Το Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται… προ των πυλών, καθώς η πρώτη σέντρα είναι προγραμματισμένη για τις 20 Νοεμβρίου (19:00 τοπική ώρα, Αλ Μπάιτ) με την αναμέτρηση Κατάρ-Εκουαδόρ. Ωστόσο την παράσταση “κλέβουν” τα εντυπωσιακά γήπεδα που έχουν ανεγερθεί για την διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Τα οκτώ γήπεδα που θα λάβουν τόπο οι αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα όμορφα. Πέρα όλων των άλλων, είναι υπερσύγχρονα, καθώς διαθέτουν ενσωματωμένο “πράσινο” κλιματιστικό εξοπλισμό, που θα ρυθμίζει τη θερμοκρασία από 22 έως 28 βαθμούς κελσίου, έχοντας 500 εξόδους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αναμετρήσεις να διεξάγονται κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες τόσο για τους ποδοσφαιριστές, όσους και για τους φιλάθλους. Επιπλέον, με απόφαση του διευθυντή της FIFA, πριν από την έναρξη του εκάστοτε αγώνα, κατόπιν συνεννόησης των δύο χωρών που αγωνίζονται, θα γίνεται η χρήση ανασυρόμενης οροφής στα γήπεδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται για πρώτη φορά σε μία τόσο μικρή σε έκταση χώρα. Αυτό έχει όμως και τα καλά του, καθώς όλα τα στάδια, βρίσκονται σε μία απόσταση 55 χιλιομέτρων, κάτι το οποίο κάνει την μετάβαση εύκολη για τους ποδοσφαιρικούς “τουρίστες”, που θα μπορούν να παρακολουθήσουν περισσότερους αγώνες μέσα στην ίδια μέρα, ενώ και οι ποδοσφαιριστές θα έχουν ευκολότερη μεταφορά σε όποιο γήπεδο και αν έχει οριστεί η αναμέτρηση της χώρας τους.
Από τα οκτώ γήπεδα, το κάθε ένα έχει τη δική του… ιστορία, ενώ όλα είναι εμπνευσμένα από κάτι τοπικό. Άλλα έχουν κατασκευαστεί με κοντέινερ και είναι αποσυναρμολογούμενα, έχοντας ρίξει το κόστος, άλλα είναι προγραμματισμένα να… κοπούν στη μέση και να αντικατασταθούν με κάτι που θα βοηθήσει την περιοχή. Επιπλέον, σε αρκετά από τα γήπεδα όλα τα οικοδομικά υλικά είναι ανακυκλώσιμα.
Τα νέα στάδια του Κατάρ κοστολογούνται από 6,5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα σύστημα μετρό που εξυπηρετεί πέντε από τα οκτώ στάδια κοστίζει άλλα 36 δις. Συνολικά, η διοργάνωση αναμένεται να να φτάσει το… εξωφρενικό ποσό των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Κατάρ να προβλέπει μόνο 17 δις συνολικά.
ΤΑ ΟΚΤΩ ΓΗΠΕΔΑ
Γήπεδο 974
Το στάδιο 974 έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεων και βρίσκεται παραθαλάσσια της Ντόχα. Είναι χτισμένο με χρήση πιστοποιημένων εμπορευματοκιβωτίων και στοιχεία από χάλυβα που χρησιμοποιήθηκαν από το κοντινό λιμάνι. Το αποτέλεσμα είναι να απαιτηθούν λιγότερα οικοδομικά υλικά, κάτι το οποίο συνέβαλλε στη μείωση του κόστους κατασκευής, ενώ μπορεί να αποσυναρμολογηθεί πλήρως και να διαμορφωθεί διαφορετικά μετά τη λήξη της διοργάνωσης.
Οι αγώνες που θα φιλοξενήσει το στάδιο:
Στο εν λόγω στάδιο θα διεξαχθούν επτά αγώνες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με έξι αγώνες να είναι στη φάση των ομίλων και ένα στους “16“.
22 Νοεμβρίου Όμιλος Γ: Μεξικό – Πολωνία
24 Νοεμβρίου Όμιλος H: Πορτογαλία – Γκάνα
26 Νοεμβρίου Όμιλος Δ: Γαλλία – Δανία ίου Γκρουπ G: Βραζιλία – Ελβετία
30 Νοεμβρίου Όμιλος H: Πολωνία – Αργεντινή
2 Δεκεμβρίου Γκρουπ G: Σερβία – Ελβετία
05 Δεκεμβρίου Γύρος 16: –
Στάδιο “Al Thumama”
Το σχέδιο του σταδίου εμπνεύστηκε από το “gahfiya” ένα παραδοσιακό πλεκτό καπέλο που φορούν άνδρες και αγόρια σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ είναι επίσης σύμβολο αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας. Η χωρητικότητα του σταδίου είναι 40.000 θέσεων και θα μειωθεί στην πορεία, προκειμένου να καλύψει τις τοπικές ανάγκες και να παρέχει ποιοτική αθλητική υποδομή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το υπόλοιπο γήπεδο των 20.000 θέσεων θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ποδοσφαιρικές, αλλά και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
Οι αγώνες που θα φιλοξενήσει το στάδιο:
Στο εν λόγω στάδιο θα διεξαχθούν έξι αγώνες της φάσης των ομίλων, ένας στη φάσης των “16” και ένας στην προημιτελική φάση.
21 Νοεμβρίου Όμιλος Α: Σενεγάλη – Ολλανδία
23 Νοεμβρίου Όμιλος Ε: Ισπανία – Κόστα Ρίκα
25 Νοεμβρίου Όμιλος Α: Κατάρ – Σενεγάλη
27 Νοεμβρίου Όμιλος F: Βέλγιο – Μαρόκο
29 Νοεμβρίου Όμιλος Β: Ιράν – ΗΠΑ
1 Δεκεμβρίου Όμιλος F: Καναδάς – Μαρόκο 4 Δεκεμβρίου Γύρος 16: –
10 Δεκεμβρίου Προημιτελικοί: –
Στάδιο “Khalifa”
Στο συγκεκριμένο γήπεδο προστέθηκαν 10.450 θέσεις επιπλέον για τις ανάγκες του Μουντιάλ, ενώ συνολικά διαθέτει 40.000 καθίσματα. Το στάδιο “Khalifa“, θα αφήσει μία… ιδιαίτερη ανάμνηση στους “τυχερούς”, καθώς έχει ενσωματωμένο ένα ειδικό σύστημα φωτισμού.
Οι αγώνες που θα φιλοξενήσει το στάδιο:
Το εν λόγω στάδιο θα φιλοξενήσει έξι αγώνες της φάσης των ομίλων, ένα αγώνα στη φάση των “16” και τα πλέι οφ για την τρίτη θέση.
21 Νοεμβρίου Όμιλος Β: Αγγλία – Ιράν
23 Νοεμβρίου Όμιλος Ε: Γερμανία – Ιαπωνία
25 Νοεμβρίου Όμιλος Α: Ολλανδία-Εκουαδόρ
27 Νοεμβρίου Όμιλος F: Κροατία – Καναδάς
29 Νοεμβρίου Όμιλος Α: Εκουαδόρ – Σενεγάλη
1 Δεκεμβρίου Όμιλος Ε: Ιαπωνία – Ισπανία
3 Δεκεμβρίου Γύρος 16: –
17 Δεκεμβρίου 3η θέση: –
Στάδιο “Ahmad bin Ali”
Το συγκεκριμένο στάδιο, βρίσκεται στην πόλη Αλ Ραγιάν και ξεχωρίζει για την ξεχωριστή πρόσοψη που διαθέτει, η οποία είναι μία μίξη διαφορετικών πτυχών της Αραβικής χώρας. Το “Ahmad bin Ali” συμβολίζει τη σημασία της οικογένειας, την ομορφιά της ερήμου, τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και το εμπόριο. Αξιομνημόνευτο είναι, ότι πολλά από υλικά θα αφαιρεθούν μετά το τέλος της διοργάνωσης και θα επανατοποθετούνται σε αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, ενώ πάνω από το 90 τοις εκατό των δομικών υλικών έχουν επαναχρησιμοποιηθεί ή ανακυκλωθεί.
Οι αγώνες που θα φιλοξενήσει το στάδιο:
Το εν λόγω γήπεδο πρόκειται να φιλοξενήσει έξι αγώνες στη φάση των ομίλων και ένα στη φάση των “16“.
21 Νοεμβρίου Όμιλος Β: ΗΠΑ – Ουαλία
23 Νοεμβρίου Όμιλος F: Βέλγιο – Καναδάς
25 Νοεμβρίου Όμιλος Β: Ουαλία – Ιράν
27 Νοεμβρίου Όμιλος Β: Ιαπωνία – Κόστα Ρίκα
29 Νοεμβρίου Όμιλος Β: Ουαλία – Αγγλία
1 Δεκεμβρίου Όμιλος F: Κροατία – Βέλγιο
3 Δεκεμβρίου Γύρος 16: –
Όμιλος Α: Κατάρ-Εκουαδόρ
Όμιλος F: Μαρόκο – Σενεγάλη
25 Νοεμβρίου
Όμιλος Β: Αγγλία – ΗΠΑ
27 Νοεμβρίου
Όμιλος Ε: Ισπανία – Γερμανία
29 Νοεμβρίου
Όμιλος Α: Ολλανδία – Κατάρ
1 Δεκεμβρίου
Όμιλος Ε: Κόστα Ρίκα – Γερμανία
4 Δεκεμβρίου
Γύρος 16: –
10 Δεκεμβρίου
Προημιτελικοί: –
14 Δεκεμβρίου
Ημιτελικός: –
Στάδιο Lusail
Το σχήμα και η πρόσοψη του “Lusail” είναι εμπνευσμένα από τα περίπλοκα διακοσμητικά μοτίβα σε μπολ και άλλα αγγεία, χαρακτηριστικά της χρυσής εποχής, της τέχνης και της χειροτεχνίας στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Το συγκεκριμένο γήπεδο, είναι το μεγαλύτερο της διοργάνωσης, με 80.000 θέσεις, ενώ επιπλέον σε αυτό θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός του Μουντιάλ. Μετά τη λήξη της διοργάνωσης, το γήπεδο προορίζεται να μετατραπεί σε κάποιο κτήριο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κατάρ, καθώς υπάρχουν σκέψεις να γίνει σχολείο ή νοσοκομείο.
Οι αγώνες που θα φιλοξενήσει το στάδιο:
Το εν λόγω γήπεδο, αναμένεται να φιλοξενήσει τον τελικό, αλλά και αρκετούς ακόμα αγώνες της διοργάνωσης.
22 Νοεμβρίου
Γκρουπ Γ: Αργεντινή – Σαουδική Αραβία
24 Νοεμβρίου
Γκρουπ G: Βραζιλία – Σερβία
26 Νοεμβρίου
Γκρουπ Γ: Αργεντινή – Μεξικό
28 Νοεμβρίου
Όμιλος H: Πορτογαλία – Ουρουγουάη
30 Νοεμβρίου
Όμιλος C: Σαουδική Αραβία – Μεξικό
2 Δεκεμβρίου
Όμιλος G: Καμερούν – Βραζιλία
5 Δεκεμβρίου
Γύρος 16: –
9 Δεκεμβρίου
Προημιτελικός: –
13 Δεκεμβρίου
Ημιτελικός: –
18 Δεκεμβρίου
Τελικός: –
Ο σχεδιασμός του γηπέδου, είναι εμπνευσμένος από τα πανιά των παραδοσιακών σκαφών “Dhow“, προς τιμήν του ναυτικού παρελθόντος της περιοχής Αλ Γουάκρα και είναι από τα πιο σύγχρονα στάδια, καθώς περιέχει ολοκαίνουργιο σύστημα ψύξης, αλλά και οροφή. Επιπλέον το “Al Janoub“, προορίζεται να χρησιμοποιείτε και μετά τη λήξη της διοργάνωσης, αλλά το… μισό, καθώς από 40.000 θέσεις που είναι τώρα, θα μειωθεί στις 20.000 και το υπόλοιπο θα δοθεί για αντίστοιχα ποδοσφαιρικά έργα.
Οι αγώνες που θα φιλοξενήσει το στάδιο:
Το εν λόγω στάδιο αναμένεται να φιλοξενήσει έξι αγώνες της φάσης των ομίλων μαζί με έναν αγώνα της φάσης των “16“.
22 Νοεμβρίου
Όμιλος D: Γαλλία – Αυστραλία
24 Νοεμβρίου
Γκρουπ G: Ελβετία – Καμερούν
26 Νοεμβρίου
Όμιλος D: Τυνησία – Αυστραλία
28 Νοεμβρίου
Γκρουπ G: Καμερούν – Σερβία
30 Νοεμβρίου
Όμιλος D: Αυστραλία – Δανία
1 Δεκεμβρίου
Όμιλος H: Γκάνα – Ουρουγουάη
5 Δεκεμβρίου
Γύρος 16: –
Στάδιο “Education City”
Η πρόσοψη του σταδίου αποτελείται από τρίγωνα που μοιάζουν με διαμάντια, τα οποία φαίνεται να αλλάζουν χρώμα, όταν μετακινείται ο ήλιος. Όπως τα διαμάντια, ο σχεδιασμός του σταδίου αντιπροσωπεύει την ποιότητα και την ανθεκτικότητα και αναμένεται να παραμείνει… κληρονομιά του Κατάρ. Το στάδιο διαθέτει 40.000 θέσεις και μετά τη λήξη της διοργάνωσης, τα υλικά του αναμένεται να μετακινηθούν δωρεάν σε κάποια χώρα που δεν θα έχει τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να χτίσει κάτι αντίστοιχο. Επιπλέον ο χώρος θα γίνει… στέκι για τους φοιτητές της τοπικής κοινωνίας.
Οι αγώνες που θα φιλοξενήσει το στάδιο:
Το εν λόγω στάδιο αναμένεται να φιλοξενήσει έξι αγώνες της φάσης των ομίλων, ένα στη φάση των “16” και έναν προημιτελικό.//
22 Νοεμβρίου
Όμιλος D: Δανία – Τυνησία
24 Νοεμβρίου
Όμιλος H: Ουρουγουάη – Δημοκρατία της Κορέας
26 Νοεμβρίου
Γκρουπ Γ: Πολωνία – Σαουδική Αραβία
28 Νοεμβρίου
Όμιλος H: Δημοκρατία της Κορέας – Γκάνα
30 Νοεμβρίου
Όμιλος Δ: Τυνησία – Γαλλία
2 Δεκεμβρίου
Όμιλος H: Δημοκρατία της Κορέας – Πορτογαλία
6 Δεκεμβρίου
Γύρος 16: –
9 Δεκεμβρίου
Προημιτελικοί: –