίζει ένα χρόνο με άλλο όνομα για να είναι ελεύθερος για μεγαλύτερη ομάδα. Βγάζει λοιπόν δελτίο με το ψευδώνυμο του αδελφού του Μπρίτζος Κωσταντίνος που μάζευε μπρούτζο και σίδερα.
Σε ένα ματς της Ελλάδας Μοσχάτου με την Νίκαια για την άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία την ώρα που γινόταν έλεγχος στα δελτία των παικτών ένας φίλαθλος από την εξέδρα φώναξε ότι δεν λέγετε Μπρίτζος αλλά Νεστορίδης.
Αμέσως ένας παίκτης του Πανιωνίου ο Σωτηριάδης που ήταν γείτονας με τον Νεστορίδη τον φυγαδεύει για να γλιτώσει τα δύο χρόνια αποκλεισμό.
Έτσι ο Σωτηριάδης βρίσκει την ευκαιρία να τον πάει ένα απόγευμα στη Νέα Σμύρνη στον Πανιώνιο για προπόνηση. Μέσα σε ένα τέταρτο κατάλαβαν τι ποδοσφαιριστή είχαν μπροστά τους και τον φώναξαν στο γραφείο να υπογράψει δελτίο, φωτογραφίες δεν υπήρχαν, αλλά για να μην τον χάσουν, οι φωτογραφίες θα έμπαιναν άλλη μέρα.
Ο Κώστας Νεστορίδης ξεκινά στον Πανιώνιο μια μεγάλη καριέρα από το 1948 μέχρι το 1955. Βγαίνει πρώτος σκόρερ στον Πανιώνιο από το 1951 έως το 1954.
Το 1955 τον ζητάνε οι ομάδες του ΠΟΚ και ο Εθνικός του Καρέλλα. Ο Κώστας Νεστορίδης έχει αποφασίσει να πάει στην ομάδα της προσφυγιάς στην ΑΕΚ και δίνει τον λόγο του στον Σεβαστάκη για την ΑΕΚ και παίρνει 50.000 δρχ. Όμως ο Πανιώνιος δεν δίνει μεταγραφή για την ΑΕΚ παρά μόνο για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Έτσι ο Κώστας Νεστορίδης πάει στην ομάδα της καρδιάς του στην ΑΕΚ με δύο χρόνια αποκλεισμό και ξεκινά την καριέρα του το 1957 και βγαίνει 5 φορές πρώτος σκόρερ το 1959 με 21 γκολ, το 1960 με πρωτάθλημα Α Εθνικής και 33 γκολ, το 1961 με 27 γκολ, το 1962 με 29 γκολ και το 1963 με 23 γκολ.
Το 1950 παρουσιάζεται εθελοντής στην Αεροπορία και αρχίζει η μηχανή των γκολ χωρίς να καταγραφούν πόσα και σε ποιες ομάδες σκόραρε με την Εθνική Ενόπλων που μετείχε στο πρωτάθλημα ΣΙΣΜ
Όταν έληξε η θητεία των δύο χρόνων δήλωσε άλλα τέσσερα χρόνια ανακληθείς και παρέμεινε στον στρατό έξη συνολικά χρόνια. Στην Ιταλία όμως σε ένα ματς με την Εθνική Ενόπλων το 1956 προέκυψε πολιτικό θέμα πώς ένας απλός στρατιώτης χωρίς να είναι Αξιωματικός μετέχει τόσα χρόνια στην Εθνική Ενόπλων και του έγινε πρόταση για μονιμότητα αλλά ο Νεστορίδης αρνήθηκε και αποσύρθηκε από την Εθνική.
Το 1965 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Κώστα Νεστορίδη. Οι συμπαίκτες του λένε ότι πρέπει να βρει τρόπο να φύγει από την ΑΕΚ διότι αν η ΑΕΚ πάρει το πρωτάθλημα οι εφημερίδες θα γράψουν ότι το πήρε ο Κώστας Νεστορίδης. Η ΑΕΚ δεν τον έδινε σε καμία Ελληνική ομάδα.
Ένας Έλληνοαυστραλός φίλος του ονόματι Οδυσσέας Λεκατσάς του πρότεινε να τον πάρει στην Αυστραλία στην ομάδα Ελλάς Μελβούρνης. Η μετανάστευση έγινε και τον Γενάρη του 1966 ο Κώστας Νεστορίδης φοράει την φανέλα της Ελλάς Μελβούρνης υπογράφοντας για ένα χρόνο με 150.000 δρχ.
Η ομάδα αυτή σε έξι αγώνες είχε 0 βαθμούς αλλά με την συμμετοχή του Νεστορίδη βγήκε πρωταθλήτρια και με πρώτο σκόρερ τον μάγο της μπάλας με 21 γκολ παρά τα 36 χρόνια του. Σε όλα τα γήπεδα που αγωνίζεται επικρατεί συνωστισμός από τα πλήθη των Ελλήνων της ομογένειας αλλά και Αυστραλών που συρρέουν να τον παρακολουθήσουν.
Στο τέλος της σαιζόν ένας Έλληνας που ήταν στην διοίκηση της ομάδας του προτείνει δύο μαγαζιά μεγάλα ένα ρεστοράν και ένα μπαρ για να υπογράψει άλλα δυο χρόνια συμβόλαιο. Όμως ένα βράδυ ο Νεστορίδης διαπιστώνει ότι στα μαγαζιά γίνεται μια ληστεία από μαφιόζους της εποχής και δεν αποφασίζει να υπογράψει.
Επιστρέφει στην Ελλάδα και η ΑΕΚ τον ζητάει να επιστρέψει στην ομάδα. Ο Κώστας δεν ενδιαφέρεται για την ΑΕΚ και ζητά να τον αφήσουν να πάει στον Βύζαντα Μεγάρων που μετέχει στην Α’ Εθνική κατηγορία μια ομάδα που εκείνη την εποχή ήταν ικανή να νικήσει στα Μέγαρα τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.
Πράγματι αυτό γίνεται και όταν ήρθε ο Παναθηναϊκός στα Μέγαρα ο Νεστορίδης σκοράρει κανονικό γκολ και ακυρώνεται, όχι όμως και το επόμενο γκολ του Κώστα με απευθείας κόρνερ… Το ματς λήγει με 1-0 υπέρ του Βύζαντος το 1967.
Όμως κάποιος παράγων της ΑΕΚ καρφώνει τον Κώστα Νεστορίδη ότι έπαιξε χωρίς την ελευθέρας της ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός κάνει ένσταση για λάθος συμμετοχή του Νεστορίδη.
Η ένσταση εκκρεμεί πέντε μήνες και ο Νεστορίδης ξαναφεύγει για την Αυστραλία για έξη μήνες στην Ελλάδα Μελβούρνης. Βάζει 12 γκολ και η ομάδα του τερματίζει 4η στο Πρωτάθλημα. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 1967 ήταν έτοιμος να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο παλαιό Φάληρο από τις οικονομίες που έφερε από την Αυστραλία.
Τον πλησίασε ο αδελφικός του φίλος και Γενικός αρχηγός της ΑΕΚ, Σταμάτης Παπασταμάτης να βοηθήσει την ΑΕΚ οικονομικά στη μεταγραφή του Διονύση Τσάμη απο τον Παναιτωλικό.
Πράγματι η μεταγραφή έγινε και με την συνδρομή του Νεστορίδη και όταν ήρθε ο καιρός να πάρει τα χρήματα του πίσω, του είπαν στην ΑΕΚ ότι ο Σταμάτης έχει παραιτηθεί και δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα του πίσω. Ήταν το δεύτερο σπίτι που χάνεται για χάρη της ΑΕΚ μετά το σπίτι που είχε χάσει ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος για την ΑΕΚ. Η καριέρα του συνεχίστηκε σαν προπονητής στον Πανηλειακό και στα νησιά Κώ και Σάμο.
Την περίοδο 1981-82 γίνεται βοηθός των προπονητών της ΑΕΚ Χάνς Τιλκόφσκι [Γερμανίας] και Ζ.Τσαικόφσκι. Τον Γενάρη του 1983 αναλαμβάνει πρώτος προπονητής της ΑΕΚ και σε ένα μήνα τον Φεβρουάριο του βάζουν δίπλα του τον Χέλμουτ Σενέκοβιτς. Αυτό δεν το δέχθηκε ο Νεστορίδης και παραιτήθηκε.
Όμως τον Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τέλους της σαιζόν τον ξαναβρίσκουμε πρώτο προπονητή της ΑΕΚ. Οι τεχνικές ικανότητες του Κώστα Νεστορίδη και το στιλ παιχνιδιού ήταν πρωτόγνωρα για την εποχή που αγωνιζόταν.
Ήταν απίστευτα ευλύγιστος και είχε τελειοποιήσει μια σειρά προσποιήσεων με σπάσιμο της μέσης που άφηνε ανήμπορους να αντιδράσουν τους αντιπάλους αμυντικούς.
Σε ένα ματς με μια ξένη ομάδα που δεν τον ήξεραν τράκαραν δυο αμυντικοί μεταξύ τους από τον τρόπο και τις προσποιήσεις που τους είχε ξεφύγει. Παράλληλα ήταν εξαιρετικά ευφυής αφού συνεχώς αυτοσχεδίαζε νέους τρόπους να ντριμπλάρει.
Οι ντρίμπλες και οι προσποιήσεις δεν ήταν το μόνο προσόν του. Ο «Νέστορας» όπως τον έλεγαν οι φίλαθλοι διέθετε ισχυρότατο σουτ και ταυτόχρονα ακριβέστατο τόσο πολύ πού οι εκτελέσεις του θύμιζαν κτυπήματα μπιλιάρδου.
Είχε τέτοια μοναδική ικανότητα στα φάλτσα της μπάλας και κατόρθωσε να πετύχει 17 τέρματα στην καριέρα με απευθείας κτυπήματα κόρνερ (13 στην Ελλάδα και 4 στην Αυστραλία)
.Μάλιστα κάθε φορά που ετοιμαζόταν να χτυπήσει κόρνερ οι αντίπαλοι έστηναν τείχος στη γραμμή του άουτ (!) για να αποκρούσουν την πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα τους.
Εγώ εδώ θα ήθελα να πω ότι όποιος φίλαθλος δεν πρόλαβε να δει τον Κώστα Νεστορίδη στα γήπεδα δεν θα γνωρίσει ποτέ μα ποτέ την ομορφιά, την μαγεία και την τέχνη του ποδοσφαίρου. Διότι Νεστορίδης δεν ξαναβγαίνει.
Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ο κανονιέρης μας αυτός ξεδίπλωνε το ταλέντο του στα Ελληνικά γήπεδα χωρίς να υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη και έτσι οι νεότερες γενιές στερήθηκαν την ευκαιρία να απολαύσουν πλάνα από έναν μάγο της μπάλας.
Και τώρα θα δούμε αναλυτικά τα 837 γκόλ. Με την Εθνική Ενόπλων έχει πετύχει 507 γκολ αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που τα πέτυχε και πότε. Με την ΑΕΚ σε αγώνες πρωταθλήματος 140. Με την φανέλα του Πανιωνίου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 68 γκολ.
Για το κύπελο Ελλάδος 39 γκολ. Με την ομάδα Ελλάς Μελβούρνης 33 γκολ. Με τις ομάδες Ελλάς Μοσχάτου και Καλλιθέας Αγ. Νικολάου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 32 γκολ. Στο πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθηνών 12 γκολ. Με την Εθνική Ελλάδος 4 γκολ και τέλος, 2 γκολ για το κύπελο ΟΥΕΦΑ με την φανέλα της ΑΕΚ. Σύνολο 330 τέρματα..
Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω τους παγκόσμιους σκόρερ όλων των εποχών Πελέ 1281 γκολ,Ρομάριο 1002, Γκέρτ Μύλλερ 700, Εουσέμπιο 585, Πούσκας 511, Ραούλ 400, Φάν Μπάστεν 382, Ντί Στέφανο 377, Κρόιφ 371, Μαραντόνα 345, Ίαν Ρας 300