Στην καραντίνα Γεωργία Φίλιου Σεραφειμίδη (Ακαδημίας ΑΣ Ποντίων κ12)

 

Καραντίνα. Πριν από τον Μάρτιο του 2020 ήταν απλά μία λέξη που δεν συνδεόταν με την Ελλάδα.

Επί πολλές δεκαετίες τη συναντούσαμε σε διηγήσεις ομογενών από εμπόλεμες περιοχές και παππούδων-γιαγιάδων που έζησαν την περίοδο της Κατοχής, μαθαίναμε για αυτή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και για μακρινές χώρες που την εφάρμοσαν, κατά τ’ άλλα όμως ήταν απλά μια λέξη στα λεξικά.

Ίσως για αυτό ήχησε και τόσο παράξενα όταν ακούσαμε ότι η κυβέρνηση θα την επιβάλει προκειμένου να περιορίσει/αποτρέψει τη διασπορά του φονικού κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πολλοί από εμάς έχουμε πιεστεί αφόρητα. Άλλοι το διαχειριζόμαστε αρκετά καλά. Όλοι όμως ανησυχούμε για το μέλλον που ξέρουμε ήδη πως επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Το pontos-news.gr ζήτησε από ποντιακής και μικρασιατικής καταγωγής συμπατριώτες μας να μοιραστούν μαζί μας αυτό που βιώνουν και πώς φαντάζονται την επόμενη μέρα.

Οι ερωτήσεις έγιναν σε διαφορετικές φάσεις της καραντίνας και κρύβουν διαφορετικού τύπου συναισθήματα. Σήμερα φιλοξενούμε την Γεωργία Φίλιου Σεραφειμίδη, υπεύθυνη της Κ12 της Ακαδημίας ΑΣ Ποντίων Δραπετσώνας.

Πώς βιώνετε την κατάσταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των αυστηρών μέτρων προστασίας λόγω του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2;
Τόσο τα αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας όσο και αυτά για την προστασία από τον κορονοϊό είναι πρωτόγνωρα για την γενιά μας. Ζούμε σε μια πόλη όπου ο ήλιος και η θάλασσα είναι απόλυτα συνυφασμένα με την καθημερινότητα μας. Η καθημερινή επαφή των παιδιών μας με το σχολείο και με τον σύλλογό μας στο γήπεδο, δεν φανταζόμασταν ποτέ πόσο μεγάλη αξία έχουν. Παρά μόνο μετά από τέτοιες στερήσεις καταλαβαίνεις ότι απλές καθημερινές συνήθειες, όταν απουσιάσουν, παίρνει η ζωή σου ένα μονότονο ασπρόμαυρο χρώμα.

Έχετε σκεφτεί πώς θα είναι η «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα;
Για την επόμενη μέρα πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα είναι όπως πριν. Θα υπάρχουν περιορισμοί και δεσμεύσεις σε απλές συνήθειες μας. Το δυσκολότερο, όμως, το απευχόμαστε: είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την δουλειά τους και η οικονομία πήγε πολύ πίσω. Μακάρι να βρούμε διέξοδο τόσο οικονομική όσο και ψυχολογική γιατί μην ξεχνάτε ότι προερχόμαστε και από 10 χρόνια λιτότητας. Εμείς οι Πόντιοι ξέρουμε από δυσκολίες και συμβουλεύουμε τον κόσμο να μην αφήσει τα προβλήματα να τους νικήσουν. Εμείς θα νικήσουμε και είναι υπόσχεση.