Στο περιθώριο της αγωνιστικής δράσης στα ελληνικά βουνά, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έλαβε μία σημαντική διάκριση, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα Μελέτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την «Αξία προβολής και οικονομικού αποτυπώματος» της διοργάνωσης. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου απένειμε στη διοργάνωση Πιστοποίηση 2 Αστέρων, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής πιστοποίησης, το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει η FIA.
Η πιστοποίηση περιλαμβάνει αξιολόγηση σε 13 περιβαλλοντικούς τομείς της διοργάνωσης και έρχεται να ενδυναμώσει τη δέσμευση της Οργανωτικής Επιτροπής για συνεχή βελτίωση στο πεδίο της περιβαλλοντικής επίδοσης του αγώνα.
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχει ως στόχο να αποτελέσει παράδειγμα για την πιο φιλική προς το περιβάλλον και την κοινωνία διοργάνωση αθλητικών γεγονότων στη χώρα μας, αποδεικνύοντας πως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μπορεί και οφείλει να τρέχει παράλληλα με την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Γι’ αυτό άλλωστε και συνεργάστηκε αποτελεσματικά με την πλατφόρμα «In the Loop» του ομίλου Πλαστικά Θράκης, με στόχο τη δημιουργία αξίας και νέων βιώσιμων προϊόντων από τη συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων, μέσω της αναβαθμιστικής ανακύκλωσής τους.
Πρέπει να σημειωθεί πως, καθώς το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί νέα είσοδο στο πρόγραμμα του WRC, βάσει των Αγωνιστικών Κανονισμών της FIA, είχε τη δυνατότητα να αιτηθεί πιστοποίηση 2 Αστέρων. Από τη διοργάνωση του 2022 θα μπορεί να αιτηθεί και την ανώτατη δυνατή πιστοποίηση των 3 Αστέρων.
Παράλληλα με αυτήν τη διάκριση, η Οργανωτική Επιτροπή έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την εκπόνηση Μελέτης για την «Αξία προβολής και οικονομικού αποτυπώματος του ΕΚΟ Acropolis Rally».
Συγκεκριμένα, θα καταγραφεί το οικονομικό όφελος σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών (Αθήνα, Λαμία, Θήβα, Λουτράκι), σε επίπεδο εθνικής οικονομίας μέσα από δράσεις αθλοτουρισμού, καθώς επίσης θα μελετηθεί η αξία της τηλεοπτικής προβολής της χώρας.
Η καταγραφή της οικονομικής επίδρασης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις σε Αθήνα, Λαμία, Θήβα, Λουτράκι θα αξιολογήσει τη συνεισφορά του στην τοπική τουριστική και εμπορική δραστηριότητα. Η καταγραφή της οικονομικής επίδρασης του αγώνα στην εθνική οικονομία θα αξιολογήσει τη συνεισφορά του στο εθνικό προϊόν, ως ένα σημαντικό αθλητικό, οικονομικό, τουριστικό γεγονός με πανελλήνια εμβέλεια και απήχηση. Η καταγραφή της αξίας της τηλεοπτικής προβολής θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τους κατόχους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Η Μελέτη θα εκπονηθεί μέσω του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής (iSportManagement LAB), το οποίο αποτελεί θεσμοθετημένο ακαδημαϊκό εργαστήριο του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.