Εκδήλωση στο μνημείο Γενοκτονίας Ποντίων στον Πειραιά από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας

18

Με την εναπόθεση στεφανιών από δεκάδες φορείς και επισήμους στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Πάνω από 30 μέλη του συλλόγου με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές παραστάθηκαν τιμητικά στο μνημείο καθ’όλη τη διάρκεια της τελετής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Πειραιά Ιωάννη Μώραλη και ομιλία της προέδρου της Ένωσης Αναστασίας Ποιμενίδη.

Στην ομιλία της η πρόεδρος αναφέρθηκε στην εκατοντάχρονη διαδρομή των Ποντίων προσφύγων στον Πειραιά και συγκεκριμένα στη Δραπετσώνα καθώς και στους αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, τονίζοντας πως το ζήτημα δεν πρέπει να αφορά μόνο τους απόγονους των θυμάτων, αλλά όλο τον ελληνισμό.

 

Με έκδηλη την ηθική πραότητα, την ευγένεια και τη σεμνότητα της ψυχής, οι ζουπουνοφόρες της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας παρουσίασαν τον «κοδεσποινιακόν χορόν διπάτ’» και στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο πολιτικός επιστήμονας Σταύρος Καλεντερίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, τον δήμαρχο Πειραιά Ιωάννη Μώραλη και εκπροσώπους ποντιακών και πολιτιστικών συλλόγων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους πυρριχιστές της Ένωσης να αποδίδουν τιμές στα θύματα παρουσιάζοντας τον χορό σέρρα και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιώς.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!