ΣΗΦΗΣ ΒΟΤΖΑΚΗΣ
Φτάσαμε στην τελική ευθεία του Μουντιάλ και δύο από τις μεγάλες παγκόσμιες ποδοσφαιρικές σχολές (αν όχι οι μεγαλύτερες) έχουν αποκλειστικό στόχο την κατάκτηση της κορυφής.
Βραζιλία και Αργεντινή πρέπει να ξεπεράσουν πρώτα τα εμπόδια των προημιτελικών (Κροατία και Ολλανδία αντίστοιχα) για να επικυρώσουν το μεταξύ τους ραντεβού στον ημιτελικό.
Την αναμέτρηση που αναμένουμε όλοι με ανυπομονησία και μεγάλο ενδιαφέρον.
Με εκατομμύρια υποστηρικτές παγκοσμίως, οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, εμφανίζονται έτοιμοι για την επάνοδο στις… κούπες. Αφήνοντας πίσω τους τα χρόνια της αναμονής!!!
Η Αργεντινή από το 1986 όταν ο Ντιέγκο την απογείωσε και η Βραζιλία από το 2002, που στην Άπω Ανατολή δεν είχε αντίπαλο. Πριν εμφανιστούν οι Ευρωπαίοι που κυριάρχησαν στα τελευταία τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα (Ιταλία 2006, Ισπανία 2010, Γερμανία 2014, Γαλλία 2018).
Οι Βραζιλιάνοι είναι οι πολυνίκες της διοργάνωσης με πέντε κατακτήσεις (1958, 1962, 1970, 1994, 2002). Η Εθνική ομάδα τους επηρέασε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, προσφέροντας κατά καιρούς θέαμα που μόνο η “selecao” μπορούσε…
Η πρώτη καλή προσπάθειά τους σε Μουντιάλ ήταν το 1938, όταν έφτασαν στους ημιτελικούς αποκλείοντας την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία. Η εξαιρετική ομάδα του Λεονίντας σταμάτησε όμως στον ημιτελικό με την Ιταλία του Μεάτσα και του… Μουσολίνι.
Ακόμη χειρότερη ήταν η εμπειρία του 1950. Η Βραζιλία ήταν το μεγάλο φαβορί στη διοργάνωση που φιλοξενούσε, αλλά η Ουρουγουάη του Σκιαφίνο και του Βαρέλα την προσγείωσε ανώμαλα. Στο μεγαλύτερο δράμα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, έως το 2014 που… ξανάρθαν οι Γερμανοί με επιβλητικό τρόπο.
Το πάθημα είχε γίνει μάθημα. Οι Βραζιλιάνοι ήταν πανέτοιμοι λίγα χρόνια αργότερα να κυριαρχήσουν. Με «σημαιοφόρο» τον Πελέ. Τον μικρό μάγο, που σε ηλικία 18 ετών οδήγησε τη Βραζιλία στην κορυφή το 1958. Για πρώτη φορά…
Στη διοργάνωση που οι παγκόσμιοι Πρωταθλητές, πέτυχαν 16 γκολ (τα πέντε στον τελικό με τη Σουηδία).
Και το 1962 οι Βραζιλιάνοι δεν είχαν αντίπαλο, κατακτώντας για δεύτερη φορά το τρόπαιο. Παρότι ο Πελέ τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον Αμαρίλντο.
Οι Πρωταθλητές εντυπωσίασαν, προσφέροντας σκορ και θέαμα και στις δύο διοργανώσεις. Διαθέτοντας σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Γκαρίντσα, Μπελίνι, Ντίντι, Βαβά, Ντζάλμα & Νίλτον Σάντος, Τζιλμάρ, Ζίτο, Ζάγκαλο).
Γεμάτη ποιότητα ήταν και η ομάδα που κατέκτησε το Μουντιάλ το 1970 στο Μεξικό. Αυτή ήταν ίσως η καλύτερη Βραζιλία όλων των εποχών. Σίγουρα η πιο θεαματική. Δικαιολογημένα γνώρισαν την αποθέωση οι Πελέ, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, Κάρλος Αλμπέρτο, Τοστάο, Γκέρσον…
Ακολούθησαν πέντε Μουντιάλ χωρίς κούπα για τους Βραζιλιάνους, παρότι συχνά εμφάνιζαν εξαιρετικές ομάδες. Όπως αυτή του 1982 που διέθετε πλειάδα σπουδαίων ποδοσφαιριστών (Ζίκο, Σερέζο, Σώκρατες, Ζούνιορ, Φαλκάο, Έντερ), αλλά λόγω… άμυνας και τερματοφύλακα αποκλείστηκε από την Ιταλία του Πάολο Ρόσι, που στο μεταξύ τους ματς πέτυχε τρία γκολ.
Το 1994 στις ΗΠΑ η Βραζιλία ανέβηκε για τέταρτη φορά στην παγκόσμια κορυφή. Ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και παρότι δυσκολεύτηκε στον τελικό με την Ιταλία, κατάφερε να επικρατήσει στα πέναλτι. Με πρωταγωνιστές τους Ρομάριο, Μπεμπέτο, Καφού, Ταφαρέλ, Ντούνγκα, Ζορζίνιο, Μπράνκο, Ραί, Μάουρο Σίλβα.
Ήταν το Μουντιάλ που η Ελλάδα είχε την παρθενική παρουσία της σε τελική φάση, με απολογισμό τρεις ήττες και 0-10 γκολ…
Το 2002 στην Άπω Ανατολή η Βραζιλία ήταν ακόμη καλύτερη. Μετά τον χαμένο τελικό του 1998 από τη Γαλλία του Ζιντάν, οι Βραζιλιάνοι επανήλθαν δυναμικά και κυριάρχησαν. Δεν προβληματίστηκαν ούτε στον τελικό με τη Γερμανία του Όλιβερ Καν.
Ο Ρονάλντο ήταν ο MVP της διοργάνωσης. Άξιοι συμπαραστάτες του οι Ριβάλντο, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, Ντενίλσον, Ζουνίνιο, Ντίντα, Ζε Ρομπέρτο, Έμερσον…
Η Αργεντινή έχει κατακτήσει δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο (1978 και 1986), έχοντας συμμετοχές και στους χαμένους τελικούς το 1930, το 1990 και το 2014. Το 1930 ηττήθηκε στο πρώτο Μουντιάλ από την Ουρουγουάη με 4-2, το 1990 από τη Γερμανία με 1-0 και το 2014 ξανά από τη Γερμανία με 1-0.
Το 1978 η «Albiceleste» επανήλθε στο προσκήνιο κατακτώντας για πρώτη φορά το τρόπαιο. Η τελική φάση διεξήχθη στην Αργεντινή, γεγονός που ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό την προσπάθεια της ομάδας του Λουίς Μενότι. Οι «μπλε» απέκλεισαν στους ομίλους τη Βραζιλία, την Πολωνία και το Περού και νίκησαν στον τελικό την Ολλανδία (3-1) που αγωνίστηκε στη διοργάνωση χωρίς τον Γιόχαν Κρόιφ.
Ο Μάριο Κέμπες ήταν πρώτος σκόρερ και μεγάλος πρωταγωνιστής του Μουντιάλ 1978. Στην Πρωταθλήτρια κόσμου έπαιζαν ακόμη οι Πασαρέλα, Φιλιόλ, Λούκε, Αρντίλες, Βίγια, Μπερτόνι, Ολγκίν, Ταραντίνι, Γκαγιέγκο…
Οκτώ χρόνια αργότερα, στο Μεξικό το 1986, έλαμψε το άστρο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Μ’ αυτόν οδηγό η Αργεντινή έφτασε στην κατάκτηση της κορυφής, παρότι δεν ήταν το πρώτο φαβορί της διοργάνωσης.
Ο Ντιεγκίτο ήταν μία ομάδα μόνος του, γράφοντας ιστορία. Με συμπαραστάτες τον Βαλντάνο, τον Μπουρουσάγκα, τον Ρουτζέρι και τον Πούμπιδο…
Η Βραζιλία αποκλείστηκε από τη Γαλλία, η Σοβιετική Ένωση και η Ισπανία από το Βέλγιο, η Γαλλία στον ημιτελικό από τη Γερμανία. Και η Αγγλία από τον… Μαραντόνα στους προημιτελικούς (το αξέχαστο ματς με το χέρι του… Θεού).
Στον τελικό η Αργεντινή επικράτησε της Γερμανίας με 3-2.
Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑ και τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , στα https://peiraiotika.gr/
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.