ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΛΟΣ
Ήταν 12-4-2014 που διακόπηκαν οι ετήσιοι παραδοσιακοί αγώνες μεταξύ των Βετεράνων Ολυμπιακού Πειραιώς – Προοδευτικής (Βραδυποριακού-Ταλαιποριακού.
Ήταν και μεγάλη επιθυμία του προέδρου κ.Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Να αγκαλιάσουμε όλοι αυτή την απόφαση και να δώσουμε τα συγχαρητήρια και στους δυο Συνδέσμους των Βετεράνων
Είθισται τις μέρες του Πάσχα, όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες να σταματούν, ελέω των ημερών. Όμως, εξαίρεση αποτελεί ο αγώνας παλαιμάχων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή.
Μία ιδέα μερικών ποδοσφαιριστών που είχαν αποχωρήσει λίγους μήνες νωρίτερα από την ενεργό δράση και η αγάπη για το άθλημα, γέννησε τον πιο ιστορικό αγώνα παλαιμάχων στην Ελλάδα, αυτόν μεταξύ του Βραδυποριακού και του Ταλαιπωριακού. Με αφορμή το 52ο ραντεβού μεταξύ των δύο ομάδων, σας παρουσιάζει την… ιστορία της αναμέτρησης, η οποία πλέον έχει πάρει χαρακτήρα… παράδοσης.
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, οι Ταλαίπωροι της Προοδευτικής υποδέχονται τους Βραδύπορους του Ολυμπιακού, σε ένα παιχνίδι, στο οποίο η νίκη είναι το τελευταίο… ζητούμενο, καθώς η ιδέα για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου φιλικού έγινε προκειμένου οι παλαίμαχοι να διασκεδάσουν τη συμμετοχή τους, αλλά κυρίως των φιλάθλων και όχι για να φανατίσουν. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οι αθλητές των δύο συλλόγων αποφάσισαν να δώσουν στις ομάδες τους χιουμοριστικά ονόματα.
Η ιδέα για το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων άνηκε στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και τότε προπονητή της Προοδευτικής, Γιούρκα Σεϊταρίδη, παππού του άσου των «πράσινων», ο οποίος βρήκε την συμπαράσταση των παραγόντων των «βυσσινί» Λάμπρου Τσεμπεράκη και Νίκου Τσανίδη, όπως και του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Θανάση Σούλη, σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους Νίκο Τσαπίδη και Νίκο Γερακάρη.
Η ιδέα έπεσε στο… τραπέζι και άμεσα ποδοσφαιριστές από τους δύο συλλόγους εξέφρασαν την θέλησή τους να πάρουν μέρος, μια και ήθελαν να επιστρέψουν έστω και για λίγο στην ενεργό δράση. έτσι, στις 7 Απριλίου του 1961 στο γήπεδο του Κορυδαλλού, ο Ταλαιπωριακός αντιμετώπισε τον Βραδυποριακό, με τους… φιλοξενούμενους να παίρνουν τη νίκη 8-5, ωστόσο, το σημαντικότερο ήταν η διάθεση των πρωταγωνιστών να το επαναλάβουν.
Έτσι, το ραντεβού δόθηκε για τη Μεγάλη Παρασκευή του επόμενου έτους, ήτοι στις 27 Απριλίου του 1962, όπου νικητές ήταν και πάλι οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού, οι Βραδύποροι, επικρατώντας 2-1. Αξίζει να τονιστεί πως στα πρώτα παιχνίδια, ο Ταλαιπωριακός αγωνίστηκε με διαφορετικό όνομα, μια και την πρώτη χρονιά «κατέβηκε» ως «Σύνδεσμος Φιλάθλων Οπαδών Προοδευτικής» και τη δεύτερη ως «Αθλητική Ένωσις Αγανακτήσεως».
Η πρώτη… εμφάνιση του Ταλαιπωριακού έγινε την Πρωτομαγιά του 1964, όπου οι «βυσσινί» πήραν την ισοπαλία 2-2, ενώ σε εφημερίδα της εποχής, αναφέρονται και οι συνθέσεις των παλαιμάχων, οι πρώτες καταγεγραμμένες συνθέσεις του συγκεκριμένου «ζευγαριού».
Βραδυποριακός: Τσεμπεράκης, Τερκεσίδης, Σούλης, Σουρούνης, Σταυρούλης, Παπαδόπουλος (ο πυγμάχος), Χάλαρης, Μαυρίκος (Μπέσης), Μανουσαρίδης, Στυλιανού, Βογιατζής, Γερασίμου.
Ταλαιπωριακός: Μπαχάς, Καλαμίτσης, Στελίου, Ματούσης, Ξανθόπουλος, Μπουρνιάς, Κατσούπης, Μπογοσιάν Ι και ΙΙ, Γιούρκας Ι, Βαραμέντης-πατήρ (Γιούρκας ΙΙ).
Τα πρώτα παιχνίδια του Ταλαιπωριακού με τον Βραδυποριακό συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών φιλάθλων του ποδοσφαίρου, οι οποίοι, κάθε Μεγάλη Παρασκευή το πρωί έδιναν το «παρών» στο γήπεδο του Κορυδαλλού, το οποίο φιλοξενεί όλες τις «μάχες», με εξαίρεση» το 1972, όπου ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο του Ιωνικού στη Νίκαια, λόγω εργασιών στο «κλουβί» της Προοδευτικής. Ωστόσο, ο θεσμός είχε μία μικρή… διακοπή, το 1967, καθώς συνέπεσε με τη δικτατορία της 21 Απριλίου.
Ο αγώνας έγινε θεσμός και μάλιστα, υποστηρίζεται από το Δήμο Νίκαιας και το Δήμο Πειραιά, όπως και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, ενώ το «παρών» δίνουν και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές κι άλλων ομάδων, χωρίς να ανήκουν – με τα στενά όρια – σε κάποια από τις δύο ομάδες.
Ρεκόρ συμμετοχών ο Ηλίας Ρωσίδης
Ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού έχει καταφέρει να γράψει τη δική του ιστορία στις αναμετρήσεις των Ταλαίπωρων με τους Βραδύπορους, καθώς έχει αγωνιστεί στα πρώτα 47 «ραντεβού» των δύο ομάδων από το 1961 μέχρι το 2008, ενώ το 2010 αποφάσισε να αποσυρθεί, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα, ωστόσο, το 2011 επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο και έφτασε τις 48 συμμετοχές σε σύνολο 50!
Στα 101 ο Γραμματικόπουλος!
Μάλιστα, ο Ηλίας Ρωσίδης, από το 2011 κατέχει και το ρεκόρ μεγαλύτερου ηλικιακά ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς αγωνίστηκε σε ηλικία 84 ετών, ενώ πριν το ρεκόρ είχε ο Ανδρέας Μουράτης, ο οποίος έπαιξε μέχρι τα 70 του, ενώ απόλυτος ρέκορντμαν είναι ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ο οποίος το 2008 σε ηλικία 101 ετών έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα.