Η Ελλάδα έπαιξε το 1994 για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά 40 χρόνια νωρίτερα ένας Έλληνας ήταν πρωταγωνιστής του Μουντιάλ.
Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ήταν ο πρώτος Έλληνας που είχε την τύχη να αγωνιστεί στα τελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Το 1954 στην Ελβετία.
Έπαιξε και ήταν ο ηγέτης της Τουρκίας, της οποίας υπήρξε πρώτος σκόρερ έως το 1997 με 21 γκολ (ο Χακάν Σουκούρ κατέρριψε το ρεκόρ του). Το πρώτο γκολ με την Εθνική Τουρκίας, το πέτυχε με αντίπαλο την Ελλάδα. Το 1948 σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (1-3).
Ο αγαπημένος των Τούρκων φιλάθλων Lefter Kucukandonyadis (κιουτσούκ δηλαδή μικρός, επειδή ήταν μόλις 1.69 στο ύψος) γνώρισε την αποθέωση στη γειτονική χώρα κατά τη διάρκεια της καριέρας του, παρότι όλοι γνώριζαν ότι ήταν ελληνικής καταγωγής. Γεννημένος το 1925 στην Πρίγκηπο, λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Γιος του ψαρά Χριστοφή Αντωνιάδη και αδελφός του Παναγή Αντωνιάδη που αγωνίστηκε στην Πέρα Κλουμπ της Κωνσταντινούπολης. Ελληνίδα ήταν και η σύζυγός του. Η Σταυριανή Μπεκιάρη…
Ο Αντωνιάδης υπήρξε μέλος της Εθνικής Τουρκίας από το 1948 έως το 1963 (η τελευταία συμμετοχή του σε ηλικία 38 ετών) και ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής των Τούρκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1948 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954. Ξεχωριστός επιθετικός, πέτυχε γκολ στα γήπεδα της Ελβετίας, στους αγώνες με τη Δυτική Γερμανία (τη νικήτρια της διοργάνωσης) και τη Νότια Κορέα. Στην τελική φάση του Μουντιάλ ήταν ο αρχηγός των Τούρκων και λίγο αργότερα έπαιξε και στη Μικτή Κόσμου. Το 1956 με δύο γκολ οδήγησε την Τουρκία στην ιστορική νίκη επί της πανίσχυρης τότε Ουγγαρίας με 3-1.
Θρύλος της Φενέρμπαχτσε (τέσσερα Πρωταθλήματα και 423 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις), έγινε το 1951 ο πρώτος Τούρκος που έπαιξε στο Καμπιονάτο (Φιορεντίνα), ενώ ακολούθως αγωνίστηκε και στη Γαλλία (Νις). Το 1964 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, καθώς εντάχθηκε στην αγαπημένη του ΑΕΚ. Oι πρωταγωνιστές της «Ένωσης» Κλεάνθης Μαρόπουλος, Αλέκος Σοφιανίδης και Αλέκος Ιορδάνου (και οι τρεις από την Πόλη) τον έπεισαν να έρθει στην Ελλάδα σε ηλικία 39 ετών, αλλά τραυματίστηκε σε αγώνα με τον Ηρακλή και πρόλαβε να συμμετάσχει μόλις σε πέντε ματς.
Στην Ελλάδα ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του και ξεκίνησε την προπονητική. Στο Αιγάλεω το 1965. Λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.
Τρία χρόνια πριν πεθάνει (2012), έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του στη συνοικία που έμενε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στη Χαλκηδόνα (Καντίκιοϊ).//