Νίκαια: Η νύχτα που ο Κλήδονας συναντά τη λογοτεχνία και τη ζωντανή παράδοση
Μια ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση, όπου η λαϊκή παράδοση συνυπάρχει με τη θεατρική έκφραση, τη μουσική και τη λογοτεχνία, παρουσιάζει ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη την Τρίτη 23 Ιουνίου, στις 20:30, στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Παιδική Στέγη).
Η εκδήλωση με τίτλο «Τα ριζικά του Κλήδονα και οι φωτιές του Αη-Γιάννη» δεν περιορίζεται σε μια απλή αναπαράσταση ενός παλιού εθίμου. Αντίθετα, μετατρέπει τον Κλήδονα σε αφορμή για ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό ταξίδι, όπου η συλλογική μνήμη, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι διαχρονικές αξίες του έρωτα και της μοίρας αποκτούν σύγχρονη σκηνική υπόσταση.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πιο μυστηριακή νύχτα του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Οι φωτιές του Αη-Γιάννη, τα «ριζικά» των ανύπαντρων κοριτσιών, οι δοξασίες και τα συμβολικά μηνύματα του εθίμου γίνονται το σκηνικό πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τρεις διαφορετικές αλλά αλληλένδετες αφηγήσεις.
Η πρώτη αντλεί έμπνευση από τις γειτονιές της παλιάς Ελλάδας, αναδεικνύοντας την αυθεντικότητα των λαϊκών παραδόσεων μέσα από χορό, τραγούδι και θεατρικά δρώμενα. Η δεύτερη οδηγεί το κοινό στον ονειρικό κόσμο του Σαίξπηρ, εκεί όπου η πραγματικότητα και η φαντασία συνυπάρχουν και ο έρωτας καθορίζει τις εξελίξεις. Η τρίτη ανοίγει ένα παράθυρο στην κρητική αναγέννηση, μέσα από τον ποιητικό και διαχρονικό κόσμο του «Ερωτόκριτου», ενός έργου που συνεχίζει να συγκινεί γενιές Ελλήνων.
Καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των διαφορετικών αυτών κόσμων διαδραματίζει η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Τα λιανοτράγουδά του λειτουργούν ως γέφυρα ανάμεσα στις εποχές, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας, συγκίνησης και πολιτιστικής συνέχειας.
Η παραγωγή φέρει τη σφραγίδα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και αναδεικνύει τη δυναμική συμμετοχή των δημοτών όλων των ηλικιών. Στην εκδήλωση λαμβάνουν μέρος τα τμήματα παραδοσιακών χορών ενηλίκων και παιδιών της Διεύθυνσης Αθλητισμού, τα τμήματα παραδοσιακών χορών των ΚΑΠΗ, καθώς και μέλη των ΚΑΠΗ που θα παρουσιάσουν δραματοποιημένες σκηνές εμπνευσμένες από το λαϊκό έθιμο.
Πρόκειται για μια βραδιά αφιερωμένη στη δύναμη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποδεικνύει ότι η παράδοση δεν αποτελεί ένα στατικό κομμάτι του παρελθόντος, αλλά μια ζωντανή δημιουργική διαδικασία που εξακολουθεί να εμπνέει, να ενώνει και να συνομιλεί με το σήμερα.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
«Τα νέα από το ποδόσφαιρο, από την Α’ & Β’ Πειραιά και την Επικαιρότητα, στο https://peiraiotika.gr»
Ευαγγελία Γιάπαππα https://www.facebook.com/profile.php?id=100091895274172
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
«Γίνε μέλος μας στο Instagram.»
«Γίνε μέλος μας στο TikTok.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο https://www.tiktok.com/@stathisgiapappas3
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.





























