Tο Βέλγιο πέταξε εκτός την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία με 1-0.

Το Βέλγιο έκανε το χειρότερό του παιχνίδι επιθετικά στο Euro, αλλά ήταν άψογο τακτικά και ανασταλτικά, είχε τον Κουρτουά σε μεγάλη βραδιά και με μια γκολάρα του Τόργκαν Αζάρ στο 42′ νίκησε 1-0 την Πορτογαλία και προκρίθηκε στα προημιτελικά!

Εκεί, έκλεισε ήδη ραντεβού με την Ιταλία για το βράδυ της Παρασκευής (02/07, 22:00).

Άτυχη η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, αλλά και μπλοκαρισμένη από το εξαιρετικό Βέλγιο, που απέδειξε ότι μπορεί να παίξει και άμυνα! Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τον Ρενάτο Σάντσες σε τρελά κέφια, είχε ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο, προκειμένου να φέρει το ματς στα ίσα και να το στείλει στην παράταση, αφενός ο Κουρτουά, όμως και αφετέρου το δοκάρι στο απίθανο πλασέ του Γκερέιρο στο 83′, την έστειλαν… σπίτι!

Προς έκπληξη όλων, η Πορτογαλία ήταν εκείνη που μπήκε πιο δυνατά και πήρε τον έλεγχο του αγώνα, εκμεταλλευόμενη, όμως, το γεγονός ότι το Βέλγιο, σε αντίθεση με τα παιχνίδια του στη φάση των ομίλων, όπου έβγαινε στο γήπεδο με το… μαχαίρι στα δόντια, παίζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας, περίμενε στο μισό γήπεδο! Μόλις στο 6ο λεπτό, μάλιστα, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος παραλίγο να μετουσιώσει αυτή την πρωτοβουλία σε γκολ, αλλά το σουτ του Ζότα, μετά την καταπληκτική ενέργεια και πάσα του Ρενάτο Σάντσες, έφυγε άουτ.

Το Βέλγιο προσπάθησε να… ξυπνήσει μετά από αυτήν τη φάση, παρ’ όλα αυτά οι πρωταθλητές Ευρώπης συνέχιζαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον Ρενάτο Σάντσες να κάνει μεγάλο παιχνίδι. Από την άλλη, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λουκάκου δεν είχε ακουμπήσει μπάλα!

Στο 25′, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έψαξε άλλο ένα ρεκόρ (να φτάσει τα 110 γκολ και να περάσει τον Άλι Νταΐ), αλλά το τρομερό φάουλ του σταμάτησε πάνω στον Κουρτουά, ενώ στο 37′ το ωραίο σουτ από τον Μενιέ με εξωτερικά φάλτσα πέρασε λίγο πάνω από τη συμβολή του Πατρίσιο, που απειλήθηκε, ουσιαστικά, για πρώτη φορά. Πέντε λεπτά αργότερα, όμως, ο -οσονούπω- νέος γκολκίπερ της Ρόμα δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα στο μυθικό σουτ του Τόργκαν Αζάρ για το 1-0!

Στο δεύτερο 45λεπτο η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε. Και για την Πορτογαλία δεν είχε και λόγο να αλλάξει κάτι ο Φερνάντο Σάντος, αφού εκείνη έκανε παιχνίδι και το ίδιο συνέχιζε να κάνει και στο β’ ημίχρονο. Το Βέλγιο, στον αντίποδα, επέμενε να αμύνεται, όντας, πάντως, εξαιρετικό τακτικά, με τους Τίλεμανς και Βίτσελ να κάνουν μεγάλο παιχνίδι. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είχε δει πως ο Ρενάτο Σάντσες κάποια στιγμή θα… σκάσει, με αποτέλεσμα να κοπεί στη μέση η Πορτογαλία και το Βέλγιο να ψάξει και ένα δεύτερο γκολ σε κάποια κόντρα.

Για τους «κόκκινους διάβολους», ωστόσο, όλα ξεκίνησαν στραβά και ανάποδα, αφού τραυματίστηκε στο 47′ ο Ντε Μπρόινε στον αστράγαλο και έγινε αναγκαστική αλλαγή! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει… γενική οπισθοχώρηση! Και η Πορτογαλία άρχισε το σφυροκόπημα, όπως και ο Κουρτουά τις μεγάλες επεμβάσεις, σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την εθνική του ομάδα!

Στο τελευταίο 10άλεπτο, δε, όπου η ομάδα του Σάντος πίεζε ασφυκτικά για το 1-1, ο γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης είπε «όχι» πρώτα στην κεφαλιά-οβίδα του Ρούμπεν Ντίας στο 82′, αλλά και στην προσπάθεια του Σίλβα στο 88′, ενώ στο ενδιάμεσο σώθηκε από τη ρίζα του δοκαριού του στο απίθανο πλασέ του Γκερέιρο!

MVP: Ο μικρός αδερφός του Εντέν, Τόργκαν Αζάρ, που τον ξεπέρασε κιόλας σε γκολ στη διοργάνωση, έπιασε μια βολίδα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα -και το Βέλγιο στα προημιτελικά! Γενικά ήταν τρομερό το παιχνίδι του, και ανασταλτικά βοήθησε και αυτός πάρα πολύ. Από κοντά, φυσικά, για το βραβείο του MVP και ο Κουρτουά..

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Βερμάλεν, Βερτόνγκεν, Τίλεμανς, Βίτσελ, Μενιέ, Τ. Αζάρ (90’+5′ Ντεντόνκερ), Ε. Αζάρ (87′ Καράσκο), Ντε Μπρόινε (47′ Μέρτενς), Λουκάκου

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ρούι Πατρίσιο, Πέπε, Νταλότ, Γκερέιρο, Παλίνια (78′ Ντανίλο), Ζοάο Μουτίνιο (56′ Μπρούνο Φερνάντες), Ρενάτο Σάντσες (78′ Ολιβέιρα), Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπ. Σίλβα (56′ Ζοάο Φέλιξ), Ζότα (70′ Αντρέ Σίλβα).