«Η προστασία του Περιβάλλοντος δεν είναι γιορτή μιας μέρας, αλλά μια διαρκής μάχη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής»

14

Ο εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» βρίσκει την περιοχή του Πειραιά να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και προβλήματα.


Η συνεχής επέκταση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων του λιμανιού, η εγκατάσταση νέων βαριών χρήσεων και η αναβίωση παλαιότερων («Καζάνια», εταιρείες πετρελαιοειδών κ.α) δημιουργούν ανησυχία.
Την ίδια ώρα, η περιοχή μας εξακολουθεί να διαθέτει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου, να στερείται μεγάλων ελεύθερων χώρων και να βιώνει νέα φαινόμενα περιβαλλοντικής υποβάθμισης όπως το πρόβλημα των «οσμών», η επιβάρυνση από τη συνεχή λειτουργία των μηχανών των κρουαζιερόπλοιων, η μεγέθυνση του κυκλοφοριακού φόρτου με βαριά οχήματα κ.α
Ο ρόλος μας, ως Αυτοδιοίκηση, δεν είναι εύκολος, ούτε πάντοτε θεσμικά ισχυρός αφού πολλές νέες χρήσεις αδειοδοτούνται από την κεντρική Κυβέρνηση χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Στο δύσκολο αυτό πλαίσιο επιλέξαμε να μην παραμείνουμε απαθείς ούτε και σχολιαστές:
• Διεκδικήσαμε και πετύχαμε μαζί με τους Δήμους της περιοχής την εξαίρεση σημαντικών εκτάσεων από την παραχώρηση του ΟΛΠ, όπως τα «Λιπάσματα», το «Καστράκι», ο «Αρμός» κ.α
• Κατευθύναμε πόρους της Περιφέρειας σε μελέτες ανάπλασης, αποκαταστάσεις και παρεμβάσεις σε πολλούς χώρους, όπως ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ, που αποδεσμεύτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, του Νεκροταφείου της Νίκαιας, των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.
• Εκπονούμε σημαντικές μελέτες για τη θωράκιση της πόλης ιδίως με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και παράλληλα σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς (Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ) υλοποιούμε προγράμματα για την καταγραφή της ποιότητας του αέρα και των θαλασσίων υδάτων.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες βιωσιμότητας της πόλης και ποιότητας ζωής για του κατοίκους της.
Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να αναμετρηθούμε με μια μεγάλη πρόκληση: την υλοποίηση , του σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, έχοντας από την πρώτη στιγμή αποδεχθεί και υιοθετήσει το μέρος του σχεδίου που μας αναλογεί.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας αλλά μια διαρκής μάχη απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα. Στο βάθος βρίσκεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Κοινοποίηση το άρθρο, είναι απαραίτητο για εμάς !!! Σας ευχαριστούμε πολύ!