Μουσική εκδήλωση – αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τον Κ. Φέρρη, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στο Καστράκι Δραπετσώνας

blank - Μουσική εκδήλωση - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τον Κ. Φέρρη,  Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στο Καστράκι Δραπετσώνας

 

Με τη μουσική εκδήλωση «CAFÉ AMAN REMBETIKO» του Κώστα Φέρρη στο «Καστράκι» της Δραπετσώνας την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 (9:30 μμ) συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Η εκδήλωση φιλοδοξεί να προβάλλει και να αναδείξει την άρρηκτη σχέση του ρεμπέτικου τραγουδιού με την περιοχή αυτή του Πειραιά. Το ρεμπέτικο τραγούδι από τα τέλη του 2017, περιλαμβάνεται πλέον στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας που ενέκρινε η UNESCO.

Το «Καστράκι», η «γέφυρα του Ρεμπέτη», το διατηρητέο κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ¨Αγ. Διονυσίου¨, οι προσφυγικές γειτονιές στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν το χώρο που άκμασε το ρεμπέτικο στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κατορθώνοντας συγκεράσει και να εκφράσει με μοναδικό τρόπο τις επιρροές από το δημοτικό και μικρασιάτικο τραγούδι, με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου εκφράζοντας την ιδιαίτερη κουλτούρα της προσφυγιάς, της εργατικής τάξης, των αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων.

Η διάσωση, προβολή και ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής αυτής περνά και μέσα από μεγάλα έργα και αναπλάσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και περιλαμβάνουν την ανάπλαση του λόφου «Καστράκι» δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας, την ανάπλαση της περιοχής της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Λεύκα – Πειραιάς που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο παραχώρησης από τον ΟΣΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αγ. Διονυσίου που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΣΕ στο Δήμο Πειραιώς και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού και προβολής της ιστορίας του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Η μουσική εκδήλωση με τον Κ. Φέρρη συνιστά παράλληλα και αναγνώριση της συμβολής του στη διατήρηση της ιστορίας και της εξέλιξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, της επανασύνδεσής τους με το χώρο που γεννήθηκε, την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος και τους μικρούς και μεγάλους πρωταγωνιστές της.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ
blank - Αναβάθμιση των υποδομών εκπαίδευσης στο Αγκίστρι, από την Περιφέρεια Αττικής

Αναβάθμιση των υποδομών εκπαίδευσης στο Αγκίστρι, από την Περιφέρεια Αττικής

blank - Εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε όλη την Ελλάδα με 295 συλλήψεις χθες το βράδυ

Εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε όλη την Ελλάδα με 295 συλλήψεις χθες το βράδυ