O δήμαρχος Nίκαιας Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, στην ομιλία του ανέλυσε τα προβλήματα του δήμου ότι είναι μεγάλα και χωρίς κονδύλια δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα και με λίγα χρήματα δεν μπορείς να κάνεις θαύματα .
Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε:
ΟΜΙΛΙΑ ΚΕΔΕ
Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πρώτη συμμετοχή μου ως Δημάρχου του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη σε Συνέδριο της ΚΕΔΕ και θέλω να πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών του θα υποστηριχθεί η προσπάθεια όλων μας για καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δήμων μας.
Είναι γεγονός ότι στην τρέχουσα χρονική συγκυρία οι Δήμοι της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές και ετερόκλητες προκλήσεις σε σχέση με τον λειτουργικό χαρακτήρα τους.
Καλούμαστε να παράγουμε έργο σ’ ένα υπερφορτωμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων χωρίς να έχουμε τους αντίστοιχους πόρους και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Θα είμαι σύντομος και περιεκτικός στην επισήμανση συγκεκριμένων σοβαρών ζητημάτων: Στα δάνεια των Δήμων, ειδικότερα δε σε ό, τι αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κρίνεται αναγκαίο να εξετάσουμε τολμηρές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της διαγραφής μέρους του κεφαλαίου δανείων ή διαγραφή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων που τέθηκαν σε αναστολή και τώρα καλούμαστε να συνυπολογίσουμε τις ετήσιες δανειακές καταβολές.
Στο πεδίο των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε απαλλοτριώσεις καθώς και προσωρινές δικαστικές αποφάσεις για παραμονή στην εργασία εργαζομένων με διάφορες σχέσεις εργασίας, η κεντρική διοίκηση οφείλει να καλύψει τη χρηματοδότηση και να ενισχύσει τη στελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
Ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας είναι θέμα βαρύνουσας σημασίας για τους Δήμους.
Πρόσφατα, πήρα την πρωτοβουλία και πραγματοποίησα διευρυμένη σύσκεψη για το σοβαρό ζήτημα του του Κηφισού με την επιστημονική στήριξη του Νίκου Μπελαβίλα Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου .
Στη δημόσια συζήτηση συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Σωμάτων Ασφαλείας και επικεντρωθήκαμε στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των παρακηφίσιων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και στη δημιουργία συντονισμένου σχεδίου δράσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δήμων, περιφερειακών αρχών, υπουργείων και κράτους, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη ευθύνη στη διαχείριση του Κηφισού ούτε ολοκληρωμένες μελέτες με τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση του Κηφισού.
Και βέβαια σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά απ’ όλους μας, η κυβερνητική στάση, είτε ως απουσία είτε ως προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τον πλημμυρικό κίνδυνο.
Όσον αφορά στον ευρύτερο τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, ιδίως σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου και η υιοθέτηση μιας οικολογικής προσέγγισης σχεδιασμού και διαχείρισης των χώρων πρασίνου. Και σ’ αυτό το σημείο «πέφτουμε σε τοίχο» που πάνω γράφει ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη διαθέτει 31 πλατείες, 9 άλση, 30 πεζόδρομους, 67 σχολικά κτίρια, 6 νησίδες, 56 Οικοδομικά Τετράγωνα με εσωτερικά παρτέρια πρασίνου, 45 τρίγωνα, 9 οικισμούς, 5 αθλητικούς χώρους, 4 πολιτιστικούς χώρους, ενώ στις δενδροστοιχίες των δρόμων υπάρχουν καταγεγραμμένα 42.000 δένδρα.
Το 1995 είχαμε 72 κηπουρούς.
Σήμερα; Μόλις 18 κηπουρούς και 2 εργάτες Πρασίνου.
Και αυτός ο «τοίχος» της υποστελέχωσης υψώνεται μπροστά μας σε όλους τομείς.
Ενδεικτικά αναφέρω κάποια παραδείγματα.
Ο Δήμος μας έχει την υποχρέωση να καθαρίζει ανθυγιεινούς χώρους μετά από υπόδειξη της Περιφέρειας και σε ορισμένες περιπτώσεις και μετά από Εισαγγελικές παραγγελίες καθώς και ιδιωτικά οικόπεδα κατά την αντιπυρική περίοδο για τα οποία αδιαφόρησαν οι ιδιοκτήτες τους.
Ταυτόχρονα έπρεπε να πραγματοποιούμε αποψιλώσεις σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που στο Δήμο μας είναι περίπου 300 στρέμματα άγριας και χαμηλής βλάστησης και σε εξαιρετικά δύσβατες περιοχές.
Αν και έχουμε καταφέρει να πιστοποιήσουμε 52 παιδικές χαρές η λειτουργία τους πρωί και απόγευμα είναι ανέφικτη αφού δεν υπάρχει προσωπικό και ούτε φύλαξη με αποτέλεσμα να έχουμε βανδαλισμούς και ζημιές, για να μην αναφέρω το πρόσφατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ανάκληση άδειας σε φορέα πιστοποιήσεων που έχει οδηγήσει στο παράδοξο να μην γνωρίζουμε αν είμαστε ποινικά υπόλογοι αφήνοντάς τες ανοιχτές ή αν θα είμαστε αστικά υπεύθυνοι απέναντι στον φορέα κλείνοντάς τες.
Συχνότατο φαινόμενο επίσης αποτελεί ο μη διαχωρισμός των απορριμμάτων σε διαφορετικά ρεύματα συλλογής.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να απαγορεύεται στα Α/Φ οχήματά μας η είσοδος τους στο ΚΔΑΥ επειδή το φορτίο τους δεν είναι αμιγώς ανακυκλώσιμο, ώστε τελικά να δρομολογείται για ταφή στο ΧΥΤΑ.
Με στόχο την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, έχουμε υποβάλλει πλήθος αιτημάτων ένταξης σε μια σειρά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από Εγχώριους και Ευρωπαϊκούς Φορείς.
Κάποιες από τις δράσεις έχουν παραμείνει στο αρχικό στάδιο, ενώ όσες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων, ανθρώπινου δυναμικού και χώρων δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.
Όσον αφορά στον τομέα της Παιδείας, αν κάτι θα έπρεπε να προτάξω είναι η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών για την οποία, όλοι μας και με επικεφαλής την ΚΕΔΕ συμφωνούμε ότι προκάλεσε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων μας.
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Π.Δ. 99/2017, σύμφωνα με το οποίο, τα κτίρια στα οποία στεγάζονται, δημοτικοί παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, σήμερα θεωρούνται ελλιπή και ανασφαλή και πρέπει να μετεγκατασταθούν.
Ένα διάταγμα που αν εφαρμοστεί θα κλείσει όλους τους σταθμούς των δήμων.
Ένα ακόμη μεγάλο θέμα είναι η μη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 49 του ν. 2447/1996 σχετικά με την ίδρυση Κοινωνικών Υπηρεσιών στα Πρωτοδικεία με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να δέχεται μεγάλο όγκο εισαγγελικών παραγγελιών.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσθετες αρμοδιότητες που έχουν αποδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσιες, ταυτόχρονα με την υποστελέχωση τους, δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια μας να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές ανάγκες του Δήμου μας.
Ο κατάλογος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε δεν τελειώνει.
Οι Δήμοι είναι στην πρώτη γραμμή και όμως η Πολιτεία μας αντιμετωπίζει «ως τον τελευταίο τροχό της
αμάξης».
Μας ζητάνε να κάνουμε «θαύματα με ψίχουλα», να υλοποιούμε έργα, να φροντιζουμε για περιβαλλοντικά αποτυπώματα, να παρέχουμε υπηρεσίες χωρίς να μας προσφέρουν την αναγκαία χρηματοδότηση.
Και σαν να μην έφτανε αυτό ο κατάλογος των αρμοδιοτήτων όλο και αυξάνεται.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η «καρδιά» των τοπικών κοινωνιών και σε ό,τι με αφορά δηλώνω αρωγός στην προσπάθεια της ΚΕΔΕ για την αναβάθμιση του λειτουργικού χαρακτήρα της προς όφελος των Δήμων μας.
Εύχομαι οι εργασίες και τα πορίσματα του Συνεδρίου να συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στην επιτυχία των στόχων μας.
Σας ευχαριστώ
Τα νεα απο το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ από την Α&Β ΠΕΙΡΑΙΑκαι τον ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ , στα https://peiraiotika.gr/
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο https://www.tiktok.com/@stathisgiapappas3
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή τα https://peiraiotika.gr/ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.