Η “αλμπισελέστε” κατέκτησε το Μουντιάλ στη διαδικασία των πέναλτι, μετά από μία μάχη για περισσότερες από δύο ώρες, με τον Αργεντινό σταρ να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, καθώς με δύο γκολ έδωσε το σύνθημα για τη κατάκτηση του τροπαίου, μετά από 36 ολόκληρα χρόνια.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Η Αργεντινή μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι, απειλώντας με το καλημέρα τα αντίπαλα καρέ.
Μόλις στο 5ο λεπτό, ο ΜακΆλιστερ βρήκε λίγο χώρο έξω από την περιοχή, επιχείρησε ένα σουτ, όμως κατέληξε στην αγκαλιά του Γιόρις.
Η “Αλμπισελέστε” συνέχισε να πιέζει, ψάχνοντας ένα γρήγορο γκολ.
Ο Ντε Πολ σούταρε από μακριά, με τον Βαράν να σταματά την πορεία της μπάλας, η οποία κατέληξε κόρνερ.
Στα πρώτα λεπτά, οι Γάλλοι έδωσαν χώρο στους Αργεντίνους, με τους “τρικολόρ” να εμφανίζονται νευρικοί στον αγωνιστικό χώρο.
Στο 17ο λεπτό, η “σελέστε” έχασε τεράστια ευκαιρία να περάσει μπροστά στο σκορ.
Ο Ντε Πολ έκανε το επικίνδυνο γύρισμα στην περιοχή, με τον Ντι Μαρία να παίρνει το σουτ, που όμως πέρασε πολύ πάνω από την εστία του Γιορίς.
Η Γαλλία στη συνέχεια πάτησε περιοχή, με τον Εμπαπέ να μην προλαβαίνει τη μπάλα.
Στο 21ο λεπτό, ο Ντι Μαρία ντρίμπλαρε τον Ντεμπελέ ο οποίος φαίνεται να τον βρίσκει χαμηλά και να τον ανατρέπει, με τον διαιτητή να καταλογίζει πέναλτι.
Ο Λιονέλ Μέσι ανέλαβε την εκτέλεσή του από την άσπρη βούλα,
ο Γιορίς έπεσε δεξιά, η μπάλα πήγε αριστερά και ο “πούλγκα” σκόραρε, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα του.
Με αυτό το τέρμα, ο Αργεντίνος θρύλος έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που σκοράρει σε όλα τα νοκ-άουτ ματς ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η Αργεντινή ήταν αυτή, που συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και 13 λεπτά αργότερα πέτυχε και δεύτερο γκολ στην αντεπίθεση.
Το λάθος του Τεό Ερναντές οδήγησε στην αντεπίθεση της “αλμπισελέστε”, με το άγγιγμα του Μέσι να βγάζει τον ΜακΚάλιστερ στην επίθεση, ο οποίος πέρασε εξαιρετική πάσα στον αμαρκάριστο Ντι Μαρία, που με πλασέ νίκησε τον Γιορίς.
Στην επανάληψη ξανά η ομάδα του Σκαλόνι απείλησε πρώτη, με τον Ντε Πολ να εκτελεί μονοκόμματο σουτ από το ύψος της περιοχής και τον Γιορίς να μπλοκάρει στο 49′.
Δέκα λεπτά αργότερα απείλησε ο Άλβαρες από πλάγια θέση, με τη Γαλλία να μην έχει εμφανιστεί επιθετικά ούτε στο δεύτερο ημίχρονο.
Πρώτη φορά, που απείλησε η Γαλλία ήταν στο 68′, με τον Κόλο-Μουανί, μετά το κόρνερ του Γκριεζμάν, να πιάνει την κεφαλιά, που πέρασε αρκετά άουτ.
Ο Εμπαπέ έκανε την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο στο 71′, με ατομική ενέργεια και σουτ από το ύψος της περιοχής, χωρίς να βρει εστία.
Στο 79′ οι “τρικολόρ” έδειξαν σφυγμό, με τον Κόλο-Μουανί να μπαίνει στην περιοχή από τα αριστερά και να ανατρέπεται από τον Οταμέντι.
Ο Εμπαπέ ανέλαβε την εκτέλεση και μείωσε σε 2-1.
Δύο λεπτά αργότερα ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έφερε το παιχνίδι στα ίσα.
Ο Κομάν έκλεψε από τον Μέσι και οι Γάλλοι με τρεις πάσες έβγαλαν σε θέση βολής τον Εμπαπέ, που με σουτ στη κίνηση νίκησε ξανά τον Μαρτίνες.
Ο Μέσι έπιασε τρομερό σουτ στο 90+7′, με τον Γιορίς να κάνει εντυπωσιακή επέμβαση, στη τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας.
Στην παράταση οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά επιφυλακτικές στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθούσαν να ελαχιστοποιήσουν τα λάθη τους.
Στο 104′ ο Ακούνια προσπάθησε να απειλήσει από πλάγια θέση, αλλά το σουτ ήταν απελπιστικά άστοχο.
Η Αργεντινή έχασε τρομερή ευκαιρία στο 105, μετά από εξαιρετική συνεργασία τον Παρέδες και Μέσι, ο Λαουτάρο βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά τον πρόλαβε ο Ουπαμεκανό με τάκλιν, πριν η μπάλα φτάσει καταλήξει στην εστία.
Στο 109′ η Αργεντινή πήρε ξανά το προβάδισμα, με τον Μέσι να ξεκινάει μία εξαιρετική συνεργασία με τον Λαουτάρο και μετά από φάση διαρκείας να νικάει τον Γιορίς και να ξεσπάει σε κλάματα.
Το παιχνίδι όμως δεν τελείωσε εκεί, γιατί ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν είχε πει τη τελευταία του λέξη.
Στο 117′ δοκίμασε σουτ, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μοντίλ και ο Γάλλος σούπερ-σταρ έφερε ξανά το παιχνίδι στα ίσα στο 118′.
Τρομερή επέμβαση του Κόλο-Μουανί στο 120+3′, με τον Μαρτίνες να βγάζει εκπληκτικά με το πόδι στο τετ-α-τετ και να οδηγεί το τελικό στη διαδικασία των πέναλτι.
Στη διαδικασία των πέναλτι:
1:0 Εμπαπέ
1:1 Μέσι
1:1 Κομάν (απόκρουση)
1:2 Ντιμπάλα
1:2 Τσουαμενί (άστοχο)
1:3 Παρέδες
2:3 Κόλο-Μουανί
2:4 Μοντίλ
ΓΚΟΛ: 23′ (πεν.) Μέσι, 36′ Ντι Μαρία, / 80′ (πεν.), 82′ Εμπαπέ
ΚΙΤΡΙΝΕΣ 45+2′ Έντσο Φερνάντες, 90+8′ Ακούνια, 115′ Παρέδες / 55′ Ραμπιό, 86′ Τουράμ, 90+5′ Ζιρού
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:-
ΔΟΚΑΡΙ:-
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια στο θεσμό, φτάνοντας τα 26 και αφήνοντας στη 2η θέση τον Λόταρ Ματέους.
Σε ηλικία 44 ετών ο Σκαλόνι είναι ο νεαρότερος προπονητής σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Φέλερ το 2002 (42).
Σε ηλικία 35 ετών και 357 ημερών, ο Ουγκό Λορίς γίνεται ο δεύτερος γηραιότερος αρχηγός σε τελικό Μουντιάλ, πίσω μόνο από τον Ιταλό τερματοφύλακα Ντίνο Τζοφ σε ηλικία 40 ετών και 133 ημερών.
Ταυτόχρονα, ο Γάλλος γίνεται ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα παιχνίδια σε Μουντιάλ (20), αφήνοντας πίσω του τον Μάνουελ Νόιερ.
Ο Μέσι με το 12ο τέρμα του έπιασε τον Πελέ και έγινε ο πρώτος, που σκοράρει σε όλους τους νοκ-άουτ αγώνες, από τότε που μπήκε η φάση των 16 το 1986.
Η Γαλλία απέτυχε να καταγράψει τελική ή έστω επαφή εντός περιοχής της Αργεντινής στο 1ο ημίχρονο, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1966 μέχρι σήμερα σε τελικό Μουντιάλ. Με την είσοδο του Μαρτίνες, Ίντερ και Μπάγερν έχουν παίκτη που αγωνίστηκε σε τελικό σε όλα τα Μουντιάλ από το 1982 μέχρι και σήμερα.
Αργεντινή: Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (91′ Μοντίλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο (120+1′ Ντιμπάλα), Ντι Μαρία (64′ Ακούνια), Φερνάντες, Ντε Πολ (102′ Παρέδες), ΜακΚάλιστερ (116′ Πετσέλα), Μέσι, Άλβαρες (102′ Μαρτίνες).
Γαλλία: Λιορίς, Κουντέ (120+1′ Ντισασί), Βαράν (113′ Κονατέ), Ουπαμεκανό, Ερναντές (71′ Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (95′ Φοφανά), Γκριεζμάν (71′ Κομάν), Ντεμπελέ (41′ Κόλο-Μουανί), Ζιρού (41′ Τουράμ), Εμπαπέ