Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Κυριακή 18 Μαΐου 2025
Με βαθύ σεβασμό και ιστορική ευθύνη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 στις 11:00 π.μ. η εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού σε συνεργασία με τον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στο μνημείο της «Ξεριζωμός», που βρίσκεται στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου.
Η τελετή ξεκίνησε με την προσέλευση πλήθους κόσμου, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και πολιτικής ηγεσίας, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της γενοκτονίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νικόλαος Χουρσαλάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού κ. Θεόδωρος Μακρίδης, εκπρόσωπος της Ποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς και εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κεντρικού ομιλητή, ακτιβιστή και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ. Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος ήρθε από την Τουρκία για να τιμήσει την εκδήλωση και να απευθύνει μήνυμα μνήμης, δικαιοσύνης και διεθνούς αφύπνισης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από επισήμους, συλλόγους και αντιπροσωπείες, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από ποντιακούς συλλόγους της περιοχής, οι οποίοι παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς ντυμένοι με τις αυθεντικές ποντιακές ενδυμασίες. Η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.



































