Τουρκία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών σε 20, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 900.(bivteo)

Μετά από προσπάθειες στα χαλάσματα, του Σαββάτου, τα σωστικά συνεργεία της Τουρκίας κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους  που είχαν θαφτεί κάτω από τα ερείπια  στην Ελαζίγ.

Ο ισχυρός  έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτεια, στην  Τουρκία, άφησε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 20, ενώ οι τραυματίες τους 900.

Τα σωστικά  δίνουν μάχη για τον απεγλωβισμό  που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια .

Το μέγεθος ήταν 6,8 /Ρίχτερ και το βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα στην  Ελαζίγ.

Το χωριό Οκιουλαρ  σχεδόν ισοπεδώθηκε
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Συρία, Ιράκ, Ισραήλ και Λίβανο.

Ακολούθησαν πάνω από 120 μετασεισμοί,  εκ των οποίων έφτασε τα 5,4 Ρίχτερ.

Τουλάχιστον 30 κτίρια κατέρρευσαν και στην περιοχή αποστέλλονται σκηνές, κρεβάτια και κουβέρτες για τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν μείνει άστεγοι.

Καμία επίπτωση στην Ελλάδα
Κατηγορηματικά διαψεύδει οποιαδήποτε πιθανότητα επίπτωσης στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι «η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο».

Επικοινωνίες Μητσοτάκη – Ερντογάν και Δένδια – Τσαβούσογλου
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό, ενώ παράλληλα προσέφερε βοήθεια για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να συντρέξει άμεσα τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας προς τους πληγέντες.

Επιπλέον, επικοινώνησε και με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον οποίο συνεννοήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα κλιμάκια της ΕΜΑΚ ώστε να μεταβούν στην Τουρκία, εφόσον κριθεί σκόπιμο.

[sc name=”boukis” ]