Την πρώτη παρτίδα των ρωσικών συστημάτων S-400 παρέλαβε η Τουρκία (απειλεί την ΕΕ)

Τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για κυρώσεις εναντίον της, η Τουρκία πηρε την πρώτη παρτίδα των ρωσικών συστημάτων S-400.

Οι εικόνες  τριών ρωσικών  αεροσκαφών Antonov στην αεροπορική βάση Murted στην Αγκυρα μεταδόθηκαν ζωντανά από όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Εδωσε εικόνες από τη βάση  τα τουρκικά φορτηγά να μεταφέρουν τους S-400.

Η μεγάλη προβολή της άφιξης των ρωσικών συστημάτων ως μια  επίδειξης της τουρκικής αποφασιστικότητας στο θέμα, γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα τη Μόσχα.

Τα συστήματα θα παραδοθούν σε τρεις φάσεις. Το επόμενο φορτίο των S-400 αναμένεται να αναχωρήσει σύντομα για την Τουρκία.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε πως «είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Δεν διαπιστώνουμε κάποιο πρόβλημα στην παραλαβή.

Η εκπαίδευση του προσωπικού μας συνεχίζεται κανονικά και στην Τουρκία και στη Μόσχα και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αγκυρα συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο της αγοράς των αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, είχε υπενθυμίσει τις «πραγματικές και αρνητικές επιπτώσεις» εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον επιμείνει στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν πριν από δύο εβδομάδες είχε επιρρίψει τις ευθύνες για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα να χορηγήσει στην Τουρκία πυραύλους Patriot, ενώ δεν είχε ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η στάση της χώρας του σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως η συμφωνία με τη Μόσχα η οποία υπογράφηκε το 2017 είναι μη αναστρέψιμη.

Η Αγκυρα κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει τη λήψη μέτρων, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ. «Καλούμε την αμερικανική πλευρά να αποφύγει τη λήψη εσφαλμένων μέτρων, πέραν της διπλωματίας και του διαλόγου, τα οποία θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Οπως είπε ο ίδιος, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην τουρκική πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής, που θα εξετάσει τις πιθανές συνέπειες από την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία.

Στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε η σιωπηρή διαδικασία έγκρισης του κειμένου για τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία χώρα δεν εξέφρασε τη διαφωνία της, επομένως το κείμενο εγκρίθηκε όπως είχε συμφωνηθεί.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται μέτρα όπως η αναβολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, η αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών, καθώς και η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων (160 εκατομμύρια ευρώ) και η αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Τουρκία.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η Ε.Ε. είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Ομως τα μέτρα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να σταματούν την Αγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε την Ε.Ε. πως σε περίπτωση λήψης κυρώσεων η Αγκυρα θα απαντήσει με περισσότερη δραστηριότητα στην Κύπρο. «Αν χρειαστεί θα κάνουμε και επιπλέον βήματα και κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει.

Αν όμως η Ε.Ε. για να ικανοποιήσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία), κάνει κάποιο βήμα για συμπαράσταση, τότε εμείς θα αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας στην Κύπρο.

Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

[sc name=”HPEIROS”]