Ο άλλοτε εμβληματικός αμυντικός Παρασκευάς Άντζας υπήρξε για περισσότερα από δέκα χρόνια μία από τις πιο σταθερές και ηγετικές μορφές των ελληνικών γηπέδων.
Με παρουσία που ξεχώριζε για τη δύναμη, την αγωνιστική πειθαρχία και την αμυντική του συνέπεια, φόρεσε με επιτυχία τις φανέλες του Ολυμπιακός, της Ξάνθη και της Δόξα Δράμας, καταγράφοντας μία πορεία γεμάτη διακρίσεις και σημαντικές στιγμές.
Με τον Ολυμπιακό πανηγύρισε επτά πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας, αποτελώντας βασικό κομμάτι μιας από τις πιο επιτυχημένες περιόδους του συλλόγου, ενώ η σταθερή παρουσία του τον οδήγησε και στην Εθνική Ελλάδας, με την οποία αγωνίστηκε σε 26 διεθνείς αναμετρήσεις.
Η δύσκολη μάχη που δίνει σήμερα με την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση έχει προκαλέσει συγκίνηση στον αθλητικό κόσμο, φέρνοντας παράλληλα στο επίκεντρο μια ιδιαίτερα σοβαρή και απαιτητική νευροεκφυλιστική νόσο.
Η ALS, γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, επηρεάζει σταδιακά τα νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των μυϊκών κινήσεων.
Η εξέλιξή της οδηγεί σε προοδευτική εξασθένηση των μυών, προκαλώντας κινητικές δυσκολίες που με τον χρόνο γίνονται ολοένα και πιο έντονες.
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά με μυϊκή αδυναμία, αστάθεια στη βάδιση, κράμπες ή δυσκολίες στην ομιλία και την κατάποση.
Σε προχωρημένα στάδια, η νόσος μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το αναπνευστικό σύστημα, καθιστώντας αναγκαία την εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη.
Παρά το γεγονός ότι η ακριβής αιτία εμφάνισής της δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει τη συμβολή γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και μηχανισμών που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τη δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων.
Η διάγνωση βασίζεται σε εξειδικευμένες νευρολογικές εξετάσεις και ηλεκτρομυογράφημα, ενώ οι διαθέσιμες θεραπείες στοχεύουν κυρίως στην επιβράδυνση της εξέλιξης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μέσα από φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα.
Η περίπτωση του Παρασκευά Άντζα υπενθυμίζει πως ακόμη και οι πιο δυνατοί αθλητές καλούνται να δώσουν τις μεγαλύτερες μάχες μακριά από τα γήπεδα, με αξιοπρέπεια, δύναμη και ψυχικό σθένος.





«Τα νέα από το ποδόσφαιρο, από την Α’ & Β’ Πειραιά και την Επικαιρότητα, στο https://peiraiotika.gr»
Ευαγγελία Γιάπαππα https://www.facebook.com/profile.php?id=100091895274172
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
«Γίνε μέλος μας στο Instagram.»
«Γίνε μέλος μας στο TikTok.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο https://www.tiktok.com/@stathisgiapappas3
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.































